Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Joób Márton tudja, mit akar

Háromhetes olaszországi edzőtáborozás után újra itthon edz a Démász-Szegedi VE háromszoros világbajnoka, Joób Márton, aki mióta hazatért, megpróbált a Tiszán is tréningezni, ám az örvényes folyó helyett inkább a Maty-éren folytatja a vízi munkát.
A Démász-Szegedi VE háromszoros világbajnok kenusa, Joób Márton Sabaudiából hazafelé, az 1500 kilométeres úton bőven találkozott időjárási viszontagságokkal.

– A széllökésektől felborult kamionokat láttam, hóesés, jégeső, köd hátráltatott út közben, Rómában húsz, itthon pedig nulla Celsius-fok közeli hőmérséklet volt, így nem csoda, ha már alig vártam, hogy hazaérjek – emlékezett vissza Joób. – A KSI edzője, Oláh Tamás csapatával készültem Sabaudiában, többek között a vb-n C1 500 m-en indult Sáfrán Mátyással. Szerencsére az idő a tábor alatt teljesen optimális volt, így el tudtam végezni azt, amit elterveztem.

A versenyző tehát Olaszországban volt, miközben kenustársai Vécsi Viktor edző irányításával még Ausztráliában táboroznak. A kérdés: miért döntött így Joób?

– Hat hetet lesznek távol családjuktól Vécsiék, én viszont nem akartam itthon hagyni ilyen hosszú időre a feleségem és a két kisgyermekem. Az első verzió szerint vittem volna őket is, ám végül Viktor kérésére, a csoporton belüli feszültségek elkerülése érdekében, a tréner beleegyezésével és a klub teljes támogatásával változtattam meg döntésemet. Olaszországba jött is velem a családom. Viktorral rendszeresen tartottam a kapcsolatot, most pedig, hogy itthon vagyok, az ő útmutatásai alapján dolgozom. Megpróbáltam a Tiszán evezni, ám nagyon örvényes volt, így tegnap már a Maty-éren kenuztam Kerek Csaba utánpótláscsapatával, a jövő héttől pedig a kajakosokhoz csatlakozom – mondta Joób.

Joób újra hazai vízen. a Matyéren lapátol.
Fotó: Frank Yvette

A Démász-Szeged kiválósága arra a kérdésre is készségesen felelt, vajon elég-e három hetet meleg vízi edzőtáborban tölteni, illetve hiányzik-e neki a megszokott környezet?

– