Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Izgalmas Maty-éri napok

Szeged - Hosszú pünkösdi hétvége elé néznek a kajakosok és a kenusok, hiszen ma a férfi kajaknégyesek döntőjével (17 óra, a nap egyetlen futama) kezdődik, és hétfőn a szétlövéssel fejeződhet be a második felnőtt – egyben első ifjúsági – Eb- és vb-válogató.
Ilyen pörgésre még nemigen volt példa, de szükséges az igyekezet, hiszen a jövő hét végén már a szerbiai Belgrádban rendezik a sportág Európa-bajnokságát. Addigra pedig Storcz Botond szövetségi kapitánynak keretet kell hirdetnie – amit várhatóan jövő kedden meg is tesz, hiszen pénteken már rajtol az Eb.

Ami a nyitófutamot, a K4 1000 méteres férfifinálét illeti, a Storcz által kijelölt új kvartettnek (mint ismert, a háromszoros olimpiai első kajakos által először favorizált egységben helye volt a szegedi Gyökös Lajosnak is, ám mivel a négyes a tesztelésnek szánt racicei világkupán csak a B döntőben indult – igaz, ott az A döntőben a harmadik helyre elég idővel nyert –, így Storcz új embereket jelölt ki) három kihívója akadt: egy győri, egy honvédos és egy MTK-s fiatal alkotta kvartett. Gyanítható, a sok nagy csatát megélt trió, a győri Kammerer Zoltán, a honvédos Vereckei Ákos és az FTC-s Kucsera Gábor, illetve negyedikként a paksi Boros Gergelyalkotta hajó megnyeri a szegediek nélküli versenyt, ám nagy kérdés, vajon a nemzetközi mezőnyben hogyan teljesít. Erre (rész)választ viszont majd csak az Eb adhat.

Izgalmas futamokban a nőknél sem lesz hiány a Maty-éri második felnőtt válogatón. Fotó: Karnok Csaba
Izgalmas futamokban a nőknél sem lesz hiány a Maty-éri második felnőtt válogatón.
Fotó: Karnok Csaba

– Már tavaly ősszel megkezdtük a csapathajók építését, ám a racicei világkupán nem kaptunk megnyugtató visszajelzéseket arról, hogy jó irányba haladunk: a csapathajó a tizedik helyet szerezte meg – nyilatkozta Storcz Botond. – Az augusztusi szegedi Mol olimpiai kvalifikációs világbajnokságon elég kiélezett csatára lehet számítani, hiszen ebben a számban az első nyolc, illetve ha három kontinensről jön össze a döntő mezőnye, az első tíz hely ad kvótát. Úgy ítéltem meg, mindenképpen változtatni kell, s érzésem szerint ez az egység elég erős lehet ahhoz, hogy versenyben legyen a világ legjobbjaival. Néhány héttel ezelőtt Kammererrel és Vereckeivel elbeszélgettünk az idei lehetőségeikről. A Racicében megszerzett páros hetedik helyükkel ők sem voltak elégedettek, így ők is a négyest tekintik fő versenyszámuknak, ettől függetlenül elindulnak párosban is a hétvégi válogatón. Amelyik egység győz, az képviselheti a magyar színeket a belgrádi Európa-bajnokságon, ám amennyiben a kontinensviadalon elért eredménnyel nem leszek elégedett, lehetőségem lesz arra, hogy a magyar bajnokság idejére kiírjak egy világbajnoki válogatót is.

A péntektől vasárnapig terjedő időszak már az egyes és a páros hajók válogatójáról szól, az EDF Démász-Szegedi VE sportolói közül a Világbajnokokat Szegednek! programban szereplő nyolcasra, Vajda Attilára – neki már van egy győzelme az első válogatóról –, Fürdök Gáborra, Horváth Gáborra (mind kenus), Kárász Annára (női kajak), Bozsik Gáborra, Petrovics Mátéra, Sík Mártonra és Gyökösre különösen nagy csaták várnak a válogatottba kerülésért. Könnyen lehet, sokukkal találkozhatunk a hétfői szétlövésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogynak a jegyek a Szőke Tisza táncversenyre

Jövő szombaton, azaz június 18-án tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Szőke Tisza nemzetközi… Tovább olvasom