Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Janics Natasa is két számban állhat rajthoz az olimpián

A hétvégi szegedi kajak-kenu válogató után elvileg egyetlen nyitott kérdés maradt a magyar olimpiai csapat összetételét illetően.
Jóllehet a vízen szinte minden eldőlt, a kérdőjelek száma mégis több, mint egy. Az alábbiakban a még létező dilemmákat igyekszünk körüljárni.
Indulhat-e három számban Kovács Katalin az olimpián?

Az MTK olimpiai bajnok, huszonháromszoros vb-első klasszisa amolyan mesebeli királylányként minden próbát kiállt. Az Eb-válogatón legyőzte Benedek Dalmát, és győzött Janics Natasával párosban is. A milánói Európa-bajnokságon Katrin Wagnert megelőzve aranyérmes lett, majd – Benedek Dalma előtt – nyert az első olimpiai válogatónak számító szegedi világkupán, és párosban, valamint a négyes tagjaként is maga mögé utasította a hazai riválisokat.

Kovácsnak egyéniben ugyan eldőlt az olimpiai szereplése, ám a „számhalmozás" miatt arra kényszerült, hogy a második olimpiai válogatón is elinduljon. Ezredszer is meg kellett győznie a „lehet-e egy órán belül kétszer is kifogástalanul versenyezni?" témakört feszegetőket. Kovács Kati ezeregyedszer is bebizonyította: lehet. Gond nélkül nyerte az egyest, majd Janics Natasával óriási csatában legyőzte a tavalyi vb-ezüstérmes Paksy Tímea–Benedek Dalma kettőst. Mindezt úgy, hogy a másik hajóból sem Benedek, sem Paksy nem indult szólóban, mindketten pihenten vágtak neki a versenynek.

Szétveti a boldogság a Janics-Kovács párost. Fotó: Karnok Csaba
Szétveti a boldogság a Janics-Kovács párost. Fotó: Karnok Csaba

Aligha véletlen, hogy a döntőt követően Sári Nándor, a páros edzője úgy nyilatkozott: – Túléltük a Kovács Kati ellen indított minősíthetetlen kampányt is. Ez a lány egyetlen hibát sem vétett. Jó lenne azt hinni, hogy mostantól csak az olimpiára kell koncentrálnunk.

A fenti kérdéshez még egy adalék: Kovács Katalin a 2006-os szegedi világbajnokságon négy nap alatt hat számban szerepelt, és mind a hatban aranyérmet nyert. Pekingben hat nap jut három versenyre, és a „világbajnokság azért mégsem olimpia" felvetés legfeljebb lelki tényezőkre hivatkozva igazolható. Kovács Kati pedig pályafutása során tucatszor bizonyította, nemcsak fizikálisan, mentálisan is hihetetlenül erős.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány a pénteki elnökségi ülésen Kovács triplázását javasolja, ugyanakkor nem titkolja, számít némi ellenállásra a javaslattal kapcsolatban.

Bekerülhet-e Benedek Dalma a négyesbe?

A szövetség elnökségi tagjai közül jó néhányan pártolják Benedek Dalma csapathajóba ültetését. A sors kegyetlensége, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa éppen a mesteredző év eleji ötletének eshet áldozatául. Fábiánné ugyanis – a rosszmájúak szerint azért, hogy Janiccsal kibabráljon – hónapokkal ezelőtt végigvitte az elnökségen, hogy a négyes versenyszámban is rendezzenek válogatót, és ne Angyal Zoltán azon elképzelése érvényesüljön, mely szerint a négyest az egyesben és párosban nyújtott eredmények alapján állítják össze. Azt a csatát Kati néni megnyerte, nem sejtve, hogy később ez okozhatja majd versenyzői vesztét. A helyzet mára jelentősen megváltozott, mostantól Fábiánné érdeke újra az lenne, hogy a kvartettet mégis az egyes és páros teljesítményeket figyelembe véve nevezzék az olimpiára.

A hétvége meglepetését a férfi négyes szolgáltatta. Fotó: Karnok Csaba
A hétvége meglepetését a férfi négyes szolgáltatta. Fotó: Karnok Csaba

A fantasztikus képességekkel megáldott Benedek Dalma esete rendkívül szomorú történet, ám nehéz mit kezdeni a hétvégén remek, 1 perc 30 másodperces idővel aranyérmes Kovács, Szabó, Kozák, Janics négyes mellett kardoskodók azon felvetésével, hogy milyen indokkal ültetnék Benedeket a hajóba, amikor a 2006-os világbajnok ebben az esztendőben egyetlen válogatóversenyt sem nyert meg. Sem egyesben, sem párosban, sem négyesben.

