Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

id. Török Sándor sportágat teremtett Vásárhelyen

A 7 évvel ezelőtt elhunyt id. Török Sándorra emlékeztek szombaton Vásárhelyen a Gyarmati Dezső Sportuszodában. A vízilabda vásárhelyi meghonosítója ma lenne 80 esztendős.
Cserhalmi Julianna: nagy egyéniség volt

– Azért gondoltam, hogy ott a helyem a megemlékezésen, mert id. Török Sándor a sportág nagy, korszakos egyénisége volt – fogalmazott Körtvélyessy Péter özvegye, Cserhalmi Julianna, az A-Híd Szeged Beton VE elnöke. – Sok gyereket oktatott, az utánpótlás-nevelésben maradandót alkotott, értéket teremtett. Több vízilabdással beszélgettem az ünnepség apropóján, majdnem mindegyik megemlítette, id. Török Sándor tanítványa volt.

A vízilabda vásárhelyi meghonosítójára, a 2005-ben 73 évesen elhunyt id. Török Sándorra közel 300-an emlékeztek a Gyarmati Dezső Sportuszoda aulájában. Nem a kötelező tisztelet, a szeretet hangján szóltak róla. Almási István alpolgármester megemlítette: a 60-as években került Vásárhelyre, s akkor ismerkedett meg a két legendás testnevelővel, edzővel, Balogh Imsivel és Török Sándorral, utóbbi mindhárom gyermekének testnevelője volt a Bethlen-gimnáziumban. Felidézte mondását: „Értsd, szeresd és higgy abban, amit csinálsz" – ezt a mai fiatalok figyelmébe is ajánlotta.

Többen elmondták, ma 200-an vízilabdáznak a HVSC-ben, ezt látva, biztosan büszke lenne az utódokra; de felidézték – például Timár László, a HVSC korábbi elnöke – az egykori öregfiúkmeccsek hangulatát, amikor még id. Török Sándor is játszott. A méltatások után díjeső következett, a 12 vásárhelyi örökös bajnok sorába, az elhunyt Károlyi László helyére Szabó Andrást választották a tagok, aki 119-szer szerepelt Sanyi bácsi együttesében. A Török Sándor örökös vándordíjat, díszes serleget ezúttal Bodor Gergely vehette át.

Török Sándorra emlékeztek Hódmezővásárhelyen. Fotó: Baranyai Antal
Török Sándorra emlékeztek Hódmezővásárhelyen.
Fotó: Baranyai Antal

– Megtisztelő, hogy rám gondoltak, a tanulás mellett igyekszek a pólóra is minél jobban koncentrálni, ez az elismerés inspirál – közölte a 18 éves játékos, a Bethlen Gábor Református Gimnázium 12. osztályos diákja.

– Török Sándor nemcsak mesterem, edzőm, személyes jó barátom is volt – árulta el Kmetykó Lajos, akit a 20. század legjobb vásárhelyi vízilabdásának választottak –, csodálatosan tudott közösséget kialakítani. Örülök az elismerésnek, de annak még jobban, hogy az 54 éve a feljutást kiharcoló csapatból még mind a heten élünk, és itt lehettünk.

Ezt követően a jelenlévők megkoszorúzták id. Török Sándornak a róla elnevezett strandfürdő bejáratánál elhelyezett emléktábláját, majd utánpótlás- és szeniorcsapatok mérkőztek egymással az uszodában. Játékkal is emlékeztek. Az ünnepségen képviseltette magát a szentesi és a szegedi klub is.

– Megható, hogy így ápolják az emlékét, örülne, ha látná az itt és a megyében folyó munkát. Nagy család a vízilabdásoké, amelynek Vásárhelyen talán még mindig ő a családfője – mondta elérzékenyülve ifj. Török Sándor, Sanyi bácsi fia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyert és előzött a Haladás csapata

A férfi futsal NB I 16. fordulójában az UTC Futsal Team a nyolc közé jutás szempontjából fontos… Tovább olvasom