Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Ideális otthon várja Mórahalmon a kajak-kenusokat

A jövő heti, 39. Mol sík vízi olimpiai kvalifikációs világbajnokság alatt a mórahalmi Colosseum Hotelben lakik majd – további három nemzet mellett – a magyar kajakos és kenus válogatott, amelyből a két szegedi kenus induló, Vajda Attila és Horváth Gábor volt a szerdai sajtótájékoztató vendége.
Kajak, kenu és Mórahalom – ez a három szó még nem nagyon került össze egy téma kapcsán. Egészen eddig. Szerdán ugyanis kiderült: a Szegedtől húsz kilométerre nyugatra fekvő, hatezres kisváros is fontos szerepet kap a jövő heti, 39. Mol sík vízi világbajnokság lebonyolításában. Négy nemzet, így a svéd, az osztrák és a finn mellett ugyanis a magyar válogatott is a mórahalmi Colosseum Hotelben lakik jövő keddtől.

A sajtótájékoztatón az EDF Démász-Szegedi VE két kenus vb-indulója, az olimpiai bajnok Vajda Attila és a világbajnok Horváth Gábor beszélt arról, hol tartanak a felkészülésben, illetve milyen benyomásaik vannak leendő átmeneti otthonukról.

A vb-n részt vevő magyar kajakos, kenus válogatott a Colosseumban száll meg. Fotó: Schmidt Andrea
A vb-n részt vevő magyar kajakos, kenus válogatott a Colosseumban száll meg.
Fotó: Schmidt Andrea

Kulisszatitkok

Szegeden, a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központban nemcsak a pálya, hanem az eszközök is modernizálódtak az elmúlt évtizedek során: mai kajakosaink, kenusaink már duzzasztással létrehozott sima vízfelületen állnak rajthoz az augusztus 17-én kezdődő vb-n, míg elődeiknek áramlatokkal, nehéz fahajókkal és törékeny lapátokkal kellett harcba szállniuk. A modernizálódás nemcsak a teljesítményeknek, de a sportág népszerűségének is jót tett. A helyszíni és tv-közvetítések fejlődése szó szerint közelebb hozta a versenyélményt: a magyar fejlesztésű „go-cam"-eknek, vagyis a versenyzők fölött mozgó kameráknak köszönhetően közvetlen közelről leolvasható a versenyzők arcáról a nyerni akarás. Az igazi fanatikusok a szegedi helyszínre látogatva valós időben, egyszerre láthatják majd élőben és képernyőn is a pályán zajló eseményeket a 120 négyzetméteres LED-falon, de az otthon maradók is mindössze 15 másodperces késleltetéssel élvezhetik a drukkolás és az öröm pillanatait a tévé képernyőjén.

– Már napok óta kihasználom a mórahalmi hotel nyújtotta lehetőségeket, és lassan teljesen kiismerem, megismerem a komplexumot. Aki még csak kívülről látta, elárulhatom: nemcsak onnan nézve, hanem belülről is impozáns a Colosseum, nem mellékesen baráti légkör fogad, akárhányszor ide jövök – mondta Vajda, aki elárulta még: heti háromszor, a délelőtti és délutáni edzés között pihen, regenerálódik Mórahalmon.

Horváth Gábor a jövő héten költözik a hotelbe, de már most feltérképezhette, milyen előnyei is lesznek az átjárásnak.

– A felkészülés utolsó szakaszában tartunk, amikor minden momentum számít. Most már főleg a pihenésé a főszerep. A mórahalmi hotelből nagyjából tizenöt perc alatt a Maty-éren vagyok, ez viszont a feltúrt Szegeden néha fél órát is igénybe vesz. Higgyék el, nem mindegy, amikor éles versenyre készül egy sportoló – vélte Horváth.

A fentiek alapján nem véletlen, hogy egy elégedett és büszke polgármestert hallhattunk Nógrádi Zoltán személyében.

– Rendkívül fontos esemény a mi életünkben is a vb, amely lehetőséget ad a nemzetközi kapcsolatok bővítésére. A vízi vb mellett Mórahalom a központja a Homokháti Hungária-kupa tájékozódási futóversenynek, illetve a városban más programok is várják vendégeinket. Emberpróbáló hét lesz, de egykor ezt akartuk, az álmunk pedig teljesült. Mórahalom elmúlt húsz évének legjelentősebb eseményére készülünk – mondta a kisváros első embere.

Egy nagy hiányzója volt az eseménynek: bár a meghívó úgy szólt, a sajtótájékoztatón vendég lesz az EDF Démász-Szegedi VE háromszoros olimpiai bajnoka, Douchev-Janics Natasa is, ő kismamaként inkább a pihenést választotta, és elutazott édesanyjához a szerbiai Bácskapalánkára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hétvégén rendezik a Marika-kupát

A megyei III. osztályú Víziközmű Alsóváros SE ismét megrendezi a Marika-kupát a szegedi Szabadság… Tovább olvasom