Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Hód Úszó SE: fedett uszoda, szinte üres buksza

A vásárhelyi Hód Úszó SE, jogelődjeivel több évtizedes múltra tekinthet vissza. Jelenleg hat csoportban 100–120 gyerekkel, fiatallal foglalkoznak az edzők, a toborzást már óvodáskorban elkezdik. A klubot kettősség jellemzi: az egyik legkorszerűbb fedett uszodában edzhetnek sportolói, pénztárcájuk viszont szinte üres.
A Hód Úszó SE sportolói a Gyarmati Dezső Sportuszodában edzenek. A 100–120 fiatallal hat csoportban, hat tréner foglalkozik, korcsoportonként növekvő sorrendben: Béres Csaba, Kőhegyi Ferenc, Csókay Miklós, Kiss László, Olaszné Bajusz Andrea, Tóth Tibor. Az egyesület amatőr, a trénerek tanítás mellett másodállásban dolgoznak – mondta Csókay Miklós vezetőedző, aki még azt is elárulta: Kőhegyivel és a klub egykori kiváló versenyzőjével, Bajusz Andival úgynevezett kondicionáló úszást is tartanak más sportág képviselőinek, illetve olyanoknak, akik nem akarnak versenyszerűen tempózni.

– Az úszást nem lehet elég korán elkezdeni, ezért már óvodáskorban, legkésőbb az általános iskola 1–2. osztályában elkezdjük a toborzást, majd az oktatást – közölte a vezetőedző. – Hat–hét éveseknek, a béka korosztályban ugyanis már komoly megmérettetéseket rendeznek, egyébként 5-től 25 esztendős korig vannak versenyzőink.

A Hód Úszó SE népes csapata kiváló körülmények között edzhet a vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában.  Fotó: DM/DV
A Hód Úszó SE népes csapata kiváló körülmények között edzhet a vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában.
Fotó: DM/DV

Az egyesület a jogelődöket is számítva több évtizedes múltra tekinthet vissza, olyan kiváló szakemberek dolgoztak soraiban, mint Bán Sándor, Ferenczi Pál és Schindler András, A leghíresebb tanítványok közül elsőként Risztov Évát kell megemlíteni, aki a 2000-es, Sydney-ben rendezett olimpián még vásárhelyi színekben állt rajtkőre. De sokan emlékezhetnek még Hegedűs Diánára, Szabó Gáborra, Nagy Gergelyre, Paku Zoltánra, és a már citált Bajusz Andreára. A jelen legsikeresebb felnőtt sportolója a 22 éves Szabó Tamás, aki fő számában, 50 méter mellen általában 4., 5., 6. helyen végez az országos bajnokságokon, s a tavalyi budapesti Európa-bajnokságon való részvételről hajszálnyival maradt le.

Vajon kik a jövő reménységei? Béres és Kőhegyi tanítványai még nagyon fiatalok, Csókaytól Sipos Gábor, Oláh Norbert és Zaka Maya emelhető ki, edzéslátogatottságuk aránya 85–95 százalékos. Kiss és talán a klub legtehetségesebb „nebulója" Sipos Zoltán három számban (50, 100 és 200 méter mell) korosztályos ranglistaelső, de érdemes még odafigyelni, főleg háton Nagygyörgy Nikolettre is. A Bajusz-csoportból Szentkereszty Cecília kívánkozik az élre, 50 méter gyorson országos ranglistavezető, de Kendi Csaba, Kovács Norman (mindkettő 50 méter mell) és Süli Ákos (200 méter mell) is sokra viheti. A legidősebbeknél a Tóth-csapatból a már említett Szabó Tamáson kívül Keresztesi Márkó és Korsós Kristóf sorolható a legjobbak közé.

Az anyagiak

A Hód Úszó SE főszponzorai a szülők, az egyik legstabilabb bevételi forrást ugyanis a tagdíjak jelentik – mondta el Székely Mihály elnökségi tag. A Hódmezővásárhely Városáért Közalapítványtól tavaly 3 millió forintot kapott a klub, idén is pályáztak, hasonló nagyságrendű összegre számítanak. A vidéki versenyekre utazáshoz olykor megkapják a város kisbuszát, természetbeni juttatással helyi vállalkozók is segítik munkájukat, anyagiakban viszont nem dúskálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sport-szelet - hírek Csongrád megye sportéletéből, 2011.02.04.

Tovább olvasom