Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Janics Micsó: Nem lényeg, kinek a testvére vagyok

Szeged - A Szerbiába távozott háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa bátyja, Janics Micsó (33) az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE fiataljait edzi a gyermeket váró Bátor Csenge segítségeként.
– Olyan érdekes és ismerős a neve. Nem lehet, hogy rokona?

– De, szerintem is rokona.

– Megkérdezed?

– Nem merem.

Janics Micsó: Nem az a lényeg, kinek a testvére vagyok. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Két tizenéves beszélgetésébe csöppentünk bele az EDF DÉMÁSZ-Szeged Vízisport Egyesület Felső Tisza-parti vízitelepén. A két kislány kellő informáltságról, ám a korra jellemző bátortalanságról tett tanúbizonyságot. Nagyjából tisztában voltak vele, kiről beszélnek, de azért mégsem voltak százszázalékosan biztosak benne.

Márpedig nyugodtan rákérdezhettek volna Janics Micsónál, vajon a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa testvére-e. Mert ő készséggel válaszolta volna: igen.

– Egy hónapja kapcsolódtam be a klubnál Bátor Csenge csoportja, az 1997 és 2005 között született kajakosok felkészítésébe – mondta a nyelvünket szinte tökéletesen beszélő, két éve szegedi feleséget választó, magyar állampolgárságú Janics Micsó. – Van egy világbajnoki ezüstérmem, a pekingi olimpiáról viszont mandulagyulladás miatt lemaradtam. Más volt, amikor még sportoltam, hiszen akkor csak rólam volt szó, ezúttal viszont sok kicsi egyéniségről. A lényeg nem az, kinek a testvére vagyok, és ezt nem is hangsúlyoztam, bár vannak ravaszak, akik azonnal rájöttek a vezetéknevem és a beszédem, a kiejtésem alapján, hanem hogy a szavamnak legyen súlya. Azt pedig a vb-második hely révén inkább elérhetem. A nap egészét nézve kevés az az idő, amit velünk töltenek a gyerekek, ezért aztán nem a külsőségekkel kell foglalkozni, hanem például a koordinációval.

Janics Micsó: Nem az a lényeg, kinek a testvére vagyok. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A gyerekekkel meg kell szerettetni a sportágat, ez az elsődleges cél. Olyan korban vannak, amikor nem az a fontos, ki vagy, hanem az, hogyan foglalkozol velük. Az igazi példakép 14 éves kor közelében kezd fontossá válni – tette hozzá Bátor Csenge.

És hogy miért kell Csengének a segítség? A habitusa és a pedagógiai érzéke alapján bőven elbírna az ottjártunkkor tizenhárom főt számláló csoportnál nagyobb gyerekmennyiséggel is – amely gyakran meghaladja a negyvenet –, ám a testnevelő végzettségű szakember hét hónapos kismama.

– A párommal, Csamangó Attilával szándékosan nem tudjuk, milyen nemű a gyermekünk. Majd a szülésnél kiderül. Hogy kajakos lesz-e? Az elsődleges cél, hogy tanuljon meg úszni, mert az az alapja mindennek, így a kajakozásnak is, aztán eldől, hogyan tovább. Azt még nem tudom, a szülés után mikor térek vissza: mást mond az ész, és mást a szív. Sok minden függ majd a gyermektől, de minél hamarabb szeretnék visszatérni – mondta a mosolygós leendő anyuka.

– Nagyon jól kiegészítjük egymást Csengével, hiszen óriási tapasztalata van a gyermekek nevelésében, irányításában. Sokat tanulok tőle, ilyen például a fiatalok kordában tartása, hiszen nekem nagy létszámú csoportom még nem volt, vagy a világos beszéd, amúgy pedig mindenben segítjük egymást – vette át a szót Micsó, aki 2004-ben a belgrádi főiskolán szerezte meg az edzősködéshez nélkülözhetetlen diplomát.

Janics Micsó: Nem az a lényeg, kinek a testvére vagyok. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

És akkor elérkeztünk egy kikerülhetetlen kérdéshez: mit szól a báty a húga, Natasa döntéséhez, azaz a Szerbiába távozásához?

