Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Ilyés Ferenc: Harcolunk!

Ilyés Ferenc hat év után tér vissza a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatába. Fiatal, ifista korú játékosként érkezett Székelyudvarhelyről a Tisza-parti városba. A közönség nagyon szerette, a pályán harcolt, nem ismert elveszett meccset, az életben pedig egy jószívű, őszinte székely ember.
A válogatott balátlövő hároméves szerződést kötött a kétszeres magyar bajnokkal, a napokban már járt Szegeden, ekkor beszélgettünk vele.
– A lengyel Plockban játszott az elmúlt egy évben. Teljesen hazapakolt már?
– Szerdán érkeztem haza a kocsimmal, mindent beraktam, szépen megtelt a csomagtartó és az utastér, de sikerült mindent elhoznom.

– Megvan már a szegedi lakása?
– Egyelőre nincs, de szerintem heteken belül kiválasztom, és akkor beköltözhetek.

– Milyen érzés újból szegedinek lenni?
– Hú, nehéz ezt leírni, de nagyon jó. Van bennem izgalom. A napokban Vadkerti Attilával és feleségével az Árkádban sétáltunk, ahol többen megállítottak, megszólítottak. Mindenki örömmel fogadott, idősebb nénik veregették a vállam, hogy mennyire örülnek annak, hogy újból a Pickben kézilabdázom. Ez nagyon sokat jelentett, mert barátok révén eljutott hozzám, hogy különböző fórumokon kritizálták, hogy minek hoztak vissza. A pozitív megnyilvánulások azonban sokat jelentettek, erőt adnak.

– Veszprémiként játszott a Pick Szeged ellen, most Pick-mezben kell majd a volt csapata ellen. Furcsa lesz?
– Azt hiszem, azzal nem mondok újat, hogy Laluska Balázs az egyik legjobb barátom. Amikor eldőlt, hogy a Pickben folytatom a pályafutásom, akkor egyből beszéltünk telefonon. Balázs mondta, hogy „Ne már, nem szeretek ellened játszani, mert az olyan rossz, ugye nem így lesz?" Mondtam neki, hogy pedig ez lesz.

Ilyés (szemben) a válogatott mezében szerepelt legutóbb Szegeden. A következő szezontól ismét a Pick szerelésében játszik. Fotó: Schmidt Andrea
Ilyés (szemben) a válogatott mezében szerepelt legutóbb Szegeden. A következő szezontól ismét a Pick szerelésében játszik. Fotó: Schmidt Andrea

– Mit vár a szegedi szerepléstől?
– Harcolunk! Röviden így lehetne összefoglalni, amit várok szeretett csapatomtól. Zubai Szabi is közel áll hozzám, már diskuráltunk, és volt olyan, amikor csak annyit mondtunk egymásnak, hogy „De jó, együtt harcolunk! Harcolunk!"

– Új mestere lesz a Pick Szegednek. Juan Carlos Pastor érkezik a padra. Mennyire ismeri a spanyol szakembert?
– Egy maximalista edző. Nála nincs kegyelem. Amit eltervez, azt végre is hajtatja. Ha egy gyakorlatnál nem megfelelően áll a lábfeje a játékosnak, akkor azt újraindítja, addig csináltatja, amíg tökéletes nem lesz.

– Olyan lesz, mint fiatalon, amikor elkezdte a kézilabdát!
– Az biztos, hogy egy teljesen új stílussal találkozunk majd.

– Nyilvánvaló, hogy a magyar válogatott játékosokat jól ismeri, a többiekkel kapcsolatosan mennyire van képben?
– Frantisek Sulccal már játszottam mint ellenfél, Jonas Larholmot, Alen Blazevicet és Marko Lasicát viszont nem ismerem. Lesz időm barátságot kötni velük, hiszen hosszú lesz a felkészülés.

– És az új fiúk, Parrondo, Mindegía és Vranjes?
– Csak a spanyol válogatott szélsőt, Parrondót ismerem. Ellene többször is játszottam.

– Merre tervezi a nyaralást?
– Lehet, hogy nem lesz most belőle tengerpart, az mindenesetre biztos, hogy júliusban otthon leszek, hazautazom Székelyudvarhelyre. Jelenleg azonban kezelésekre kell járnom.

– Valami gond van?
– Sérülten jöttem haza Plockból, ahol megvizsgáltak, de csak néhány milliméteres szakadást állapítottak meg a vádlimban. Sajnos a fájdalom nem múlt el, így Tékesné Cini segítségét kértem. Itt Szegeden, az új klinikán viszont egy hatcentis szakadást állapítottak meg, így kérdésessé vált a válogatottban való szereplésem. A sorsomról majd a kapitány, Mocsai Lajos dönt.

– Mikor lesz legközelebb Szegeden?
– Kedden délelőtt tartja a klub a Bemutatkozunk névre keresztelt sajtótájékoztatóját, amelyen az edzőpáros és a négy új szerzemény, köztük én is ott leszek.

