Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Janics Natasa olimpiai esélyes

A szegedi Mol síkvízi kajakos és kenus világkupa szegedi nyertese – Vajda Attila mellett – Janics Natasa volt. A Démász kétszeres olimpiai bajnoka két számban is esélyt kapott arra, hogy ott legyen a pekingi ötkarikás játékokon.
Három női olimpiai szám van, ebből egy sorsa eldőlt. Mégpedig Kovács Katalin révén az egyesé: a világbajnoki címvédő MTK-s kiválóság védettséget élvezett, azaz a Mol-világkupán elég volt az első kettőben végeznie és megelőznie Benedek Dalmát. Megcsinálta. Magabiztosan.

Két nyitott kérdés viszont még maradt: mi lesz a párossal és a négyessel? A Kovács, Janics Natasa duó egy hajót kapva a győztes németektől lett második, viszont bőven megelőzte a magyar rivális Paksy és Benedek hajóját. Ez eddig rendben is volna, le lehetne zárni a dolgot azzal, hogy 1:0 Janicséknak. Ám a győztestől való távolság többek szerint sok. Fanny Fischer és Katrin Wagner-Augustin egységét az Eb-n megverte a Kozák Danuta, Szabó Gabriella páros. Most viszont nagyon mentek a germánok. Mi a valóság? Az Eb-n pihentek, vagy most jött ki nekik nagyon jól a lépés? Nem tudni. Az is igaz, ezúttal csak 48 perce volt regenerálódni az egyes és a páros között Kovácsnak, az olimpián viszont – ha kijutnak – minderre 65 perce lesz. Mit jelenthet 17 perc? Akár egy olimpiai címet is.

A Kovács, Janics páros 1:0-ra vezet a Benedek, Paksy duó előtt. Fotó: Karnok Csaba
A Kovács, Janics páros 1:0-ra vezet a Benedek, Paksy duó előtt.
Fotó: Karnok Csaba

A négyesek helyzete kísértetiesen hasonlít a pároséra. Itt is 1:0, mégpedig a Kovács, Janics, Kozák, Szabó G. kvartett javára Paksy, Benedek, Patyi Melinda és Fazekas Krisztina ellenében. És ha mindez így is marad, azaz az előbbi hajó indulhat Pekingbe, ennek több következménye is lesz. Első: Kovács Katalin triplázik Kínában. Az olimpián a négyes döntők egészen más napon vannak, mint a páros és az egyes. Csak az utóbbi két szám ütközhet. Kettő: a szegedi Janics két esélyt kapott az olimpiai indulásra. Azok után, hogy egyesben biztos lemarad, ez óriási fordulat. Három: lehet, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalinnak mindezek után nem lesz versenyzője Pekingben?

Folytatás június végén az országos bajnokságon, ahol minden eldőlhet.

Magyar eredmények

A Mol-világkupa magyar egységeinek szombati A döntős eredményei, 1000 m, nők, K4: 1. Magyarország (Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma). 500 m, férfiak, K1: 6. Vereckei Ákos, 9. Benkő Zoltán. K2: 1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, 7. Papp Sándor, Szalay Tamás. C1: 1. Vajda Attila. C2: 2. Kozmann György, Kolonics György, 9. Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály. Nők, K1: 1. Kovács Katalin, 2. Benedek. K2: 2. Kovács K., Janics Natasa, 3. Paksy, Benedek. 200 m, férfiak, K1: 2. Molnár Péter, 9. Dombi Rudolf. K2: 6. Molnár P., Kadler Viktor. C1: 2. Foltán László, 7. Balázs Péter. C2: 4. Kovács Gergely, Végh Attila 5. Fürdök Gábor, Horváth Gábor. Nők, K1: 6. Bara Alexandra. K2: 4. Csernák Edina, Csernák Petra, 6. Fazekas, Patyi Melinda.

Kati, három számban indulsz az olimpián? – kérdezi Janics. Fotó: Karnok Csaba
Kati, három számban indulsz az olimpián? – kérdezi Janics.
Fotó: Karnok Csaba

Párosok Peking előtt

Két fantasztikus férfi páros, két remek egység. Az egyik kenuban, a másik kajakban. A Kozmann György, Kolonics György kenus duónak elsősorban az 500 méteres finálé volt a fontos a Mol-világkupán, hiszen ebben a számban egy jó eredmény olimpiai rajtot jelentett. A tavalyi világbajnoki aranyérem jogán védett kettős élt is ezzel a lehetőséggel, és ugyan az olimpiai első kínaiakat nem tudták megelőzni, második helyük pekingi repülőjegyet ért. Kolonics életében az ötödik ötkarikás játékok következnek. Ami a másik távot illeti: ezren a Sáfrán testvérek szereplése újabb válogatót eredményezett.

