Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Sport - labdarúgás, kézilabda, vízilabda > Honosítás: jobb kapni, mint adni

Honosítás: jobb kapni, mint adni

Miután Eklemovics Nikola lett az Eb-n csúfosan leszereplő kézilabda-válogatottunk csapatkapitánya, Sólyom László köztársasági elnök kedvezően bírálta el Makszim Zavozin állampolgársági kérelmét, valamint Nagy László is kacérkodik a spanyollá válással, hazánkban újra előtérbe került a honosítási kérdés. A delmagyar.hu összeszedte az öt legjobb „magyarrá lett" sportolót, és az öt legnagyobb veszteségünket.

Gyúrós István - 2010.01.26. 11:00
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Nyereségeink

1. Janics Natasa (kajak-kenu - Démász Szeged VE)

Vitathatatlan, hogy a legjobb „vásárt" az immár szegedi Janics Natasa honosításával csináltuk: a horvát származású, ám a 2000-es, sydney-i olimpián még jugoszláv színekben induló, magyarul kiválóan beszélő sportoló piros-fehér-zöld színekben nyert három olimpiát (kettőt Athénban, egyet Pekingben), tucatnyi világbajnokságot és még több magyar bajnoki címet. Bár az immár szegedi sportoló közvetlen riválisa lett a válogatottban a kajakkirálynő Kovács Katalinnak, talán néhány évvel az eset után már ő sem bánja a döntést – tudni illik két olimpiai aranyat nyert Natasával egy hajóban ülve.

Janics athéni győzelme

2. Kubala László (labdarúgó – Vasas, Barcelona)

A magyar futball egyik korszakos egyénisége kilóg egy kicsit a sorból, hiszen ő is vérbeli magyar, ám ennek ellenére kezdetben, hat meccs erejéig a csehszlovák válogatottban szerepelt.


Kubala a Barcelona mezében
Kubala a Barcelona mezében.

Honosítása után három mérkőzés jutott neki a magyar nemzeti tizenegyben, majd spanyollá vált, és a válogatott mellett a Barcelonában szerzett magának – és természetesen valamennyire nekünk, magyaroknak is – világhírnevet. A mai napig az egyetlen labdarúgó, aki három különböző válogatott mezét húzhatta magára.

3. Radulovics Bojana (kézilabda - Dunaferr, Győr)

A szabadkai születésű kézilabdázóra még a zalaegerszegi Caola SE-ben figyelt fel a Dunaferr, s szerződtette 1995-ben. Az 1999-es vb után merült fel először, hogy a jugoszláv válogatott helyett a magyar válogatottban játsszon. Hosszas egyeztetés és a magyar állampolgárság megszerzése után 2000. július 25-én mutatkozott be Franciaország csapata ellen. Világklasszis jobbátlövőnk klubszinten BL- és EHF-kupa-győztes lett, a válogatottal olimpiai és világbajnoki ezüstérmet, illetve Eb-bronzot nyert, 69 meccsen 442 gólt szerzett. Idén tért vissza a pályára, és a Dunaújvárosban – ha nem is régi fényében, de – ismét villogni kezdett.

Radulovics Bojana még mindig remek – Vásárhelyen is győzelemre vezette a Dunaaújvárost
Radulovics Bojana még mindig remek – Vásárhelyen is győzelemre vezette a Dunaújvárost.
Fotó: Tésik Attila

4. Gergely István (vízilabda – Honvéd)

Ugyancsak jól döntött Gergely István, a dunaszerdahelyi születésű vízilabdakapus, aki 2003-ban lett a Domino, nem sokkal később pedig a magyar válogatott játékosa. Kemény Dénes csapatával kétszeres olimpiai és világbajnok lett, az athéni és pekingi sikerből is bőven kivette a részét – bár honosításának riválisa, a legutóbbi sikerről épp hogy lemaradó Nagy Viktor például nem biztos, hogy örül. Testvére a szlovák válogatott tagja.

5. Eklemovics Nikola (kézilabda – Pick Szeged, Veszprém)

Az igazi kézilabdaklasszissá a Pick Szegedben váló Eklemovics első szándékból még elutasította Skaliczki László hívó szavát, ám másodjára már faképnél hagyta a folyamatosan változó nevű szerb csapatot, és magyar válogatott lett. Skala mester döntését azóta folyamatosan igazolja, és bár az ausztriai Eb-n nem ment neki annyira a játék, mint szerette volna, nem véletlenül lett ő a csapat kapitánya. Kiváló irányító, és rendkívül közvetlen ember.

Bár az Eb-n nem játszott jól, Eklemovics nagy erőssége a válogatottnak.
Bár az Eb-n nem játszott jól, Eklemovics nagy erőssége a válogatottnak.