Olvasóink írták

 • 11. ugyanmé 2013. június 04. 09:12
  „Illyés a válogatottban se sok vizet zavart az utóbbi időkben (leginkább csak kispadon ücsörgött). Azzal a hozzáállással, ahogy anno a Picket elhagyta (sunnyogás, alibi játék fél éven át), én biztosan nem vettem volna vissza. Egyebekben pedig elgondolkodtató, hogy az utóbbi időkben bárhová is igazolt, egy éven belül távozott is. És most arról ne beszéljünk, hogy önként, vagy sugallatra. A sérülés kapcsán nekem is az jutott eszembe, hogy csak gyógyulni jön Szegedre, és ha felépül, akkor egyből tovább is áll (már ha van még csapat, akinek kellene). Legfeljebb újabb fél évig lézeng majd a pályán, vigyázva, nehogy újabb sérülést szedjen össze. Remélem J.C. Pastor mester majd gyorsan kiismeri a szájkaratést, így nem fog sokat ártani a csapatnak.”
 • 10. roxper 2013. június 04. 08:37
  „9.
  Sima csere is elég lett volna, kapnak két játékost a srácért cserébe! :)”
 • 9. zehn 2013. június 04. 06:57
  „Ha Spanyolországból meg tudunk venni válogatott játékosokat, nem hiszem, hogy a Balatonfüredből ne tudnánk Zdolikot kivásárolni. Egyébként meg van a csapatnak legalább három,olyan "töltelék " embere,akik nem ütik meg a Pick szintet. Őket el lehetne adni és megszerezni a fiatal,nagyon tehetséges magyart.”
 • 8. kreatív 2013. június 03. 22:30
  „PÉNZ, pénz, pénz , sok-sok KÖZPÉNZ!!! Hangzatos szavak, amelyekkel elaltatják a hiszékeny, tudatmódosult PICKFAN-nokat!!! A valós háttér: PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ, KÖZPÉNZ, amelyet NÁLUNK, SZEGEDEN könnyen le lehet nyúlni!!!
  Eszméljetek már!! Nekünk nem egy ezüstérmes kézilabda-csapatra van szükséges obsitosokkal, hanem: USZODÁRA, USZODÁRA, USZODÁRA és mégegyszer: USZODÁRA, városira, ahová lábát egyetlen közpénzfaló minősített sportoló nem tehetné be , csupán a drága belépőjegyet fizető, egészségéért aggodó szegedi honpolgár!!!
  Higgyétel el: lenne kereslet!!!!!!!”
 • 7. ado 2013. június 03. 20:28
  „Olyan átlátszó ez az inga-binga, hát harcoljatok ne sportoljatok..meg keressetek jó sok lovét ez a lényeg.”
 • 6. pinkfloyd60 2013. június 03. 18:35
  „Egy izomrost szakadás nem eget verő nagy sérülés...ez nem szalag szakadás,vagy porc.Zdoliknak 2016-ig szerződése van Füreden nem olcsó mulatság lenne kivásárolni! Egyenlőre Feri az első számú bal átlövő a válogatottban.Adjuk meg neki is az esélyt,és a teljesítménye után minősítsük.Sok sikert Pick mezben,üdv a fedélzeten!!!!!!”
 • 5. medvejanos 2013. június 03. 16:53
  „Szerintem nem véletlen válogatott játékos még ma is... Azonban nem vele kapcsolatban kellett volna a Picknek elgondolkoznia, hanem egy két külföldi játékos helyett magyarokat is szívesen látnánk a csapatban. Fiatal tehetségek akiknek olyan jó játékosok, mint ő is mutathat példát a csapatban és segíthetnek nekik a továbblépésben.”
 • 4. bessy 2013. június 03. 15:34
  „Hát igen. Ez a nagy gond. Feri egy rendkívűl tehetsége, jó jétákos olt, mikor elment. Most mikor rommá kereste magát visszajön sérülten levezetni, és majd úgy jár a csapat, mint sok más emberkével, akár ez évben is. Sajnos már azon a ponton is túl vagyunk, hogy eltudjam hinni, "harcolunk"!”
 • 3. tatam 2013. június 03. 15:10
  „A lényeg az utolsó előtti kérdésben van! Ismét egy sérült játékost sikerült leigazolni!”
 • 2. laca74 2013. június 03. 14:39
  „Én meg nem bántam volna ha 2-3 tehetséges fiatalnak adnak lehetőséget. De hát ez a ´´pikszeged´´ ahol inkább megélhetési játékosokat igazolnak....”
 • 1. roxper 2013. június 03. 11:24
  „Nem bántam volna ha helyette inkább a Zdolik gyerek jön, belőle még lehet jó játékos!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódos sikerek

A Sport XXI. Program keretében utánpótlás A és triatlon diákolimpia B kategóriás regionális és nyílt versenyt rendezett a Hód-Triatlon SE Vásárhelyen a közelmúltban. Tovább olvasom