Van nekünk egy remek kajakpárosunk is. Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor egyeduralkodó itthon, és most már akár a világban is az lehet. A szegedi Vajda Attila mellett csak ők tudtak duplázni, azaz mindkét távon nyerni a világkupán. Ötszázon például azt a német Rauhe, Wieskötter hajót verték, amelyet A döntőben 2000 óta senkinek sem sikerült legyőznie. Akkor is magyaroknak: Kammerer és Storcz Botond Sydneyben verte meg őket, ráadásul ott volt köztük még a lengyel egység is. A folytatás Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint, Kameráék érdemei elismeréseként ezren és ötszázon is Pekingben jöhet.

Olvasóink írták

 • 9. kiss bettina 2008. június 14. 11:51
  „Én írattam alá veletek a nagy képet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Szurkolok ha az olimpia lesz!!!!!!!!!!4
  Hajrá csajok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4”
 • 8. Laza 2008. június 13. 17:00
  „Amit irsz az teljesen korrekt az érvelésed teljesen tiszta és logikus sőt azt sem zárom ki,hogy Neked van igazad.
  A belső történéseket nem ismerem mert annyit tudok amennyit látok és hallok esetleg olvasok.
  Élőben még egyik kiválóságunkhoz sem volt szerencsém és csakTV-ben láttam Őket versenyezni.
  Az Athéni szereplésüket és az azt követő vizes örömünnepüket
  jó pár tucatszor végignéztem.Öszintén irom nagyon sokszor megkönnyeztem a diadalukat.
  Szerintem azóta Natasa teljesen elszállt más felé.Bizonyiték erre,hogy mióta eljött Kati nénitől azóta nincsenek eredményi.ill. Most Kovács Kati hátán keresztül akarja kiharcolni az olimpiai részvételt.Kati pedig engedett Angyal és a szegedi stáb csábításának a második arany reményében és hátba szúrta azt az edzőt akinek mindent köszönhet.(Akár csak Natasa)
  Benedek Dalmára pedig azért haragszom mert nem látta be azt,hogy jelenleg(hangsúlyózom jelenleg)Kati bombaformában van és az Ő számára verhetetlen.
  Az,hogy miért fogunk nagy árat fizetni:pontosan ezért atelhetetlenségért.Még folyik a késhegyre menő harc a kiküldetésért egymást fogják felőrőlni a versenyzők!
  A németek pedig már most kuncognak hiszen négyesben és párosban is már utcahosszal jobbak.
  Marad az egyedüli esélyes Kati aki kitudja milyen formában fog Pekingbe érkezni.
  Nagyon remélem a férfiak majd kárpótólnak bennünket.”
 • 7. triatlonos 2008. június 11. 18:16
  „Tisztelt LAZA!
  Vitassuk meg!
  Szerintem azért szorul sajnálatra a Fábián házaspár, mert az kevés, hogy ismerik a felkészités módszertanát, hanem azt is kellene tudni, hogy ezt az emberfeletti munkát végzők érző emberek, és NEM GÉPEK! A négyek nem arról vannak meggyőződve, hogy jól döntöttek, hanem arról, hogy az adott szituációban ez volt a legjobb megoldás - mivel jelezni szerettek volna a közvéleménynek, de nem beszélhettek - és az emberi érzéseik ezt diktálták.
  Hogy mekkora pofonokat fognak kapni azt nem tudjuk , mert attól függ, hogy mekkora volt az elvárás, ha három arany, akkor lehet gond, de sport erről szól, a folyamatos küzdelemről.
  Angyalt azért hibáztatom, mert nagyon tisztelte Kati nénit, és nem tudta érvényesiteni kapitányi tekintélyét. Natasa egy bohém lány, Kati pedig okos, de mindkettőben közös, hogy egy rossz szót sem szóltak a volt edzőjükről, pedig biztosan lenne mondanivalójuk. Kati néni ebben hibázott!!!!!!!!!!
  Dalmát természetesen sajnálom, mert jelenleg ő a 2. legjobb női kajakos, hűségéért lehet, hogy nagy árat fog fizetni. Ezt a szivatást nem igazán értem, de ha arról van szó, hogy miért hajtott Dalma az egyesben, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy mindegy, mert Timi jelenleg nincs benne a legjobb 6-ban, amit Kati érzékelt, és nem akart abban a négyesben indulni.”