– Natasa mindig önfejű volt, ami jött, abba sokszor és szívesen gondolkodás nélkül belevágott. Érzelmi alapon döntött, ami nem biztos, hogy a legjobb volt. Aki jól kajakozik, márpedig Natasa jól kajakozik, annak Magyarország ideális, a legjobb hely. Ez a privát véleményem, természetesen elfogadom a döntését, és kívánom, hogy boldog legyen. Azzal sosem volt és most sem lesz problémája, mert ügyes, hogy versenyzőként egyedül marad. Társas lény, és gyorsan összehoz magának egy ütőképes csapatot. Ebben tanulni lehet tőle – vélte Micsó.

Eközben a gyerekek elkezdték a bemelegítést a délutáni edzésre. A duóból Micsó elvégezte a bemelegítést, majd Csenge elindította a futóórát.

– Elkékülni! Vigyázz! Sajt!

Jó lehet most kiskajakosnak lenni.

Olvasóink írták

 • 11. stevestone 2013. január 07. 11:37
  „Tisztelt kontra pista és x!

  Köszönöm az észrevételeiket, ebből azt szűrtem le, elolvasták az írásomat.
  Az illetővel, Janics Micsóval megbeszéltem, hogyan is írom le a nevét, ő járult hozzá ahhoz, hogy így írjam, mert így használja, nem mellékesen magyar (szegedi) felesége van.
  Az internet világában pedig rengeteget olvasok, így többek között a vajdasági Magyar Szó internetes kiadását is. Különösen figyelek arra, hogy ha valaki vajdasági magyar, őt nem szerbnek, hanem szerbiainak írom, amúgy pedig több barátom is van, aki szerbiai.

  Üdvözlettel Mádi József”
 • 10. felháborító 2013. január 06. 15:45
  „Kedves Gyúrós István!

  Köszönöm megitsztelő reagálását, a továbbiakban élni fogok a lehetőséggel, amennyiben marad még utánpótlás az egyesületnél. (reagálásáom pont arra vonatkozott, amit Ön is írt "eljuttatnak illetékesek a szerkesztősébe "jelen esetben gondolom ez a volt a lényeg, hogy Janics úr jön, és edző nő pedig nagyszerű.) A jelentkező gyermekek száma sok, de megtartani nem tudják őket, természetesen tisztelet annak a kevés számú edzőnek a sok-sok számú edzők között akik évek, évtizedek óta szakmai hozzáértésükkel, nagyszerű emberi hozzáállásukkal nevelgették és nevelik még a gyerekeket. Ajánlom figyelmébe kenusok közül: Gruity Milán, Buknicz Zoltán, Posztós Patrik, Nagy Bianka, kajakosok közül: Nagy Vendel, Birkás Balázs , Seprenyi Sára, Császár Gergő, Tóth Attila Tas, Hassanovics Dávid...és még sokan mások. Igaz jelent meg EORV után (Európai Olimpiai Reménységek versenye - 28 ország indulóval) egy rövid tájékoztató, mely felsorolta az eredményeket.Ám ezekről nagyszerű sportolókról, azóta sem olvastam és láttam ekkora fényképekkel, és riporttal cikket, mint a fent említett edzőnőről. A versenyzőket kellene végre előtérbe helyezni, nem pedig a edzőket. Köszönöm figyelmét mégegyszer, élni fogok a lehetőséggel.”
 • 9. stevestone 2013. január 06. 14:12
  „Kedves fogtündér és kedves felháborító!

  Mivel a cikket nem én írtam, így az arra vonatkozó mondataikra nem szeretnék reagálni. Lapunk sportrovata azonban kiemelt figyelmet fordít az utánpótlásra, ezt a célt szolgálja a minden héten megjelenő, utánpótlásbázisokkal foglalkozó sorozatunk is. Továbbá minden olyan utánpótlás által elért eredményt megjelentetünk lapunkban, amelyet eljuttatnak az illetékesek a szerkesztőségünkbe, de ehhez az kell, hogy megkapjuk a híreket, információkat. Ha van olyan eredmény, amelyet még nem nem láttak a Délmagyarország és Délvilág hasábjain, de érdemesnek tartják rá, kérem küldjék el a sport@delmagyar.hu e-mail címre, és mi foglalkozunk vele.