+1

A fent említett klasszisok mellett is több remek, honosított sportoló fordult meg a magyar nemzeti csapatban: elég csak a nagyot alkotó kubai kézilabdás különítményt (Pérez, Díaz, Hernandez), vagy a szerb vonalat (Krivokapics, Puljezevics) említeni. A magyar jégkorong felemelkedésében is fontos szerepet játszottak a honosított játékosok, a kanadai Ennafatti Omar és Kovács Frank, valamint a szlovák Ondrejcik Rastislav is kellett ahhoz, hogy A csoportos csapata legyen az országnak. Leginkább említésre méltó még az asztaliteniszező Li Bin, aki nagy tehetsége sportágának – immár magyar színekben.

Veszteségeink

1. Puskás Ferenc (labdarúgás – Honvéd, Real Madrid)


A legendás labdarúgó, minden idők talán legjobb futballistája 85 meccsen 84 gólt rúgott a magyar válogatottban, mielőtt elhagyta az országot. Pályafutása második aranykorában fantasztikus teljesítményt nyújtott a Real Madridban, és a spanyol szövetség unszolására pályára is lépett a válogatottban, nem sok sikerrel: négy meccsen egyszer sem talált a hálóba az 1962-es világbajnokságon.

Puskás és a legendás 6:3

2. Szabó Melinda (kézilabda – Vasas, Metz)

Szabó Melinda, vagy ahogy a franciák ismerik, Mélinda Jacques-Szabo nem tudott próféta lenni saját hazájában: a Vasasból Metzbe kerülve francia férjet választott, felvette az állampolgárságot, és a válogatott ha nem is sztárja, de meghatározó játékosa lett éveken át. Legnagyobb sikerét 2003-ban, Horvátországban aratta: új hazája színeiben világbajnok lett, a döntőben öt gólt szerezve – épp a magyar csapat ellen…

Szabó Melinda volt az egyetlen magyar, aki örült a 2003-as vb-döntő után…
Szabó Melinda volt az egyetlen magyar, aki örült a 2003-as vb-döntő után…

3. Valkai Erzsébet (vízilabda – Nápoly, Róma)

2004-ben, Athénban még testvére, Ágnes mellett, négy évvel később, Pekingben már vele szemben ugrott medencébe a kiváló magyar-olasz vízilabdázó, Valkai Erzsébet. A 20 éves kora óta Itáliában élő sportoló férje hatására vette fel az olasz állampolgárságot, azóta pedig már a taljánoknak szerez örömet a medencében. Sőt, civil foglalkozását is megtalálta, az egyik olasz cégnél ugyanis idegenvezetőként dolgozik.

Valkai Erzsébet már az olasz góloknak örül
Valkai Erzsébet már az olasz góloknak örül.

4. Hunyadi Emese (gyorskorcsolya)

Hazánk nem nagyon dúskál téli olimpiai bajnokokban, ha éppen lehetett volna, akkor is közbe szót egy honosítási procedúra. Hunyadi Emese ugyanis Magyarországon látta meg a napvilágot, ám Ausztriába ment férjhez, és bár edzőjével való házassága zátonyra futott, állampolgársága nem: 1994-ben, Lillehammerben nem is nekünk, hanem a sógoroknak nyert aranyat 1500 méteres gyorskorcsolyában.

5. Bodrogi László (kerékpár - Katyusa)

A valaha volt legjobb magyar kerékpárosnak tartott Bodrogi tavaly az előnyösebb feltételek miatt „igazolt" a franciákhoz, azóta nekik szállítja a jobbnál jobb időfutam-eredményeket. Bár a vb-ezüstérmes versenyző sportágában nemzetközileg is nagy névnek számít, hazánkban nem sok könnycseppet hullajtottak „francializálódása" után.

Nagy László Szegedről indult – spanyolként végzi?
Nagy László Szegedről indult – spanyolként végzi?
Fotó: Schmidt Andrea

+1

Fájdalmas volt elveszíteni egykor a világ legjobb kézilabdakapusát, Rácz Mariannt is, aki Gunnar Prokop hívó szavára igazolt Ausztriába, majd vette fel az állampolgárságot. Bár vívókkal jól állunk, szintén szomorú, hogy Király Hajnalka már a franciáknak nyert világbajnokságot. Ami pedig még szomorúbb lehet, az a szegedi Nagy László esetleges spanyollá válása: az Eb-t kihagyó klasszis átlövő bár még nem jelentette ki, valószínűleg 2012-ben már piros-sárga mezben lép pályára a londoni olimpián.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 30 hozzászólás
Moderálásra küldöm 30. vajalja 2010.01.27. 14:52

Nyertél!
Soha jobb magyar kézilabdát!
:)
Üdv,

Moderálásra küldöm 29. xene@freemail.hu 2010.01.27. 11:06

Hát ha neked a 4 légiós sok a 20 fős kerethez képest sok, akkor már elnézést, de nálad vannak a bajok...semmi ellentmondás nincs a 2 mondat között. Ha 10 -15 légiósuk volna, akkor igazat adnék neked, de így...

