Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Janics Natasa: hatból hat

Az első szolnoki kajakos és kenus válogató sztárjai szegediek voltak: a kajakos Janics Natasa hat számból hatot, a kenus Vajda Attila pedig háromból hármat megnyerve igazolta klasszisát a T-Mobile-kupán.
Fotó: Karnok Csaba
Elmúlt a kísérletezés, a próbálgatások ideje. A hét végén Szolnokon a hazai kajakos és kenus élet legjobbjainak meg kellett mutatniuk, mit is csináltak a felkészülés alatt, hogyan töltötték a téli hónapokat, az edzőtáborokat. Nem volt mese, pénteken, szombaton és vasárnap színt kellett vallani.

Dupla duplák

A T-Mobile-kupa szombati és vasárnapi döntői, legalábbis az ezer és az ötszáz méteres finálék másolták egymást. És nem csak az elsők, hanem a másodikok is szinte ugyanazok voltak. Dupla duplák a vízen. Így történt például kajak egyesben, ahol mindkét távon a győri Benkő megelőzte a honvédos Vereckeit, aztán női egyesben az MTK-s Fazekas mindkétszer jobb volt Csipesnél, kenu kettesben Kolonics és Kozmann győzte le a Csabai, Novák kettőst, illetve kenu egyesben, ahol Vajda Attila verte meg Joób Mártont. Utóbbi belharc volt – Démász-Szeged módra.

– Csakúgy, mint a kétszázas előfutamokban, ezúttal ötszázon is kiválóan rajtoltam. Ami nekem fontos volt és számít, a két ötkarikás táv, azon nyertem, és ez a lényeg. No, meg hogy a Barcelonáé a Bajnokok Ligája-trófea – nevetett elégedetten az olimpiai harmadik szegedi Vajda, aki azért még kétszázon is „odarittyentett" egyet a mezőnynek, megszerezve harmadik elsőségét.

A hétvége egyik nagy nyertese kétségtelenül a Démász fiatalja, Keresztesi Alexandra volt. Szigorú edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin két számot bízott rá, és mindkettőben az élmezőnyben végzett. Az ezer négyesekben igazán illusztris társaságba került, hiszen rajta kívül klubtársa, Janics Natasa, valamint Paksy Tímea és Kovács Katalin ült a hajóban. Ki gondolná, hogy az olimpiai aranyérmes Kovácsnak ez volt az első hivatalos versenye kvartett tagjaként?

– Amit kellett, azt megcsináltam, most már maradt a szurkolás – vélte Keresztesi az ötszázas duóban elért második helyezése után. A kajakos annak is örülhetett, hogy a remek szereplésének köszönhetően csütörtökön reggel utazhat a duisburgi Világkupára.

Ha már Janicsot említettük, szenteljünk neki még egy kis helyet. Bár ha a hétvégi eredménysorát nézzük, akkor egy egész oldal sem lenne elég kvalitásai méltatására. Kezdetként röviden összefoglalhatjuk a produkcióját: amiben indult, nyert, azaz: hatból hat. Kovács Katalinnal párban az első válogató kimagaslóan legjobbjainak bizonyultak.

Páratlan páros

– Jó döntés volt, hogy nem indultunk egyeseket. A párosokat és a négyeseket éppen úgy gyakoroltuk, ahogy a program megkívánja majd a világeseményeken. A bátyáimmal kiválóan sikerült a versenyszimuláció, így aztán nem is kellett olyan keményen hajtani, mint ahogy számítottam rá, vagy ahogy a tréningeken tettük. Talán ezért sem érzem magam teljesen fáradtnak – mondta Janics.

Kapitányi mérleg

Ahogy megszokhattuk, a szövetségi kapitány, Angyal Zoltán a céltoronyból követte végig az eseményeket. A szakembert egy rövid értékelésre kértük a viadal végén.
– Az esélyesek válogatója volt, a papírforma ilyen szinten nem igazán szokott érvényesülni, Ráadásul akik győztek, meggyőző különbséggel tették. Ki kell emelnem nem csak a Démász-Szegedből, hanem az egész esemény alapján a Janics, Kovács duó, aztán Vajda Attila, valamint a Sík Márton, Csamangó Attila egység produkcióját. A duisburgi Vk-ra a stabil válogatottakon kívül olyanok is mennek, akikre egyrészt még mindig kíváncsi vagyok, másrészt pedig olimpiai számokban érdekeltek – nyilatkozta Angyal.


Dobogón a démászosok

A Démász-Szegedi VE versenyzőinek dobogós eredményei. 1000 m, férfiak, C1: 1. Vajda Attila, 2. Joób Márton. Nők, K2: 1. Kovács Katalin (MTK), Janics Natasa. K4: 1. Paksy Tímea (MTK), Janics, Kovács, Keresztesi Alexandra.
500 m, férfiak, K2: 2. Gyökös Lajos, Boros Attila (utóbbi Tiszaújváros), 3. Sík, Csamangó. K4: 1. Sík, Boros, Csamangó Attila, Bozsik Gábor (utóbbi Csepel). C1: 1. Vajda, 2. Joób. C2: 3. Fürdök Gábor, Hüttner Csaba. Nők, K2: 1. Janics, Kovács, 2. Keresztesi, Patyi Melinda (utóbbi MTK). K4: 1. Paksy, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina (utóbbi MTK).
200 m, férfiak, C1: 1. Vajda, 3. Joób. K2: 1. Sík, Csamangó, 2. Börcsök Balázs, Varga Norbert, 3. Almási Gergely, Pusztay István. K4. Nők, K2: 1. Janics, Kovács. K4: 1. Paksy, Kovács, Janics, Patyi. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap eldől a bajnoki cím sorsa

A férfi első osztályú kézilabda-bajnokság első helyéért folyó, s három győzelemig tartó… Tovább olvasom