Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Honti Tamás - vízipólótól a labdarúgásig

Sorozatunkban olyan tanárokkal, edzőkkel, szakemberekkel foglalkozunk, akik a maguk területén maradandót alkotnak. A zákányszéki Honti Tamás (52) sok fiatalt megtanított többek között az úszás, a síelés és a labdarúgás szeretetére.
Huszonkét éve tanít Zákányszéken testnevelést és biológiát Honti Tamás – ekkor le is telepedett a községben. – 1986-ban kezdtem Szegeden a Tabán-iskolában, 1988-ban diplomáztam a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd 1991-től tanítok Zákányszéken. Akkor ide is költöztem, hiszen a feleségem a településre való. Ami a saját sportolásomat illeti, nyolcéves koromtól úsztam, utána pedig vízilabdáztam a Szeolban, majd Békéscsabán, Debrecenben, Hódmezővásárhelyen játszottam, sőt két évig Mórahalmon is volt egy amatőr csapatunk. Játszottam az OB I-ben néhány meccset, de főleg az OB II-ben szerepeltem szélső és irányító poszton. A pólóban tizennyolc évet töltöttem el, ám a tanítás mellett már nem tudtam annyi időt szakítani rá, ezért 27 évesen abbahagytam – emlékezett vissza a pedagógus a saját sportpályafutására.

Honti munkássága igen sokrétű, rengeteg sportágban találkozhattak vele a zákányszékiek.– Régebben több mindennel foglalkoztam, mint manapság, például a lány kézilabdacsapattal többször megyei döntőbe kerültünk, sőt a sítáborok szervezése is az én feladatom volt. Manapság a labdarúgást és az úszást oktatom, amelybe belefér a gyógyúszás is. A Homokhátságban rengeteg fiatalt tanítottam meg úszni, jelenleg hetente kétszer viszek nyolc-tíz gyereket a mórahalmi fürdőbe. A kis labdarúgókkal, a 7, 9 és 11 évesekkel minden utánpótlás-bajnokságban részt veszünk, emellett a Szeged 2011 Kft. U15-ös együttesében hat zákányszéki srác játszik, akik szintén az én tanítványaim. Az 1998-asokkal kétszer is bejutottunk a keresztpályás országos döntőbe, ez is közrejátszhatott talán abban, hogy a szegedi klub leigazolta őket. Kazi László kollégámmal visszük őket az NB II-es bajnokságban. A zákányszékiek közül Papp Attila ügyes kapus, de Dani Péter, Csipak Norbert, Andula János, Fodor Martin és Sávai Bence is rendszeresen játszik ebben az alakulatban, amely jelenleg 13. a II. osztály Délkeleti csoportjában. Amikor pedig a Zákányszék felnőtt-
együttese feljutott a megyeháromból a megyekettőbe, az én serdülőkorú tanítványaim is szerepeltek abban a csapatban – sorolta jelenlegi büszkeségeit a szakember.

Az eltelt két évtized nagyon sok tapasztalattal szolgált Honti Tamásnak.
– Régebben sokkal jobban szerettek sportolni a gyerekek, több idejük is volt rá, több munkát is vállaltak. Ha a futballban minőséget akar egy olyan kis létszámú település, mint Zákányszék, akkor arra nem elég a helyi erő. Sem létszámban, sem támogatók terén. Nem valószínű, hogy a községnek lesz egyhamar olyan csapata, mint amelyik megnyerte 1997-ben a megyei I. osztályt, amelynek keretében megvolt a helyiek és a máshonnan érkezettek egészséges aránya. Talán majd, ha a mostani serdülőkorúak egyszer visszatalálnak... – reménykedett végül Honti Tamás.

Olvasóink írták

 • 5. ossian33 2013. március 29. 21:49
  „Tamás, továbbra is maradj ilyen aktív, és lelkes! Sok erőt, és jó egészséget!”
 • 4. perpetum 2013. március 29. 09:39
  „2. Johansen 2013.03.28. 13:12
  Jutott nekem is belőle, így visszagondolva! Eléggé "eleven" gyerek voltam, tulajdonképpen végigvert szinte az egész tanári kar :-D. Ez akkoriban természetes volt, azóta nagyot fordult a világ.”
 • 3. Pandora 2013. március 28. 20:01
  „People in glass houses shouldn´t throw stones.
  (angol közmondás)”
 • 2. Johansen 2013. március 28. 13:12
  „Az ám! A Tabánból még én is emlékszem a "fizikoterápiáira", de hát akkoriban ez még így ment. A nevelő célzatú pofonok sokszor ültek a helyükön.”
 • 1. perpetum 2013. március 28. 10:37
  „Még a Tabánban volt tesi tanárom, ott a lány kézilabdacsapatot edzette, fanatista rendesen és ezt át tudta adni a diákoknak, akkoriban a Tabán mindig a legjobbak közt volt kéziben. Sok ilyen tesi tanár kellene, hogy a gyerekek élvezzék a sportot és szeressenek versenyekre járni, respect!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olimpiai bajnok háromtusázó - Szilágyi Áron Szegeden járt

Sztorizott, vívott, tollasozott, fallabdázott, majd autogramot osztott – jól megdolgoztatták Szegeden Szilágyi Áront, London olimpiai bajnok kardvívóját.
Tovább olvasom