Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Isten veled, Gyuszka!

Szegedről indult az 50-es, 60-as évek legendás, világhírű úszója, sprintere, városunk büszkesége, mindannyiunk példaképe, Dobay Gyula, és immáron 70 évesen véglegesen Szegedre tér vissza.
Szegedről indult az '50-es, '60-as évek legendás, világhírű úszója, sprintere, városunk büszkesége, mindannyiunk példaképe, Dobay Gyula, és immáron 70 évesen véglegesen Szegedre tér vissza. A patinás SZUE-ban Faragó Ricsó bácsi fedezte fel az istenadta tehetséget, aki későn indult, mégis a fellegekbe tört. Hamar el kellett hagynia a szerény, szerető szülői házat, hogy a fővárosban Rajki Béla vehesse szárnyai alá.

Páratlan módon három olimpián – Melbourne, Róma, Tokió – a 100 m-es gyors döntőjének meghatározó résztvevője volt, kontinensünk egyik legjobbja. Hazai versenyeken több mint egy évtizedig nem talált legyőzőre. Hívták az USA-ba, ahol a világ legjobbja lehetett volna, de szíve hazahúzta. Stílusát, vízfekvését mindenfelé oktatták a gyorsúszás pápái.

Fiatalon szerette a vidámságot, bohémságot, hogy felnőttként megkomolyodva példás családapa legyen. Szegeden mindig esemény volt, ha hazajött. Világhírűként is megmaradt szerénynek, szegedi sporttársait, edzőjét, barátait, rokonait számon tartotta.

Tavaly telefonált, hogy súlyos betegsége van. Uszodában nem talált legyőzőre, élete egyetlen vereségét sportemberhez méltóan viselte el. Szülei, míg éltek, mindig aggódó szeretettel várták egyetlen gyermekük hazatérését. Immáron végleg hazatért.

Szerető családján kívül holnap 12 órakor a Belvárosi temető ravatalozójában búcsúzik tőle a magyar és a szegedi sporttársadalom, barátai és tisztelői.

Gyuszka, emléked megőrizzük, nyugodj békében!

Dr. Hencz Péter

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékó Péter a világbajnoki döntőben - interjú

Lékó Péter Elisztában, a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján előbb a török Gurevicset, majd az orosz… Tovább olvasom