Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Janics a strandon pihen

A magyar válogatott – minden idők legjobb szereplését megközelítve – tíz arany, valamint négy-négy ezüst- és bronzérmet szerzett a vasárnap befejeződött racicei kajak-kenu Európa-bajnokságon. A magyar csapat tegnap hajnalban, míg a szegediek csak reggel értek haza. Janics Natasát és Sík Mártont sikerült szóra bírni.
A nyerő kajaknégyes: Kovács, Patyi, Paksy és Janics. Fotó: MTI
– Álomszép volt ez az Európa-bajnokság – mondta kissé álmosan tegnap délelőtt 10 órakor Janics Natasa, aki Kovács Katalinnal együtt hat-hat aranyérmet nyert. Az álmosság pedig abból adódik, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok versenyző Szegedre hétfőn reggel fél hétkor érkezett.

– Racicéből nehezen indult haza a társaság, mert többen az olasz–francia labdarúgó-világbajnoki döntőt akarták megnézni. Két pártra szakadt a csapat, s egy kis vita is kialakult. Én megvagyok a foci nélkül, s inkább, annak ellenére, hogy ott még szállásunk volt, azon voltam, jöjjünk haza – magyarázta Natasa.

A Démász-Szegedi VE versenyzője az Eb három napja alatt tízszer ült hajóba. Az Eb programjában szereplő mindhárom távon párosban és négyesben is elsőként siklott át a célvonalon a magyar egység.

– Egy-egy versenyszámnak van jó és rossz periódusa. Az ezret azért nem kedvelem, mert hosszú. Az ötszáz áll a szívemhez a legközelebb, de a négyesünk éppen ebben a számban volt a legbizonytalanabb. A kétszáz pedig olyan rövid, hogy nem lehet hibázni. Egyébként a párosban is vannak hibáink, de azt hiszem, ezt szerdán Kati néni majd kielemzi nekünk. Most pedig elmegyek a strandra, hátha a víz felüdít. Most hullafáradt vagyok.

A Démász-Szeged VE versenyzői közül Sík Márton és Csamangó Attila mindhárom távon tagja volt a kajak négyesnek. A magyar kvartett a legjobb eredményt ötszázon érte el.

– Sajnos nem úgy sikerült a racicei Eb, mint ahogyan előzetesen vártuk. Bár ilyen kurtán nem fedi igazán a valóságot. Nehéz versenysorozat után indultunk az Eb-n. Kemény mezőnyben kellett helytállnunk, s végül is szereztünk egy bronzérmet az ötszázon. Tulajdonképpen ez az a táv, amely a legjobban fekszik a négyesünknek. Nem nagyképűségből mondom, de tudunk mi ennél jobban is menni – jelentette ki Sík Márton.

Elvárások

Angyal Zoltán szövetségi kapitány hat-hét aranyérmet fogalmazott meg célkitűzésként, és azt remélte, hogy a győzelmek közül két-három az olimpiai játékok műsorán is szereplő számban születik, mindkét elvárást alaposan túlteljesítette a csapat, amely öt ötkarikás számban (női K1, K2, K4 500 m-en és férfi K1 500, illetve K2 1000 m-en) is első tudott lenni.

A két héttel ezelőtt balesetet szenvedő Vajda Attila csak nézőként vehetett részt az csehországi Eb-n. Az olimpiai ezüstérmes kenus így összegezte a látottakat:
– Nézőként is tanulságos volt számomra a verseny. Felmértem az ellenfeleket. Ezren mindhárom dobogóst legyőztem Duisburgban. Dittmer szavai különösen jólestek, aki azt mondta: nagyon hiányoztam a mezőnyből, s bízik abban, hogy Szegeden már ott leszek a rajtnál. Kemény edzéseim még nincsenek, de már nem csupán erősítek, hanem evezek is. Nem siettetem a dolgokat, de véleményem szerint a vb-n már felkészült leszek. Egyébként a legjobban Benedek Dalma és Benkő Zoltán egyese tetszett a legjobban. A Janics, Kovács duó pedig az elvárásnak megfelelően teljesített.

– Szinte csodaszámba megy, hogy ilyen jól szerepeltünk. Sokan bizonyára nem hiszik el, hogy tényleg nem készültünk külön erre a viadalra, hiszen a vb-re koncentrálunk. Talán azért sikerült ilyen jól teljesítenie a versenyzőknek, mert az Eb nagyon közel volt a hazai válogatókhoz, ahol jó formában kellett lenniük – mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány, aki azt is elárulta: kicsit tart is attól, hogy Szegeden nem sikerül majd megismételni a csehországi produkciót, s azt esetleg többen kudarcként értékelik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvédte címét a Hód TC

A Hód TC férfi teniszcsapatát nem tudták letaszítani a trónról: megvédte bajnoki elsőségét. Bár a… Tovább olvasom