 • 6. LAZA 2008. június 11. 14:05
  „Azt nem tudom,hogy miért szorulna sajnálatra a Fábián házaspár?
  Szakmai szempontból a legjobb tudásuk szerint felkészítik a versenyzőiket aztán a NŐI lélek a női észérség pedig dönt.
  Most szentül meg vannak győződve a négyek,hogy jól döntöttek,de a pofon amit kapni fognak az nagyon nagy lesz.(Sajnos)
  Ebben az egész gyalázatban a legundorítobb Angyal Zoltán,de szorosan mögötte követi Natasa és Kati is.
  Benedek Dalma pedig finoman fogalmazva is egy idióta!
  Aki ráadásul párosbeli társát is rendesen megszívatta.”
 • 5. triatlonos 2008. június 09. 20:21
  „Az elmúlt napokban végignéztem az összes érintett nyilatkozatát, és jól látszik, hogy mindenki, aki számit, azon van, hogy a verseny a pályán dőljön el. Emberileg nagyon sajnálom a Fábián házaspárt, de itt nem érzelmekről, hanem olimpiai aranyakról van szó. Ez a történet nemcsak a magyar sport, hanem az egyetemes nemzetközi sport számára is tanulságos, habár ilyen csak nálunk történhet! Természetesen három hét múlva is a helyszinen szurkolunk, de szeretném elkérni a háromszoros, kétszeres, és egyszeres olimpiai bajnokoktól is ELŐRE elkérni az autogramot.”
 • 4. mai 2008. június 09. 20:02
  „Három hét múlva lesz ugyanitt az országos bajnokság, alkalom a visszavágásra. Menjünk ki szurkolni újra minél többen.”
 • 3. katamama 2008. június 09. 11:55
  „szép volt lányok, szép volt fiúk!”
 • 2. triatlonos 2008. június 09. 11:54
  „Angyal rendezhetne akárhány válogatót, az eredmény ugyanaz lenne. Minden nőnek vannak lelki problémái - különösen, ha több-kevesebb időt lehúz Kati néni csapatában - de az már egyéni alkat kérdése, hogy mennyi idő alatt tudja magát túltenni rajta. Megvannak a válogatási elvek -előre tudta mindenki- mostmár azt csak be kell tartani. Aki kivivja az olimpiai jogot az megkönnyebbül, és teljes elánnal a célra tud koncentrálni. Már számtalanszor leirtam, hogy ez a helyzet azért alakulhatott ki, mert tisztázatlan viszonyok voltak a szövetségben, aminek az okát mindenki tudja.
  Minden év új tét, új nyeremény! Védettség - miért?!
  Minden csapathajóban indulót 500 egyesben megméretni folyamatosan, és akkor elkerülhető lett volna ez a mai helyzet. A kajakosok zömmel egyesben edzenek, tehát az edző tisztában van a versenyzők állapotával.
  Kati néni -akinek nagy tisztelője vagyok, nehogy valaki azt gondolja, hogy nehesztelek rá - azt már tudja, hogy Londonban Kozák lesz a nyerő ember, de ebben az évben nem tudta a legjobb csapathajókat összeállitani, pedig egy versenyző kivételével mindenkinek ő volt az edzője. Erre mondja a magyar: a harag rossz tanácsadó!”
 • 1. mai 2008. június 09. 09:39
  „Angyal Zoltán helyében akár háromszor is megrendeznék egy válogatót a Kovács-Janics, a Kozák-Szabó és a Paksy-Benedek párosok között az indulás jogáért. Ahogy elnéztem a mostani szegedi versenyüket (természetesen a most is csodálatos hangulatot teremtő lelátóról) két dolog tűnt fel nekem: 1.: Janics Natasa fizikai erőnléte nem tűnt elfogadhatónak 2.: Paksy valahogy pszichésen volt maga alatt, s ha ez rendben lett volna megelőzték volna Kovácsékat. Nekem ők volnának a jelőltjeim.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matekóra Vajda Attilával

A Démász-Szegedi VE kenusa, Vajda Attila a második olimpiájára készülhet, hiszen a számára utolsó… Tovább olvasom