Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Jákó Csaba Zsombón keresztül az Eb-re

Sportlövészet - A sportlövő Európa-bajnokságot július 12-étől a horvátországi Eszéken rendezik. Csongrád megyét hárman képviselik a kontinensviadalon: Sike József, Biatovszky Mira, valamint a Zsombón élő, Szegeden edző, de a szentendrei HKLK színeiben versenyző Jákó Csaba.
Utóbbinak a jó szereplés mellett a másik álma, hogy lakóhelyén beindítsa a sportágat.

A magyar sportlövészet nagy hagyományokkal rendelkezik. Az évtizedek alatt számos csodaszép sikerrel hívták már fel magukra a figyelmet. Akárcsak a Csongrád megyeiek. Ennek pár héten belül újabb tanújelét tehetik, ugyanis a közelgő eszéki Európa-bajnokságon a régiót hárman képviselik. A trió tagja a Zsombón élő, Szegeden edző, de a szentendrei HKLK színeiben versenyző Jákó Csaba (képünkön) is.

– Az Eb-n három számban indulok, ezek közül az 50 m-es 60 lövéses fekvő és a 3×40 összetett olimpiai szám, de ott leszek a 300 m-es nagy kaliberű 3×20 standard puska versenyben is – számolt be a kontinensviadal rá vonatkozó programjáról Jákó.

Jákó Csaba három versenyszámban áll tüzelőállásba Eszéken.
Jákó Csaba három versenyszámban áll tüzelőállásba Eszéken.
Fotó: DM/DV

Annak ellenére, hogy a fiatalok, főleg a felsőoktatási intézményekben tanulók között egyre népszerűbb a sportlövészet, a sportág elismerése még mindig gyerekcipőben jár. Ez derül ki a Csaba által elmondottakból is:

– A szövetségnek nem nagyon van pénze, az Eb-n való szereplést is többnyire a versenyzők klubjai állják. Arról nem beszélve, hogy a szállást és az étkezést a sportolóknak maguknak kell finanszírozniuk. Én például Mohácson alszom majd, onnan járok át Eszékre.

Ha már az anyagiakra terelődött a szó, érdemes megemlíteni, hogy a sportlövészet nem olcsó sportág. Pénzbe kerül a felszerelés (fegyver, ruházat), de a legtöbbet a lőszer emészti fel. És akkor nem szóltunk még a legjobbak utazásaival járó költségekről. Jövőre négy helyszínes lesz a világkupa, és ebből három viadalt (Újdelhi, Rio de Janeiro, Fort Benning) a tengerentúlon rendeznek. Igencsak zsebbe nyúlós...

A versenyzők nagy része a munka mellett, szponzor nélkül hódol szenvedélyének. A legszebb az egészben, hogy ezek ellenére is van igény a sportág iránt. Még egy akkora faluban is, mint Zsombó.

– A lövészet képes minden korosztályt magához csábítani, és hosszú évekre kellemes szórakoztatást biztosítani számukra – fogalmazott Jákó Csaba, aki a junior Európa-bajnokságokról csapatban két ezüst- és egy bronzérmet őriz vitrinjében, a felnőttek között pedig a csapat vb-harmadik helyére a legbüszkébb. – Eltökélt célom, hogy lakóhelyemen beindítsam a sportágat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnok a HPQ gyermek röplabdacsapata

Röplabda - Budapesten rendezték a gyermek röplabda országos bajnokság hatos döntőjét, amelyet a HPQ-Szeged csapata megnyert. Tovább olvasom