Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Hívják, keresik, szeretik Gyimát

A szegedi pólóbarátok nagy kedvence volt Dmitrij Scsegyerkin, aki 1991-től hét idényen át védte kiválóan a Tisza-partiak kapuját. A hétvégi tornán induló, addig itt edzőtáborozó orosz Dinamo Moszkva szakosztály-igazgatójával az újszegedi sportuszodában beszélgettünk.
– Egykor szoros barátság fűzte szegedi csapattársaihoz. Tartja velük a kapcsolatot?
– Néhányukkal gyakran beszélünk telefonon, valószínűleg ezért nem felejtettem el a magyar nyelvet. Vasárnap késő este érkeztünk Szegedre a Dinamo Moszkvával, mégis jó néhányszor megcsörrent a mobilom. Nem tagadom, jó érzés.

– Fénykorában a legjobb vízilabdakapusok között emlegették. Mely eredményekre a legbüszkébb?

– Az első nagy sikeremet még 1981-ben értem el, amikor a Szovjetunióval megnyertük az ifjúsági világbajnokságot, ráadásul engem választottak a legjobb kapusnak. A Dinamóval háromszor nyertem szovjet bajnokságot, négyszer kupát, egyszer-egyszer pedig orosz bajnokságot és KEK-et, de a Galatasarayjal sem adtam alább három török bajnoki címnél.

– Na és a Szeged?

– Ó, hát az az időszak külön lapra tartozik. Bár akkoriban nem hullottak ránk az aranyak, sportpályafutásom egyik legszebb időszakaként gondolok vissza arra a hét esztendőre. Számtalan nagy csata részese voltam itt, míg élek nem felejtem el, amikor a Sibenik ellen 1996-ban bejutottunk a LEN-kupa fináléjába, vagy amikor 10–0-ra legyőztük az OSC-t. Nem sűrűn fordul elő a pólóban, hogy egy gólt sem kap a kapus.

Scsegyerkin Gyimát fia, Maxim is elkísérte egykori sikereinek helyszínére. Fotó: Segesvári Csaba
Scsegyerkin Gyimát fia, Maxim is elkísérte egykori sikereinek helyszínére. Fotó: Segesvári Csaba

– Mikor védett legutóbb? Csak azért kérdem, mert csütörtökön, este hattól az ön által is említett LEN-kupás csapat összecsap a mai Szeged Betonnal.

– Két évvel ezelőtt az isztambuli szenior Eb-n a CSZKA Moszkva csapatával első helyen végeztünk. Azóta nem húztam pólósapkát a fejemre. A számomra nosztalgiameccsen én leszek a legkíváncsibb a produkciómra. Tudom, hogy a játéktér a megszokottnál kisebb, a meccs hossza meg rövidebb lesz, de negyven fölött ez is jócskán megerőltető. Majd kiadom a parancsba Csapó Pistiéknek, hogy játszunk szorosat, ne engedjék lőni Varga Pepééket...

– Egyet még muszáj megkérdeznem: miért gyengélkedik az orosz vízilabda? Nem voltak ott Pekingben...

– Most muszáj bántania? A nagyobb tudású öregek már nem akarnak a válogatottban játszani, a fiatalok meg gyengék. Hiába van hazámban még a pólóban is nagy pénz, ha egyszer nem folyik normális munka a klubokban. Ez így nem mehet tovább – sokat várok a decemberi elnökválasztástól.

Szentesen kupázik a Szeged

A Magyar Vízilabda-szövetségben elkészítették a magyar kupa csoportselejtezőinek sorsolását. Eszerint a nyolc közé jutásért szeptember 20-án (szombaton) a ligeti uszodában szerepel a házigazda Bodrogi Bau-Szentesi VK, a Szeged Beton VE és a másodosztályú MAFC. A trióból az első kettő helyezett jut a legjobb nyolc közé.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló rajtot vett a Floratom

Az ETTU-kupában bemutatott tisztes helytállás után a hét végén már bajnoki összecsapás várt a… Tovább olvasom