Benedek Dalma a hétvégén nemcsak egy esetleges párosban elért sikerrel tehette volna kedvezőbbé a helyzetét, hanem akkor is, ha elindul szólóban. Ha legyőzte volna Kovács Katalint, azért, ha nagy csatában a páros finálé előtt csak „kifárasztotta volna", azért.

A szövetségi kapitány a válogatón győztes csapat pekingi részvételét indítványozza, ezzel együtt nem kizárt, hogy az elnökség elképzelése alapján valamelyik fiatal kajakos, Szabó Gabriella vagy Kozák Danuta kárára Benedekkel is ki kell próbálni a hajót. Egyelőre költői a kérdés: vajon tud-e az a négyes jobb időt lapátolni, amelyben három versenyző eltántoríthatatlanul ragaszkodik az eredeti felálláshoz?

Mi történik, ha a Sík-féle négyes nyeri a szétlövést?

A helyzet a férfi kajak négyesek esetében lehet a legkuszább. A világkupán legjobban szerepelt Gyökös, Kökény, Vereckei, Horváth alkotta egység pénteken kikapott a Sík, Beé, Bozsik, Boros négyestől. A két hajó között pénteken a pótválogató dönt, ám a képlet csak abban az esetben egyszerű, amennyiben Gyökösék nyernek. A magyar válogatott a kvalifikációs versenyeken férfi kajakban hét pekingi kvótát szerzett, ezek közül Benkő Zoltán és Vereckei Ákos bezsebelte a két egyest, Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor elvitte a két párost, azaz már csak három hely kiadó a csapatban. A Sík-féle egységben viszont csak olyan kajakosok ülnek, akiknek még nincs pekingi indulásuk. Magyarán, ha ők nyernek, valakit ki kell hagyni a hajóból. Hacsak...

A magyar szövetség a megszerzett 18 olimpiai kvótából várhatóan négyet visszaad a nemzetközi szövetségnek (Vajda Attila és a Kozmann, Kolonics páros duplázni fog, vagyis az öt kenus kvótából kettő felesleges, és a pillanatnyi állás szerint a női kajakos különítmény sem használja ki a hat részvételi jogot, elegendő nekik négy is), és cserébe kér egyet a férfi kajakosok részére. Erre jelenleg csupán elvi esély mutatkozik, a szabályok ugyanis a csereberét nem teszik lehetővé, ám a szakértők szerint erős lobbitevékenységgel elérhető, hogy az ICF méltányossági alapon kedvező döntést hozzon. A magyar férfi négyes a legutóbbi öt olimpián másodiknál gyengébb helyezést nem ért el, ezek alapján talán joggal remélhető, hogy a négy kvótáért kapunk egyet cserébe.
Történjen bármi, szinte biztosra vehetjük, hogy az olimpiai hajónak Gyökös Lajos vagy Sík Márton személyében szegedi vezérevezőse lesz.
Édes gondok. Vagy mégsem?

Az országos bajnokság, egyben második olimpiai válogató eredményei:

