Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Izgalommentes zárónap

Kajak-kenu - Az országos bajnokság zárónapján három szegedi aranyérem született. Az 500-as döntők különösebb izgalmak nélkül zajlottak, nem úgy az 5000-es finálé, amelyben az „ob-menő", a szegedi Gyökös Lajos diadalmaskodott.
A szombati zárónap nyugalomban, különösebb izgalom nélkül telt a Szeged melletti Maty-éren, a kajak-kenu országos bajnokságon. Az 500-as döntők nemcsak a nézőket, de a versenyzőket és az edzőket sem hozták különösebben lázba. A parton több volt a klasszis, mint a vízen.

Janics Natasa, a Démász-Szeged Vízisport Egyesület háromszoros olimpiai bajnok kajakosa is civilben érkezett. A lapátot, a hajót elő sem vette. „Sok értelme nem lenne 500-on egyesben versenyezni, az erőltetett menetben jól jön ez a kis pihenő." Nos, az 500-as finálé olyan is volt, amilyen, négyen indultak végül el, a rajt előtt még úgy volt, hogy csak ketten lesznek.

No azért nem minden döntő volt ennyire gyenge. A férfi kajak egyesek csatája három válogatott öldöklő harcát hozta. Végül Kökény nyert, talán másfél centivel megelőzve a szegedi Bozsik Gábort. „Ha van még másfél méter, akkor Bozsik nyer!" – kommentálta a nap ütközetét Janics Natasa, aki testvére, a horvát válogatott Mityo Janics társaságában figyelte az eseményeket.

Janics Natasa testvére, Mityo ölelésében. Fotók: Schmidt Andrea
Janics Natasa testvére, Mityo ölelésében.
Fotók: Schmidt Andrea

Egyedül a női páros döntője bírt téttel, az augusztusi vb-szereplésért küzdöttek egymással a duók. Itt a várt nagy küzdelem elmaradt, a Kozák Danuta, Szabó Gabriella alkotta páros oktatta a mezőnyt, a Csipes-tanítványok nagy fölénnyel előzték meg Paksyékat.

Miközben zajlottak a finálék, Horváth Gábor edzőjével, Vécsi Viktorral rótta a kilométereket. Nem a vízen, hanem a szárazföldön: kerékpáredzést tartottak. „Keddig biztos, hogy nem fogok a kezembe lapátot. Rengeteg futamon vagyok túl, iszonyatosan elfáradtam. Ez a kis biciklizés is jólesik, süt a nap, jó a levegő, Viktorral pedig a partról ordítunk éppen annak a szegedi versenyzőnek, aki a futamban szerepel" – nyilatkozta a „drótszamár" nyergében Horváth Gábor.

Vezetői kupaktanács: Schmidt, Storcz és Baráth diskurál.
Vezetői kupaktanács: Schmidt, Storcz és Baráth diskurál.

„Vajda Attila már hétfőn nekilát a munkának, innentől kezdve a vb jegyében edzünk. A csoport többi tagjának vége a versenyszezonnak, így Attilával, Gáborral és a szlovák Ostrillal tréningezünk tovább" – vázolta a további programot Szeged legeredményesebb edzője, Vécsi Viktor.

Csamangó bronzérmes lett Gyökös Lajossal.
Csamangó bronzérmes lett Gyökös Lajossal.

Gyökös Lajos nem semmi figura. 500 méter négyesben – a csütörtöki nap hőseivel kiegészülve: Sík, Bozsik, Boros – újabb országos bajnoki címet gyűjtött be, majd este, az ob „új" – egykor szerepelt már a műsoron – számában, 5000 méteren is első lett. „Pedig az utolsó válogató előtt féltettem. Tartottam attól, hogy ha nem sikerül kiharcolnia a vb-részvételt, akkor befejezi a pályafutását. Szerencsére Lajos és társai megmutatták klasszisukat. A klub számára pedig nagy dolog, hogy hat versenyzővel képviselteti magát a világbajnokságon" – foglalta össze a Démász-Szeged szereplését az elnök, Dervarics Attila.

Fábiánné Rozsnyói Katalin nem nagyon mutatkozott a vízparton.
Fábiánné Rozsnyói Katalin nem nagyon mutatkozott a vízparton.

A zárónap olyan beszélgetősre sikeredett. A számok között mindenki „trécselt". Baráth Etele, a szövetség elnöke hosszasan faggatta Gyököst, Storcz Botond, miközben jó pár kilométert letekert a kerékpárjával, egyeztetett az edzőkkel, a szövetség vezetőivel, a versenyzőkkel.
Az ob véget ért, ma csapatot hirdet a kapitány. Milyen jó leírni, ennek a válogatottnak hat szegedi sportoló lesz a tagja: Janics Natasa, Vajda Attila, Horváth Gábor, Gyökös Lajos, Sík Márton és Bozsik Gábor. Milyen jó érzés lesz majd nekik szurkolni a kanadai világbajnokságon, mert ők a mi versenyzőink, a szegedieké. Már várjuk augusztus 13-át, a vb kezdetét.

Érmek a zárónapról

Garantiqa-kupa, ob és válogatóverseny. Férfiak, 500 méter, K-1: 1. Kökény (Honvéd), 2. Bozsik (Démász-Szeged Vízisport Egyesület). K-2: Kökény, Dobos, 3. Csamangó, Gyökös (Démász Szeged Vízisport Egyesület). K-4: 1. Bozsik, Boros, Gyökös, Sík. C-1: 1. Volein (Csepel). C-2: Varga, Széles (MTK, Győr)., C-4: 1. Bozsik, Horváth G., Sarudi, Balázs (MTK, Győr, Szeged, Szolnok). 5000 m: 1. Gyökös.
Nők, K-1: Lakner (MTK), K-2: Kozák, Szabó (Honvéd), K-4: Horváth, Kollár F., Hudák, Kollár Zs. 5000 m: 1. Csay (Győr).

Olvasóink írták

  • 1. Szurkoló 2009. július 13. 10:55
    „Szívből gratulálok mindannyiótoknak, nagyszerűek vagytok!
    Aki megy a VB-re, annak sikeres felkészülést, akinek véget ért a szezon, annak pedig jó kikapcsolódást kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékó Péter ezüstje

Sakk - A szegedi Lékó Péter a második helyet szerezte meg a dortmundi sakktornán. A magyar… Tovább olvasom