Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Janics, Trasona királynője

Az EDF Démász-Szegedi VE versenyzője, Janics Natasa három elsőséggel zárt a spanyolországi Trasonában rendezett kajakos és kenus sík vízi, gyorsasági Európa-bajnokságon, amelyen a másik szegedi, Fürdök Gábor ötödik helyen végzett. A magyar csapat hat arany-, öt ezüst- és két bronzérmet szerzett.
Mi lett volna, ha még a rajt is jól sikerül? Az EDF Démász-Szegedi VE háromszoros olimpiai bajnoka, Janics Natasa három számban volt érdekelt, és mindháromban győzött, ám a startja egyik alkalommal sem volt jó. Előbb kétszáz méteren egyesben vágott neki a csatának – ne feledjük, ez a táv már az olimpiai számok közé tartozik –, és bizony a pisztoly lövése utáni métereken csak valahol a középmezőnyben találhattuk. Aztán megtalálta a ritmust, kegyetlen iramot diktált, amit nem bírtak az ellenfelek, így lett a jó félméteres hátrányból kétszáz méter múlva néhány centiméteres előny, azaz győzelem. Szegény második, a lengyel Walczykiewicz hitetlenkedhetett, hogyhogy nem ő lett az első. Legkésőbb a dobogón azért megtudta. A sprinttáv páros viadalában az ezren önmagának is csalódást keltő ötödik helyen végzett Kovács Katalin volt Janics társa. A szituáció azonos volt Janics egyesével, azzal a különbséggel, hogy a kétszeres olimpiai bajnok duó sokkal biztosabban nyert, mint Janics.

És végül a harmadik, az 500 méter páros következett, amelyben szintén olimpiai bajnok a Janics, Kovács kettős. Most sem volt tökéletes a rajt, aztán fél távnál már az élre álltak, és végül magabiztosan gyűrték le riválisaikat. Janics ezzel egyenlített: eddig tizenöt világbajnoki aranyérme volt, ám a most megszerzett hárommal az Eb-elsőségei száma is tizenötre nőtt. Ha rajta, illetve a mostani formáján múlik, augusztusban Poznanban megint a vb-címek veszik majd át a vezetést...

Gratuláció. A németek (jobbra) kétszer üdvözölhették a dobogó tetején Janicsékat. Fotó: MTI
Az aranyérmes Kovács Katalin (balról) és Janics Natasa ünnepel, miután megnyerte a 200 méteres páros versenyt a kajak-kenu Európa-bajnokságon.
Fotó: MTI

A másik szegedi Eb-induló, Fürdök Gábor kenu egyesben ötezer méteren úgy lett ötödik, hogy az első három helyezett elhúzott a mezőnytől, Vécsi Viktor tanítványa pedig a cseh Koranda ellen küzdött a negyedik helyért – sajnos sikertelenül. Korinda ugyanis alig több mint öt másodperccel felülmúlta a szegedit.

Néhány érdekes adat az eseményről: a Szabó Gabriella, Csipes Tamara (Honvéd) páros K2 1000 méteren megszerezte a magyar válogatott 100. Eb-aranyát; nem várt sikert aratott K1 500 méteren Szalai Tamás (Honvéd), aki még csak 22 éves; egy másik fiatal, Kozák Danuta (Domino, 23 éves) is győzött 500 méteren egyesben, nem csoda, ha a magyar fiatalokat csodálja Európa; Storcz Botond elégedetten nyilatkozott arról a négyesről, amely ezer méteren második lett a németek mögött, és amelybe nem került be a szegedi Gyökös Lajos, pedig teljesítette a válogatási feltételeket; végül pedig a magyar válogatott hat arany-, öt ezüst- és két bronzérmet gyűjtve első lett a nemzetek közötti rangsorban; ami pedig az Európa-bajnokságok történetét illeti, a mieink 1957, az első, genti kontinensviadal óta 105 első, 96 második és 60 harmadik helyezést értek el.

Az aranyérmes Kovács Katalin (balról) és Janics Natasa ünnepel, miután megnyerte a 200 méteres páros versenyt a kajak-kenu Európa-bajnokságon. Fotó: MTI
Gratuláció. A németek (jobbra) kétszer üdvözölhették a dobogó tetején Janicsékat.
Fotó: MTI

Trasonai eredmények

Kajakos és kenus felnőtt sík vízi, gyorsasági Európa-bajnokság, Trasona (Spanyolország), a magyarok eredményei, 200 m, férfiak, K1: 8. Molnár Péter; K2: 3. Dombi Rudolf, Beé István; C1: 8. Kovács Gergely; C2: 7. Kovács G., Végh Attila. Nők, K1: 1. Janics Natasa; K2: 1. Janics N., Kovács Katalin; C1: 2. Marschalkó Alexandra.
500 m, férfiak, K1: 1. Szalai Tamás; K2: 4. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor; C1: 5. Korisánszky Péter; C2: 5. Széles Gábor, Varga Dávid. Nők, K1: 1. Kozák Danuta; K2: 1. Janics N., Kovács K.; K4: 2. Magyarország (Szabó Gabriella, Kozák D., Benedek Dalma, Csipes Tamara).
1000 m, férfiak, K1: 6. Kucsera G.; K2: 2. Kammerer Z., Vereckei Ákos; K4: 2. Magyarország (Dombi R., Kökény Roland, Szalai T., Hadvina Gergely); C1: 3. Sarudi Pál; C2: 4. Tóth Márton, Mike Róbert; C4: 5. Magyarország (Széles G., Varga D., Vass András, Kiss Tamás). Nők, K1: 4. Kovács K.; K2: 1. Szabó G., Csipes T. 5000 m, férfiak, K1: 9. Kammerer Z.; C1: 5. Fürdök Gábor. Nők, K1: 2. Csipes T.

Petrovics Kálmán: – Nem túl bonyolult a helyzetem, hiszen Janics Natasa százszázalékos teljesítménye óriási produkció, hatalmas öröm. Ezzel bizonyította, hogy a válogató egyesében valóban egy akkori, pillanatnyi rossz fizikai állapot hozta a végeredményt. És annak ellenére, hogy a páros sem ment jól a válogatón, az Eb előtti bő egy hétben mégis sikerült Kovács Katival visszahozni azt az érzést, ami bennük van, amiért olimpiai bajnokok. Fürdök esetében tisztes helytállásról beszélhetünk, ha ő is az első háromban marad, talán most ő is érmes. Sajnos nem láttam a versenyt. így nem tudok egyebet hozzáfűzni. Ha a hosszú távú versenyben néhányan elszöknek, azokat már nehéz utolérni, valószínű, most is ez történhetett.

Olvasóink írták

 • 3. Jázmint 2010. július 05. 14:20
  „Hajráááááááááááá Magyarok!!!!!
  Szép volt!!!!!!!!!!!! :):)”
 • 2. bessy 2010. július 05. 11:03
  „GRATULA MINDENKINEK ÉS HAJRÁ MAGYAROK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Nagyon szép volt és mindent láttam, amit leadott a tévé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Köszönöm az élményt!!!!!!!!!!!!”
 • 1. TUTI 2010. július 05. 05:57
  „HAJRA MAGYAROK!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeviép-Szeged: kellemes úti célok

Az L csoportba került a Szeviép-Szeged a női kosárlabda Európa Kupában – derült ki a szombati… Tovább olvasom