Férfiak, 1000 méter: K–1 (olimpiai válogató): 1. Benkő Zoltán (Graboplast Győri VSE) 3:31.152 p. K–2: 1. Börcsök Balázs, Salga István (Démász-Szeged, Graboplast Győri VSE) 3:17.249. K–4 (olimpiai válogató): 1. Sík Márton, Beé István, Boros Gergely, Bozsik Gábor (Démász-Szeged, Domino Honvéd, Atomerőmű SE, Tiszaújváros) 2:49.173, 2. Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor (Démász-Szeged, Domino Honvéd) 2:49.407.
C–1: 1. Mike Róbert (UTE) 3:53.940. C–2: 1. Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály (KSI, Domino Honvéd) 3:33.792, 2. Joób Márton, Sarudi Pál (Démász-Szeged, Mezőgép) 3:35.076. C–4: 1. Fürdök Gábor, Horváth Gábor, Sarudi, Balázs Péter (Démász-Szeged, Mezőgép, BSE-ESMA-Hódy) 3:22.319... 3. Fazekas Tamás, Szemán Róbert, Hüttner Csaba, Kovács András (Merkapt Maraton Team, Démász-Szeged, BKV Előre) 3:44.729.
Nők, 1000 méter: K–1: 1. Keresztesi Alexandra (Démász-Szeged) 4:01.114. K–2: 1. Bara, Sarudi (KSI) 3:43.229. K–4: 1. Bara, Sarudi, Vad, Hegyi 3:21.682 p.
Férfiak, 500 méter: K–1 (olimpiai válogató): 1. Vereckei Ákos (Domino Honvéd) 1:36.198. K–2: 1. Sík Márton, Csamangó Attila (Démász-Szeged) 1:30.394. K–4: 1. Dobos András, Hadvina, Molnár Péter, Dombi Rudolf (Domino Honvéd, Szolnok, Tiszaújváros, Építők Margitsziget) 1:21.050.
C–1: 1. Foltán László (Domino Honvéd) 1:49.735. C–2: 1. Németh Gergő, Nagy Péter (Graboplast Győri VSE) 1:43.275. C–4: 1. Kovács Gergely, Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton (BSE-ESMA-Hódy, Mezőgép, Démász-Szeged) 1:35.584.
Nők, 500 méter: K–1: 1. Kovács Katalin (MTK) 1:53.460. K–2 (olimpiai válogató): 1. Kovács Katalin, Janics Natasa (MTK, Démász-Szeged) 1:39.544. K–4 (olimpiai válogató): 1. Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Janics Natasa (MTK, Dunaferr, KSI, Démász-Szeged) 1:30.294.
Férfiak, 200 méter: K–1: 1. Molnár Péter (Tiszaújváros) 36.133 mp. K–2: 1. Babella Balázs, Varga Norbert (Pécsi KKC, Démász-Szeged) 34.097, 2. Almási Gergely, Páger Zoltán (Démász-Szeged) 34.493. K–4: 1. Karsai Gergely, Kugler, Bodor Attila, Varga (Vác, Csepel, Démász-Szeged) 31.741, 2. Csamangó Attila, Babella, Szekeres Mátyás, Gál Zoltán (Démász-Szeged, Pécsi KKC, Csepel, Domino Honvéd) és Felföldi Gábor, Almási, Gyertyános, Páger (Tiszaújváros, Démász-Szeged, UTE) 31.747–31.747.
C–1: 1. Foltán László (Domino Honvéd) 40.732... 3. Horváth Gábor (Démász-Szeged) 41.782. C–2: 1. Végh Attila, Kovács Gergely (BSE-ESMA-Hódy) 38.743, 2. Joób Márton, Sarudi Pál (Démász-Szeged, Mezőgép) 39.181. C–4: 1. Horváth, Joób, Sarudi, Balázs Péter (Démász-Szeged, Mezőgép, BSE-ESMA-Hódy) 35.098... 3. Csurka Gábor, Kiss Gergely, Kiss István, Juhász Norbert (Démász-Szeged) 36.778.
Nők, 200 méter: K–1: 1. Vad Ninetta (KSI) 42.236... 3. Keresztesi Alexandra (Démász-Szeged) 45.134. K–2: 1. Fazekas Krisztina, Patyi Melinda (MTK) 39.561. K–4: 1. Bara Alexandra, Sarudi Alíz, Vad Ninetta, Hegyi Zomilla (KSI) 37.684.

Olvasóink írták

 • 5. Andreas 2008. július 02. 21:23
  „Mindenesetre gratulálok Natasának és Katinak.”
 • 4. naród 2008. július 01. 18:49
  „Valaki vagy valakik nagyon megtömték ezt a lányt, hogy ennyi minden megvan engedve neki és nem az eszéért alkalmazzák.”
 • 3. págerfunclub 2008. június 30. 21:35
  „Gratulálunk Páger Zolinak (Démász Szeged)
  k2-200 és k4-200 m-en, hogy 42 évesen szuper teljesítményt nyújtott! HAJRÁ PAPI! Gratula a többieknek is: Alma, Gyertya és Pempő!!!!! Még még még akarunk titeket.
  A szegedi lányok...”
 • 2. Kiss Alexa 2008. június 30. 13:36
  „Kár lenne a lányokat szétválasztani ! Ha Kovács KAtinak kellett bizonyítania mindhárom számban - és nem a neve alapján - akkor ne vegyenek el tőle semmi indulási jogot. Ugyanez vonatkozik a többi lányra is ! Ha egyszer ők harcolták ki az indulást az olimpián, ne tegyenek be CSAK sajnálatból mást !!!!!!
  A magyar sport miért is tart itt csodálkozunk ?????
  Nagyon kíváncsi lennék - sztem soha nem tudjuk meg - miért hagyták el a lányok Kati nénit !!!!!!
  Hajrá lányok !”
 • 1. theseus 2008. június 30. 11:23
  „Gratulálok Natasának és Kovács Katinak! Drukkolok nekik, hogy mindhárom női számban nyerjenek - nyerjünk Pekingben!
  Férfiaknál is van legalább ennyi számban aranyesélyünk - köztük Vajdának kettő is.
  Jó lenne 5 aranyat beseperni kajak-kenuban Pekingben, és így minden eddigi olimpiai szereplést megdönteni. Ráadásul az esélyesek többsége szegedi, ami külön öröm és büszkeség!
  Hajrá magyarok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékó-pont

A Dortmundban zajló nemzetközi sakk szupertorna második játéknapján a szegedi nagymester, Lékó Péter… Tovább olvasom