Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Hobbiból hegyet mászik, síel

Csongrád - Sorozatunkban legendás edzőket, testnevelőket mutatunk be Csongrád megyéből. A hatodik részben a csongrádi Gyovainé Kósa Erikával (51) ismerkedhetnek meg, akinek a fia, Gyovai Balázs is testnevelő lett.
– Talán kicsit későn, a gimnáziumban kezdtem komolyan atlétizálni – mondta a csongrádi Nagyboldogasszony Általános Iskola testnevelője, az 51 éves Gyovainé Kósa Erika –, mégis magyar bajnoki címig, válogatottságig vittem, 400 méteren. Biztos sokat jelentett, hogy a kiváló edző, Kelemen Béla foglalkozott velem.

A sport mellett az szólt – a sikereken túl –, hogy az akkori átlagpolgárral szemben, állandó határátlépővel, rendszeresen járhatott külföldre, nyugatra, versenyekre és edzőtáborokba. Élsportolóként bármelyik egyetemre eséllyel jelentkezhetett volna, de vonzotta a tanári pálya, a testnevelés–földrajz szak. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán 1984-ben végzett, 2 évig a Szolnok megyei Szelevényben oktatott, majd hazakerült szülővárosába, Csongrádra.

– Pedagógusként is atlétizáltam még egy-két esztendeig, a Szolnoki MÁV-hoz igazoltak le. Hazakerülve, 1987-ben felkészülés nélkül indultam egy triatlonveresenyen, amit megnyertem. Ez felvillanyozott, igyekeztem a gyerekek, a tanítványaim között is népszerűsíteni a sportágat, sikerrel. Betagozódtunk új szakosztályként az úszással foglalkozó Idegenforgalmi SE-be, amelynek azóta is én vagyok az elnöke – közölte Gyovainé Kósa Erika.Egyik legismertebb neveltje Nagymihály Adrienn, aki a triatlon első magyar olimpiai indulója volt, a 2000-ben Sydneyben rendezett ötkarikás játékokon szerepelt. Említést érdemel még Szikszai Dorina, Sándor Mihály, valamint gyermekei, Gyovai Balázs és Gyovai Boglárka. Jelenleg 45-en triatlonoznak profi szinten az Idegenforgalmi SE-ben, 20-an pedig az előkészítőben. Az eltelt évtizedek alatt több 100 tanítvány pallérozódott kezei alatt. A suliban a háromtusa mellett főként atlétikával és úszással foglalkozik, mindegyik sportágban eljutottak diákolimpiák országos döntőjéig, több érmet szereztek. A Gyovai família éremkollekciója megközelíti az 1400-at, míg tanítványai fejenként is 2–300 medált szereztek a különböző megmérettetéseken.

– Megható pillanat, történet? – kérdezett vissza Gyovainé. – Akadt több, de Huszka Károly esetét soha nem felejtem el: kövér, nehezen mozgó, problémás gyerek volt, akiről szülei is úgy vélekedtek, egy métert sem fog futni, a kötélre pedig soha nem mászik fel. Annyira sikerült megszerettetni vele a mozgást, hogy testnevelő tanár lett, igaz már elhagyta a pályát, most vízilabdaedző Csongrádon. Hozzá kapcsolódik ars poeticám: a gyerekekből ki kell hozni a legjobbat.
Versenyeken már nem indul, de napi rendszerességgel kerékpározik, kocog, 20 éve szervez sítáborokat. A nagy hobbi a hegymászás, évente kétszer, háromszor hódol ennek a szenvedélynek. Az Alpokban és a Kárpátokban 2–3000 méteres csúcsokat ostromol barátaival, a legmagasabbra, közel 5000 méterre, még főiskolásként jutott a Kaukázusban. Legutóbb, tavaly a Sínai-félszigeten található 2200 méteres Mózes-hegyen járt, az őszi szünetben pedig Biharba készül, ahol a hegymászást barlangászás színesíti.

Bajnok család
Gyovainé Kósa Erika mindkét gyereke, a 26 éves Balázs és a 21 éves Boglárka is többszörös bajnok triatlonban. Fia a pályán is követte, testnevelő lett és együtt tanít édesanyjával a Nagyboldogasszony Általános Iskolában. – Jó együtt dolgozni és igyekszem neki mindent megtanítani, átadni, amit tudok. Jó úton halad. Boglárka nem követett a pályán, a Pető Intézet főiskoláján tanul, sérült gyerekekkel foglalkozik, törődik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natasa elbúcsúzott: Kérlek titeket, ne gyűlöljetek!

Volt, aki sokat bántott, meghazudtolt, meglopott, de ezt igyekszem kizárni a fejemből - mondta Douchev-Janics Natasa. Tovább olvasom