Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

JATE-bajnokság, ami összetart

Négy aszfaltborítású pálya, tizenhárom liga, 130 csapat – ez a JATE-Első Beton kispályás labdarúgó-bajnokság a szegedi Hattyas soron.
Talán kijelenthető: nincs még egy ilyen az országban. És nemcsak egyetemisták/főiskolások játszanak, hanem azok is, akik az iskolapadot elhagyva, a diplomát megszerezve ma már komoly egzisztenciával rendelkeznek.

– Sziasztok! Na mi lett?
– Nyertünk/vesztettünk/ikszeltünk! – az éppen aktuális aláhúzandó. Még egy-két szó, a pihenésből elég, a csapatok lejönnek, újjak felmennek, és megint pattog a saját vagy esetleg az öltözői portán személyi igazolványért „hitelezett" labda.

Mindennapos jelenet a fenti a szegedi Hattyas sori egyetemi sportközpontban. Hétfőtől péntekig négyaszfaltos felületen gurul ugyanis a játékszer a JATE kispályás focibajnokságban. Amelynek névadó szponzora is van: az Első Beton. Tizenhárom ligában összesen 130 (!) együttes küzd bajnoki rendszerben a feljutásért, a kiesésért. Az időpontok állandóak: 17 és 21 óra között csapatok jönnek, csapatok mennek, van, amelyik búsan, a másik vidáman.

A JATE-bajnokságban hétfőtől péntekig és délutántól estig pattog a labda. Fotó: Schmidt Andrea
A JATE-bajnokságban hétfőtől péntekig és délutántól estig pattog a labda. Fotó: Schmidt Andrea

Az egyórás mozgás (bemelegítés, majd kétszer 25 perces mérkőzés) után testileg szinte teljesen felfrissülve indul tovább a játékos: fürdeni, tanulni, bulizni, a családhoz. Hogy lelkileg ki hogyan zárja ezt az időt, az már más kérdés. Mert bíró nincs, így az adott szó, a beismerés (kötelező megállni és feltett kézzel jelezni a szabálytalanságot, illetve szólni, ha elkövetett faultot véltünk felfedezni) nagyon fontos. Meglett tanárok, gyógyszerészek, ügyvédek vitatkoznak azon a harmadikos főiskolai/egyetemi hallgatóval, kint volt-e a labda, kiről pattant ki, melyik együttes jöhet kirúgással. Általában a józan ész győz. De van, hogy a hangosabb fél.

Az egykori kenus világbajnok, jelenleg ügyvéd Bohács Zsolt például időt mér, amikor csere a Barcában, Sisák tanár úr – akinek jobban tetszik: Brumi – a Ságváriból és a Menetelő Rákokból pedig szigorúan méregeti az ellenfeleket. A Radnóti gimnázium testnevelő tanára, ifjabb Láng Imre bemelegítés gyanánt fekvőtámaszt nyom, a Szilánkból Sipos Aurél vezérigazgató pedig kesztyűt húz. Nem azért, mert amúgy is kapus a Santorinban, hanem mert hidegebb kora estéken fázik a keze. Az említett három csapat egyébként a ligák legrégebbi bútordarabja.

Éppen harminc éve működik így a dolog. És jól működik. Az országban egyedülálló bajnokság ez. Bélteki Pál testnevelő kezdeményezésére 1978- ban az Ady téren hat csapattal indult a sorozat, amely a TIK építésekor átköltözött a Hattyas sorra. A helyváltozás semmit sem csökkentett népszerűségéből. Többen állítják, a bajnokság összetartja a játékosokat, az egykori társakat, barátokat. A diploma megszerzése után akár a fél országon át is.

Trógerek, Zőccségek, Focigyilkosok

A 130 együttes az élet minden területéről merít csapatnevet. A legdivatosabbak az alkohollal kapcsolatosak – valószínű, éppen ilyen mámor közepette is születtek –, például: Kanbodza, Normandiai Partrahányás, Partizán Beokád, Rojál Fröccs, Detox United. Aztán a matematika (MUFFnégyzet, N alatt a K), a nemiség (Spermahajderek, Szemérem Ajax) és a jelzők (FC Retkek, Focigyilkosok, Sípcsontvadászok, Furkó FC, Mindjó FC, Zőccségek Zrt.) területéről is előfordulnak nevek. Akad egyszerű kérdést (Namiújság Gondnokúr), jókívánságot (Őszinte Részvétem), kedvenc ételt (FRC Tőgypörkölt), két hétköznapot (Kedd vagy Szerda), esetleg keresztnevet (Bélák) viselő együttes. És a legszebbek: létező világhírű gárdák átköltései. Például Reál Margit, a már említett Partizán Beokád, AS Kóma, Blackburn Trógers, Deportivo Nyakonrúglak. Akinek kedve van, szemezgessen még a www.jatebajnoksag.hu oldalon!

Olvasóink írták

  • 1. Fc Dzsimt 2008. március 21. 08:52
    „Na vegre egy szep cikk!!!!!

    Gratulalok!!!

    Udv.

    Fc Dzsimt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Remek helyen a makói SVSE

Mindössze három forduló van hátra az NB I-es sakkcsapatbajnokságból. A makói SVSE fennállása óta még… Tovább olvasom