Moderálásra küldöm 28. vajalja 2010.01.27. 08:14

xene:
Nincs vészharang!
Ezeket a trágya eredményeket (vagy még gyengébbeket) tiszta hazai játékosállománnyal jobban tudnám szeretni!
"és a Győr női csapata nincs tele légiósokkal"
"4 légiósuk van: 1 román, 1 osztrák, 1 brazil, 1 szlovák...."
Felhívnám a figyelmedet a két mondatodban rejlő ellentmondásra!
Vannak jó gyógyszerek erre....
Üdv,

Moderálásra küldöm 27. Mignon 2010.01.27. 01:29

Honositas?
Az ember ott van otthon, ahol jol erzi magat!
( Edward Teller)

Különben is, engem ma mar kb. 20-szor moderaltak.
Titeket?

Meg egyaltalan nem!???

Kezdö, pitianerek.....!!!

:))

Moderálásra küldöm 26. tuskóhopkins 2010.01.26. 22:54

T. Nagy László!
Milyen érzés votl végignézni a magyarok Nagy László-nélküli agóniáját?

Moderálásra küldöm 25. xene@freemail.hu 2010.01.26. 21:19

Nőknél jó példa a Viborg:
http://en.wikipedia.org/wiki/Viborg_HK

Moderálásra küldöm 24. xene@freemail.hu 2010.01.26. 21:16

"A győri alapcsapatban van egy brazil és két román....."
4 légiósuk van: 1 román, 1 osztrák, 1 brazil, 1 szlovák....

Ismétlem, a Győr azért van ilyen jó helyzetben, mert összeszedték az ország legjobbjait!!!
Ez az 1 női klub-csapatunk van jelenleg, amely a legjobbakkal is meg tud küzdeni....a többi csapat hiába van tele magyarokkal, kizuhan névtelen csapatok ellen a nemzetközi megmérettetések során....és ez utóbbiak nevére/eredményére senki sem fog emlékezni, míg az előbbiek nevét szinte mindenki fejből tudja....

"magyar bajnokikon egy külföldi sem játszik!"
Nőknél lehet, de férfiaknál biztos nem.....

"Mindenhol vannak külföldiek"
Tudom, de nem mindenhol van a 16-18-as keretben 8-10 légiós....

Ha valaki élcsapat akar lenni/maradni, akkor szükség van légiósokra:
Pár példa:
http://en.wikipedia.org/wiki/THW_Kiel
http://en.wikipedia.org/wiki/SG_Flensburg-Handewitt
http://en.wikipedia.org/wiki/HSV_Hamburg
http://en.wikipedia.org/wiki/BM_Ciudad_Real

Moderálásra küldöm 23. xene@freemail.hu 2010.01.26. 21:02

"van-e értelme akár a Pick akár a Veszprém szintjén tartani a sok drága külföldit, azért, hogy a BL 16, szerencsével a 8 közé eljussanak."

Akkor ennyi erővel semmilyen sport-rendezvénynek, -eseménynek nincs értelme, mert a végén úgyis csak 1 csapat nyerhet....a többi 31, 23 csapat meg mehet a lecsóba???
Fel kéne oszlatni a Real Madridot, Chelseat, Barcelonat stb. mert nem nyernek minden évben BL-T?

Az, hogy a Szeged és Veszprém ott van a legjobb 24 csapat között Európában, szerintem nagyon szép dolog. Sőt bekerülni a legjobb 16, legjobb 8 csapat közé szerintem még szebb dolog. Utálom az olyan embereket, akik azt mondják, hogy csak az érem ill. érmes helyezés számít....az 5. és 9. hely ugyanúgy szép....
Akkor kell megkongatni a vészharagot, ha sorozatban nem jutunk ki világ-eseményekre, ill. nagyon rosszul szereplünk....

Moderálásra küldöm 22. apatfalvifaszagyerek 2010.01.26. 19:56

dm mindent elnéz neki?

Moderálásra küldöm 21. vajalja 2010.01.26. 19:31

xene:
A győri alapcsapatban van egy brazil és két román. Direkt nem kezdőt írok, mert kézilabdában nincs sok jelentősége. Azok külföldiek ugye? Ha nem akarod érteni ne tedd!!! De ezeket az eredményeket válogatott szinten úgy is el lehetne érni, ha a magyar bajnokikon egy külföldi sem játszik! Szerintem.
Hány nb1-es meccset nézel te?
Mindenhol vannak külföldiek. Még a Hunniában is volt!
Hangsúlyozom, nem vagyok midegen üldöző, de azt gondolom ezek az eredmények nem írják alá azt, hogy kellenek a légiósok /talán az egyetlen tartós sikercsapatunk a Györ kivételével/.
Üdv,


30 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...