Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Ironman-vébére készül a vasember

A győri triatlonista, Major József Vásárhelyen kezdte a 2011-es évet: január 3-ától 15-éig a Gyarmati Dezső Sportuszodában edzőtáborozott, utolsó tréningjén ma reggel vett részt. A vasember a Hawaiin rendezendő ironman-világbajnokságra készül, a büdzsét szegedi sportmenedzserek teremtik elő.
A ceglédi születésű triatlonista, Major József (Széchenyi István Egyetem SE, Győr) január 3-ától két hétig Vásárhelyen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában edzőtáborozott. Az úszást gyakorolta – de azért hozott magával biciklit is –, ugyanis a triatlont alkotó három sportág (a másik kettő a kerékpározás és a futás) közül ebben a leggyengébb. A Hód-Úszó SE Tóth Tibor vezette csoportjával tempózhatott együtt, az utolsó tréningen ma reggel vett részt.

– Most dolgozhattam itt először, a körülmények ideálisak, nyugodtan állíthatom: Győrben sincs ilyen szintű uszoda – közölte Major, aki közép- és hosszú távú triatlont űz, főszáma az úgynevezett ironmantáv, amely 3800 méter úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és 42,195 kilométer futásból áll. Ezt már közel 30-szor teljesítette, 5–6 esztendeje profi, vagyis a sportból él, és évente 3–5 ironmantávú versenyen áll rajthoz. Eddig hatszor nyerte meg a magyar ironmanbajnokságot, legjobb nemzetközi eredményét az arizonai viadalon aratott győzelmével érte el 2008-ban, a Hawaii szigetén rendezett világbajnokságon 2007-ben és tavaly is 22. lett, ez eddigi legjobbja.

Major József két hétig Vásárhelyen edzett. Fotó: Karnok Csaba
Major József két hétig Vásárhelyen edzett.
Fotó: Karnok Csaba

– Idén, amennyiben sikerül kiharcolnom a részvételt, szeretnék a 15-be, jövőre pedig a 10-be kerülni – vázolta terveit Kropkó Péter méltó utódja, majd folytatta: – Jelenleg 13. vagyok a ranglistán, és az első 40 kvalifikálja magát „egyenes ágon", vagyis jó az esélyem az újabb szereplésre.

A sportolást futással – utcai, tömegsportrendezvényeken indult – kezdő Major József először duatlonra váltott, ebben a sportágban junior csapat-világbajnoki címet szerzett. A közép- és hosszú távú triatlonról azonban már nem „nyergel" tovább. Azt is elárulta: elképzelhető, hogy Vásárhelyt és a Gyarmati Dezső Sportuszodát sem „cseréli le", első osztályú körülmények között edzhetett, amennyiben lehet, visszatér.

A szegedi kapcsolat

Vásárhelyre is két szegedi sportmenedzser, Bozsogi Botond és Balassa Levente „kommendálásával" került Major József, ők vállalták azt is, hogy előteremtik a büdzsét, az idei versenyzéséhez szükséges anyagiakat. Major éves szinten 6–7 millió forintot áldoz – szponzori pénzekből, saját zsebből – erre a sportra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezet a Micro Meat

A Kistelek-kupa városi kispályás labdarúgó-bajnokságban ma 8 órától – A liga: 17 órától… Tovább olvasom