  Üdvözlettel,
  Gyúrós István”
 • 8. fogtündér 2013. január 06. 13:46
  „Felháborító!
  Köszönöm,hogy leírta helyettem a gondolataimat.Sajnos én a hozzászólásomból kifelejtettem :)”
 • 7. deszkás 2013. január 06. 10:51
  „X! Mondod ezt nekem akinek több "hazai" szerb barátja van.? Tőlük volna mit tanulni az "odaáti" magyarjainknak.”
 • 6. felháborító 2013. január 06. 02:27
  „Olvasom ezt a cikket, és nem értem miért közlik le, hogy edzőnő terhes? Hány kismama van még Szegeden, róluk nem írnak?? ...Erre van idő és energia???Miért nem akkor írtak cikket amikor több utánpótlás versenyző kiemelkedően magas nemzetközi eredményeket ért el itt Szegeden, és szerte a világban? Róluk kellene írni, velük foglalkozni végre hozzáértően és nem pedig a felnőttekkel.
  Janics Úrnak sok szerencsét, és kitartást a munkájához. Remélem húzóerő lesz a neve és szakmai hozzáértése. Ez legalább egy jó csere volt végre a vízitelepen.
  Soha annyi kis kajakos nem ment el kiskenusnak, kisevezősnek ill választott más sportágat... amíg a edzőnő "tevékenykedett". Még hogy pedagógia???? Modora és stílusa nem utal semmi pedagógiai érzékre. Szóval Isten hozta Janics Urat, és remélhetőleg sokat változik a helyzet és a pedagógia színvonala, általa!”
 • 5. cumania 2013. január 05. 22:33
  „Na, folytatódik a Janics szappanopera! :)”
 • 4. fogtündér 2013. január 05. 22:10
  „Nincs Magyarországnak,Szegednek megfelelő embere,aki tudná PÓTÓLNI a kieső kismamát????SZÉGYEN!!!!!!!!Ezt bezzeg megírja az újság,de mi történik az utánpótlással arról senki nem ír!Milyen szép eredményeik vannak folyamatosan,milyen sokan lettek korosztályos válogatottak.Ez csak gyerek,edző és szülői érdem?Az egyesületi vezetőségnek csak az fontos milyen külföldi emberekkel tud villogni?”
 • 3. comment 2013. január 05. 20:53
  „Előre bocsátom, nem vagyok rasszista!
  Ez a janics féle család már bizonyított Szegednek, országunknak, hogy nem érdemlik meg a bizalmunkat, úgy hogy a EDF DÉMÁSZ az én adómból ne fizesse őket!
  Hugicája példáját akarja követni, jó fejős tehénnek néz bennünket. Ezt nem engedhetjük!!!!
  Menjen haza, ott egészen biztos jól fogja magát érezni, jól fizetnek majd neki, ott is vannak sportolni vágyó fiatalok, és a családjával is együtt lesz!
  Szebb napot!.....”
 • 2. x 2013. január 05. 17:06
  „1. kontra pista,
  mindez a trianoni határokon belül felnőtteknek túl megerőltető, ahol a megszálló hatalom még a kötelező orosz nyelvet is úgy taníttatta, hogy jaj-csak-el-ne-kezdjenek-egymással-dumálni a népek, egynyelvű = együgyű.
  Fogadni mernék, hogy a cikkírónak a "délvidék"-i
  http://magyarszo.com/
  ismeretlen terület, nem mondta neki soha senki, hogy azt is olvassa (amit régebben rossz néven vettek volna).”
 • 1. kontra pista 2013. január 05. 14:54
  „A cikk írója, Mádi József jobban odafigyelhetne , amokor Janics keresztnevét leírja. Lehet Mísó, vagy Mítyó , de semmi esetre nem " Micsó " ! Mellesleg, lehetne a valódi családknevet is fonetikusan leírni, ami : Jánity " !
  p.s.
  A magyarosított szláv eredetű családnevek esetében használatos a "cs", különben "ty" a szabályos !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törökék már ˝sátoroznak˝

"Sátortáborozik" az A-Híd Szeged vízilabdacsapata: szombaton pihenő, majd vasárnap újra edzést vezényel Vincze Balázs vezetőedző. Tovább olvasom