Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hol van a futballpezsgés?

Az ország NB-s labdarúgócsapatainak megyei megoszlásában Csongrád nem lehet büszke a statisztikára: a rangsorban hátulról holtversenyben a harmadik helyen áll egy második és két harmadik ligás csapattal.
Tizenhat első, két csoportban harminc másod- és hat csoportban nyolcvanhárom harmadosztályú, összesen 129 NB-s labdarúgócsapata van hazánknak. Budapest öt NB I-es alakulat otthona, a maradék tizenegy megyére oszlik szét. Könnyen kiszámolható, nyolcnak nincs első ligás alakulata.

Ilyen Baranya, Békés, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest mellett Csongrád megye is, ahol nemcsak NB I-es gárda nincs, NB-s is alig akad: az NB II-es Makó FC és a két NB III-as, a HFC és a Tisza Volán csapatával együtt összesen három. Viszont ha a futballszeretők azt gondolnák, a megye ezzel a statisztikával leghátul kullog, téved. Nógrádban, írd és mondd, összesen egyetlen NB-s alakulat található az NB III-as Balassagyarmat révén... Nem áll sokkal jobban Heves sem, ahol szintén csak NB III-as alakulat küzd, igaz, abból három is (Eger, Gyöngyös, Heves). És ezek után jön Csongrád – holtversenyben Jász-Nagykun- Szolnok és Komárom-Esztergom megyével. A legjobban Budapest áll, ahol az öt első osztályú mellett négy második és tizenegy harmadik ligás gárda pályája található. Ha ehhez hozzávesszük még Pest megyét (NB I-es gárda ugyan nincs, de a négy NB II-es mellett tizenegy NB III-as van), érdekes számot látunk: a 129-ből 36 NB-s csapat, az összes harminc százaléka Budapest és vonzáskörzetében működik.

DM/DV-grafika
DM/DV-grafika

Megyénk tehát jelenleg nem tartozik az NB-s csapatokban bővelkedő régiók közé. Ha csak azt vesszük, az elmúlt évtizedben mennyi visszalépés, megszűnés történt (például Szeged LC, Szentes, Csongrád, Algyő), illetve a megyei bajnokok többsége nem vállalta az indulást, nem meglepő ez a tény.

Ha tovább gondolkodunk, rájövünk, szinte minden csak egyetlen dologra vezethető vissza: a pénzre. Így nem is csoda, hogy például egy szegedi alakulatnak el kell utaznia Százhalombattára majd 190 kilométert – pedig az NB III régiós bajnokság. Emlékezhetünk még olyan NB III-ra, és ehhez elég csak 1997-ig visszamenni, amikor az Alföld csoportban a négy megyei (SZVSE, HFC, SZEAC, Makó) mellett szerepelt a Szarvas, a Mélykút, a Mezőberény, a Kiskunfélegyháza, a Kalocsa, a Kiskőrös, a Tótkomlós, a Baja, a Gyula és a Békés. Számoljunk csak, és közben a térképünk alapján hasonlítsunk a jelennel is: négy Csongrád, öt Bács-Kiskun és öt Békés megyei gárda. Ismert mindenki mindenkit, volt néző, volt presztízs, volt izgalom, volt tét, volt parázs hangulat a szomszéd megyék együttesei ellen is.

Ez a futballpezsgés már igazán hiányzik a megyének. Pedig csak tizenhárom éve történt.

Évtizedekkel ezelőtt

Megnéztük, vajon tíz, húsz és harminc éve hogyan is állt első, másod- és harmadosztályú csapatokkal Csongrád megye. Íme, 1999–2000-es versenyidény, PNB (ez volt az első osztály): Szeged LC, amely azon a télen megszűnt; NB II: –; NB III: Csongrád, Algyő, HFC, Makó.

1989–1990-es idény, NB I: –; NB II: Szeged SC, Szegedi Dózsa, Metripond (Hódmezővásárhely); NB III: Tápé, Csongrád, Szentes.

1979–1980-as idény, NB I: –; NB II: Szeol AK, Sz. Dózsa (Közép-csoport), HMSE (Keleti csoport); megyei I. osztály (akkor még ez volt a harmadik vonal): 16 csapat.

Olvasóink írták

  • 1. Gábriell 2010. március 05. 16:45
    „Felfoghatatlan hogy , egy akkora városba mint Szeged nem lehet évek óta minöségi focival elátni az itt lakókat!! Pedig lenne rá igény , pár ezer ember ott lenne a stadionba! Talán lenne olyan mint ami Diósgyörbe is van ! Talán majd most hogy a kézilabda a végét járja és pistrui kiszálltt..........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi siker a rangadón! Szedeák-Kosársuli 103-75

Magabiztosan, száz pont fölött dobva nyerte meg az EnterNet Vásárhelyi KS elleni megyei rangadóját a… Tovább olvasom