Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Hiteles a Vécsi Viktor-féle kaland

„Az olimpiával az élet nem állt meg" – vallja Vécsi Viktor, és a Démász- Szeged VE kenusedzője ezen gondolat jegyében az ünnepek idején sem kímélte tanítványait. Vajda Attila mestere a hagyományos év végi szavazások során megannyi díjban részesült, az elismerések azonban a jóllakottság helyett még éhesebbé tették a 35 éves szakembert.
A szegedi kenusok december 24-én és szilveszterkor sem lazsálhattak, az edzésnapló a jeles napok délelőttjére, majd a két ünnep közötti időszakra is előírta a jól megszokott penzumot. Vécsi Viktor csoportja októberben tehetséges fiatalokkal, Kerek Csaba és Kása Ferenc korábbi tanítványaival bővült, és az ifjú harcosok elszántan vetették magukat a munkába.

– 19-21 éves srácokról van szó, akik nagyon komolyan veszik, amit csinálnak – kezdte a beszélgetést a Démász-Szeged VE trénere. – Úgy látom, a szavaimat feltétel nélkül elfogadják, és ez számomra óriási felelősség, hiszen kérhetnék tőlük ostobaságokat is, valószínűleg azt is boldogan megcsinálnák. Az alázatukra jellemző, hogy októbertől mostanáig ingyen dolgoztak, mert a szerződésük csak január elejétől él. Nem tagadom, jóleső érzés, hogy az eredményeink hatására hitelessé vált a Vécsi-féle kaland, alig két évvel ezelőtt ugyanis még sokan úgy gondolták, kockázatos bevállalni engem.

Vécsi munkáját többek között Boldizsár Gáspár segíti, az egykori kiváló kenus a szervezési feladatokban és a szakmai munkában is stabil támaszt jelent.

– Gazsi már az olimpia előtt is odafigyelt ránk, és mivel a dátumokkal, a határidőkkel folyamatosan hadilábon állok, a szervezőkészsége nagyon sokat ér – mondta az edző, majd gyorsan hozzátette, örömmel tölti el, hogy a szegedi kenuzás jövőjét illetően nincs ok aggodalomra:

Az elismerések még éhesebbé tették az olimpiai bajnok vajda attila edzőjét, Vécsi Viktort. Fotó: Karnok Csaba
Az elismerések még éhesebbé tették az olimpiai bajnok Vajda Attila edzőjét, Vécsi Viktort.
Fotó: Karnok Csaba

– Amíg Vajda Attila vállalja a lemondásokat, és az előző évekhez hasonló intenzitással edz, egy ideig biztosan megtarthatja jelenlegi pozícióját. Az viszont egyértelmű, hogy a konkurencia egyre erősebb, és ha Attila kienged, akadnak majd vetélytársak, akik megpróbálják kicsavarni a zászlót a kezéből. A rivalizálás várhatóan neki is jót tesz, őt is ösztönzi, és tudnia kell, hogy az életben igazán itt, közöttünk van biztonságban.

Vécsi Viktor elképzelései szerint Vajda február elejére veheti fel újra a korábbi ritmust, amellyel elérheti a szakma és a közvélemény által minimálisan elvárt eredményt, azaz dobogóra állhat az augusztusi, kanadai világbajnokságon.

– Kifejezetten örültem neki, hogy az utóbbi időben Attila ritkább vendég volt az edzéseken, nem tett volna jót, ha már októberben beáll a mókuskerékbe – fogalmazott Vécsi. – Ha hosszú távra tervezünk, nem szabad „elégetnünk" őt, márpedig az elsődleges cél csakis a londoni olimpia lehet.

A fenti szavak alapján a napnál is világosabb: a 35 éves szakember nem tart az újabb kihívásoktól, sőt boldogan teszi egyre feljebb és feljebb az átugrandó lécet.

– Ódivatú felfogás, hogy magunkat védjük a középszerrel, mert ha nincsenek kiugró eredmények, nem is várnak tőlünk semmit – jelentette ki. – Ez a gondolkozás halálos csapda! Törvényszerű, hogy adódnak hullámvölgyek, de mindig magasabbra kell törni, és mindenkinek önmagához képest kell előrelépnie. Csak ez a szemlélet vezet jó irányba.

Olvasóink írták

  • 1. tűzszekerek 2009. január 13. 08:12
    „Azon ritka sportágak közé tartozik Szegeden a kenu, ahol a versenyző nagy áldozatot hoz, ha 1-2 hónapig ingyen készül a következő szezonra. Vannak azonban olyan válogatott szintű sportolók is Szegeden, akiknek az egyesületük már a fűtést és a meleg vizet sem tudja az öltözőben biztosítani. Persze szerencsétlenek nem olimpiai sportágat választottak, ami után nem kapkodnak a nagy szponzorok.

    Természetesen erről Vécsi Viktor nem tehet, az ő érdemei vitathatatlanok. Ritka az ilyen történet, ahol az olimpiai bajnok edzője a nevelő edző is egy személyben. Ez óriási dolog!
    Még többet szeretnénk tudni róla, személyisége példa lehet a sporttal foglalkozó szakemberek számára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportműsor

Tovább olvasom