Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Janics Natasa: öt döntő egy nap alatt

Rengeteget dolgozott az EDF Démász-Szegedi VE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa, Janics Natasa az elmúlt időszakban. A csütörtökön kezdődő poznani világbajnokságon öt számban érdekelt – senki más nem lesz ennyire leterhelt a magyar válogatottból.
Csak dicsérő szavak jutnak el a közvéleményhez Janics Natasa felkészülésével kapcsolatban. Az EDF Démász-Szegedi VE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa talán úgy dolgozik, mint még soha. Kemény munkán van túl, amelyet két edzője, Kovács László és Andrian Dusev vezényelt – a végét már Szolnokon.

– Most már nem is megyek haza Szegedre, hanem innen, Szolnokról utazom a budapesti sajtótájékoztatóra, majd szerda reggel hétkor már repülünk is a válogatottal Poznanba, a világbajnokság helyszínére – tudtuk meg Janics elkövetkező napjainak programját. – Nagy terhelés lesz, hogy egyetlen nap alatt öt számban kell helytállnom, de nem a távok egymás után következése a fárasztó. Ennél jóval nagyobb teher a pszichés oldal, hiszen minden számban más és más a taktika, más és más elemet kell belevinni a sikerért. Hiába megyek két egyest, 200 és 500 méteren sem ugyanazzal a taktikával teljesítem a távot, de így van ez a csapathajók esetében is. Sőt néha még rögtönözni is kell, főleg – és ez benne van –, ha például elrontom a rajtot. Nem a fizikai terhelés monotonsága, inkább a taktikai elemekre való felkészülés, azok lehetőleg hibátlan végrehajtása a nehéz.

Rengeteget dolgozott az EDF Démász-Szegedi VE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa, Janics Natasa az elmúlt időszakban.
Rengeteget dolgozott az EDF Démász-Szegedi VE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa, Janics Natasa az elmúlt időszakban.
Fotó: Karnok Csaba

Hogy érzékeltessük, mekkora feladat vár csütörtöktől Janicsra, íme a rá vonatkozó ízelítő a poznani világbajnokság – amelyről lapunk a helyszínről számol be – előzetes programjából. Janics öt számban érdekelt, mindegyikben van elő- és középfutam. Tegyük fel, hogy mind az ötben az előfutamból már kvalifikálja is magát az A döntőbe. Ez tíz rajtot és célba érkezést jelent. Viszont ezek közül hat (!) futam vasárnap lesz: a vb utolsó, negyedik napján rendezik Janics mind az öt számában (K1 200 és 500 méter, K2 200 és K4 500 méter, valamint a váltó) az A finálét, plusz a váltóban még lesz egy előfutam is.

– Tényleg hatalmas munkát végeztünk el a két edzőmmel, akik végig velem lehetnek a vb-n. Hogy ezt elértük, nagy sportdiplomáciai siker. Az elmúlt héten fáradt is voltam, de ez a hét a vb előtt már a frissítésé, a pihenésé, a ráhangolódásé – jegyezte meg a kiválóság.

Ahogy már említettük, igen mozgalmas hétvége elé néz Janics Natasa, ám ígérgetni nem akar.

– Soha nem szoktam előre tippelni sem a saját, sem mások eredményére. Mindent megteszek, hogy a lehető legjobbat nyújtsam. A lépcsőzetes elv alapján haladunk a londoni olimpia felé, óriási szerencse, hogy jövőre Szegeden lesz a kvalifikációs világbajnokság. Remélem, az évem zárása jól sikerül, és 2010-zel ellentétben jövőre nem kell majd egy szezon alatt ötször csúcsformába lendülnöm. A londoni már a negyedik olimpiám lenne, úgy gondolom, tudom már, hogy mit hogyan kell csinálnom a folyamatos bizonyítások nélkül, amelyek óriási terhet jelentenek fizikailag és pszichésen is – adott hangot reményének a jövőre nézve Janics.

Olvasóink írták

  • 3. kismacko9 2010. augusztus 17. 14:16
    „Sok sikert Nati! Büszkék vagyunk Rád!!!”
  • 2. favágó 2010. augusztus 17. 13:36
    „Húzz bele Nati! Sok sikert!”
  • 1. unknown 2010. augusztus 17. 07:57
    „Minden jót, sok sikert Natasa!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kajak-kenu: hat szegedi induló az EORV-n

Szolnok adott otthont az ifjúsági és U23-as korosztályú kajakosok, kenusok országos bajnokságának. Tovább olvasom