Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Idegenben mindenképpen jó az iksz

A házigazda németekkel azonos számú, kilenc aranyérmet gyűjtött a magyar válogatott a 36. síkvízi kajakos és kenus világbajnokságon, és bár nem tudta megszerezni az összesített éremtáblázat első helyét, a szereplés a tizennégy olimpiai kvóta miatt kiválónak mondható.
A 36. síkvízi kajakos és kenus világbajnokság végén is bebizonyosodott: a németek rengeteget tanultak a magyaroktól. Nemcsak a szervezés területén, hanem az ünneplésben is. Csakúgy, mint Szegeden, a Maty-éren a mieink, Duisburgban a házigazdák jócskán megünnepeltették magukat. Az események végén a Wedau-sportpark regattapályája és a lelátó közötti mintegy ötméteres füves területen vonult fel az egész német válogatott. Tapsoltak, integettek, örültek. A szurkolókkal együtt. Tehették, hiszen hazai közönség előtt megnyerték az éremversenyt. Nem csoda, ha ezeket látva szívesen gondoltunk a tavalyi eseményekre.

Elégedetlenek mégsem lehettünk. – Idegenben jó az iksz – jegyezhetik meg ugyanis a magyarok. És igazuk van. Hogy miért? Mert sportolóink Németországban megszorították a házigazdákat, és velük azonos számú, kilenc aranyérmet gyűjtöttek. A hazaiak javára az döntött ebben a szoros versengésben, hogy hat ezüsttel és három bronzzal zártak, míg a mieink három ezüstöt és hat bronzot szereztek. Azaz Németország csak a szétlövésben volt jobb. Egy nagyon picivel.

Méltán lehetett elégedett Angyal Zoltán szövetségi kapitány is, hiszen a válogatott elérte, amiért jött: olimpiai kvótákat szerzett. Szám szerint tizennégyet. A tizenkét ötkarikás számból tizenegyben volt döntősünk, és ez mindennél többet mond Magyarország teljesítményéről.

Felhőtlenül ünnepelhetett tehát a magyar csapat. És boldog volt Vécsi Viktor is. Kevesen tudják, de a Démász-Szegedi VE edzője nemcsak azokkal a Tisza-parti kenusokkal dolgozik, akik közül Duisburgban Vajda Attila, Joób Márton és Horváth Gábor – utóbbi kettő kétszeres – világbajnok, Fürdök Gábor pedig Horváthtal párban vb-negyedik lett, hanem nála tréningezik a szlovák Ostrcil, aki Vajda mögött szerzett meglepetés ezüstöt, valamint a Duisburgban szintén vb-első Janics Natasa, és szlovén barátnője, a vb-3. Spela Ponomarenko. Ha ezt összeszámoljuk, akkor kiderül, Vécsi mérlege négy arany-, egy-egy ezüst- és bronzérem. Elismerésre méltó produkció.

Sík Márton és Csamangó Attila bronzérme a stabilitásukra utal, Keresztesi Alexandra helye pedig megingathatatlan az ezer méteren győztes négyesben. Talán Gyökös Lajos az, aki egy kicsit szomorú(bb) lehet. Az általa sztrókolt vb-címvédő férfi kajakkvartett ugyanis nem jutott éremhez. Sokan találgatják, tervezik már az új négyes összeállítását. Olyanokat ültetnek bele, akik ezúttal más számokban indultak. Az biztos, hogy kemény dolog lesz összehozni, főleg azért, mert Séra Miklós továbbra is beteg, így nem tudni, egyáltalán felépül-e, vagy esetleg ki helyettesíti majd. Méltán hihetjük: Gyökös is helyet kap majd az olimpiára kijutott egységben.

És akkor a jövő: egyeseknek nincs sok idejük rágódni rajta. Két puszi a barátnőnek vagy a feleségnek, egy kis játék a gyermek(ek)kel, két sör a haverokkal, gyorsprogram beállítása a mosógépen, majd újra csomagolás. Mert már holnap újra repülőre száll a magyarok egy kisebb küldöttsége, és irány a pekingi előolimpia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó: ez férfimunka volt!

A labdarúgó NB II keleti csoportjának nyitányán az élvonalbeli álmokat szövögető Kecskemét… Tovább olvasom