Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Huszonhat év után búcsúzott

Vízilabda - Papp Istvánné Jutka (59) nélkül az elmúlt huszonhat esztendőben elképzelhetetlen lett volna szegedi pólómeccs. A felnőttek mellett az utánpótlás korosztály mérkőzésein is vezette a jegyzőkönyvet, még a Tisza-partiak legádázabb ellenfelei sem tudtak belekötni zsűrititkári tevékenységébe. Az Újpest elleni rájátszásbeli meccs után végleg letette a mikrofont.
A Szeged Beton VE–Újpest férfi pólótalálkozónak már semmi tétje nem volt. Korábban eldőlt ugyanis, hogy a hazaiak az ötödik, a lilák meg a hatodik helyen zárnak a bajnokságban. A sportuszodában egyetlen ember mégis akadt, aki izgatottan várta a mérkőzést. Papp Istvánné Jutka ezen a meccsen dolgozott utoljára jegyzőkönyvvezetőként. Huszonhat esztendőn keresztül szolgálta a szegedi és az egyetemes magyar vízilabdát.

– Teljesen véletlenül kerültem ebbe a csodálatos világba – emlékezett a mindig kedves, mindig mosolygós Jutka. – Zoli fiam (Szabó Zoltán, aki Szegedről elkerülve az Újpestben lett BEK-győztes, Szuperkupa-első, kétszeres LEN-kupa-aranyérmes, magyar bajnok, a szerk.) edzője akkoriban a férjem, Pista volt. Úgy adódott, hogy épp nem volt jegyzőkönyvvezető, és mivel én pont ott lebzseltem, megkértek. Megtetszett, az életem részévé vált.

Jutka nem csak az újszegedi sportuszodában tette közmegelégedésre a dolgát, munkáját azáltal is elismerték, hogy dolgozhatott több Unicum-kupán, valamint a 2001-es budapesti Eb női meccsein.

A Szeged Beton nevében Körtvélyessy Péter elnök köszönte meg Papp Istvánné Jutka munkáját. Fotó: Schmidt Andrea
A Szeged Beton nevében Körtvélyessy Péter elnök köszönte meg Papp Istvánné Jutka munkáját.
Fotó: Schmidt Andrea

– Rengeteg kellemes emléket őrzök, ha huszonhat évvel fiatalabb lennék, újból belevágnék. Talán nem hangzik szerénytelenül, de tényleg soha nem volt senkivel vitám. Elfogadtak, én is mindenkit elfogadtam, bármiféle konfliktus nélkül telt el ez a több mint két és fél évtized. Hogy miért döntöttem a búcsú mellett? Be kellett látnom, elfáradtam, megöregedtem. Már nem éreztem azt az örömet, amikor mennem kellett a meccsekre, mint régen. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a fantasztikus LEN-kupa-győzelemmel búcsúzhattam. Nemcsak azoknak, akik kiharcolták, számomra is hatalmas ajándék volt ez az élettől.

Bajnok a Vasas

Sorozatban harmadszor lett bajnok a Vasas férfi vízilabdacsapata, miután a döntősorozat negyedik mérkőzésén pénteken megszerezte az Eger ellen szükséges harmadik győzelmet. Különösen sokat tett a Vasas sikeréért a pekingi olimpiai bajnok Varga Dénes, aki négyszer volt eredményes. Döntő, 4. mérkőzés: Eger–Vasas 8–10 (2–2, 4–4, 0–2, 2–2). A párharcot 3:1-re nyerte a Vasas.

Az uszoda világától nem akar, de nem is tudna elszakadni. A családi kötődés még nagyon sokáig a lelátóra láncolja.

– Unokáim közül Dani az ifi, Balázs a gyermekcsapatban pólózik, Dorottya pedig búvárúszó. Ilyen háttérrel el tudja képzelni, hogy otthon vagy a mártélyi telkünkön pihenjek?

Amikor megszakadt a szív

A több mint negyedszázadnyi zsűrititkári munkában Papp Istvánné Jutkának adódtak kellemetlen pillanatok is. Ebből mesélt el kettőt.

– Zoli fiam 1993 augusztusában igazolt a Szegedből az Újpestbe, ahonnan az év őszén ellenfélként tért „haza". Szokás szerint tettem a dolgom, pedig nem voltam magamnál, iszonyatosan rossz volt azt tudni, hogy a fiam mit érez a vízben. Majd megszakadt érte a szívem. A másik történet a férjemmel, Pistával (Papp István, a szerk.) kapcsolatos. Akkoriban ő volt a Szeged technikai vezetője, és az egyik játékvezetői ítéletet nem a legmegfelelőbb módon reagálta le. Puskás játékvezető odasétált a zsűriasztalhoz, majd annyit közölt, mondjam be, hogy a hazai gárda technikai vezetője hagyja el a sátrat. Nem tehettem mást, kiparancsoltattam a férjemet az uszodából... Akkor is megszakadt a szívem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A futball rabjai

Labdarúgás - Varga Zoltán (64) újra Szegeden futballozott. A Ferencváros egykori olimpiai bajnok,… Tovább olvasom