Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Igazgatói futball 25 éve

Huszonöt éve tartja össze az igazgatók labdarúgócsapatát. Az egykori ásotthalmi, majd madáchos pedagógus 75 éves kora ellenére is rendszeres résztvevője az állandó, szerdai mozgásoknak. Ismert és elismert edzők, szakemberek, pedagósusok sorozatunkban a szegedi dr. Lajkó Lajos következik.
Huszonöt év rengeteg idő, főleg ha egy nagyobb társaságot kell összetartani. Dr. Lajkó Lajos viszont megcsinálta: 2014-ben éppen negyedszázados évfordulóját ünnepli a szegedi igazgatók labdarúgócsapata.

– Kiskundorozsmán nevelkedtem, ott lettem NB III-as labdarúgó is, majd Szegeden pszichológiából doktoráltam. Ásotthalmon, az általános iskolában voltam igazgató, amikor az 1982–83-as idényben a helyi serdülő II-es csapattal megyei bajnokságot nyertünk. Abból az együttesből megyei szinten ismerős lehet Fődi Zsolt vagy Eleven István neve, de például Pulai Zsolt Bács-Kiskunban futballozott sokáig. A szegedi Madách-iskolába 1988- ban kerültem, majd egy évre rá, 1989-től vált rendszeressé előbb heti kétszer, majd már csak heti egyszer az igazgatói futball. Először csak néhányan voltunk a Deákban a ságváris tanárok révén, ők hívtak el engem is, aztán egyre többen lettünk, manapság pedig a Kardos Kálmán által elkészíttetett tablón huszonhárman vagyunk. Van, amikor kilenc a kilenc ellen játszunk a Rókus I. számú iskolában, ahol az említett tabló is megtalálható, mégpedig az igazgatói irodában. Persze azt tudjuk, hogy a mozgás és az izzadás a lényeg – mesélt dr. Lajkó Lajos, aki 75 éves kora ellenére rendszeres résztvevője a heti játéknak.

Ha szerda, akkor igazgatói futball. Dr. Lajkó Lajos (kis képünkön) negyedszázada szervezi. Fotók: Schmidt Andrea
Ha szerda, akkor igazgatói futball. Dr. Lajkó Lajos (kis képünkön) negyedszázada szervezi. Fotók: Schmidt Andrea

A csoport a Tarján III-as iskolában kezdte a közös futballt, aztán átköltözött a Deákba, és immár majdnem két évtizede a Rókus I. az állandó helyszín.

Tibai József kézilabdában, Kiss László labdarúgásban ismert szakember, egyben iskolaigazgató is, de a csapat tagja a színész Rácz Tibor, aki a gyermekszínház igazgatójaként került közénk. Szaniszló Antal révén pedig névre szóló, számozott mezeink vannak fehér és fekete színben. Ha valaki netán az egyiket nem hozza a szerdai összejövetelekre, annak bizony jár a büntetés. Tornákra nem járunk, elég nekünk a heti egy mozgás, ám a romániai Csíkszeredával van külföldi kapcsolatunk. Évente oda-vissza meglátogatjuk egymást, ezúttal augusztusban mi utazunk majd a Nagy Imre Általános Iskolához – mondta végül a nyugdíjas pedagógus.

A 23-ak

Ahogy dr. Lajkó Lajos is mondta, huszonhárman alkotják a szegedi igazgatók labdarúgócsapatát. Íme a névsor: Barcsi Antal, Botos István, dr. Dobi János, Dobos János, Eitler József, Hegedűs János, dr. Kánitz József, Kardos Kálmán fotós és védnök, Kókai Gyula csapatmenedzser, Kiss László, dr. Kovács József, Lázár Zoltán, Mészáros Zsolt, Rácz Tibor, Süveg József, Szalai József, Szaniszló Antal, Szebenyi Péter, Szélpál Szilveszter, Tibai József, Tóth Dezső, V. Fekete Sándor és mint csapatkapitány dr. Lajkó Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diapolo-Szeged: végre újból itthon!

Hosszú idő után holnap 18 órakor ismét hazai környezetben csatázik a Vodafone OB I-ben a Diapolo-Szeged férfi vízilabdacsapata. Tovább olvasom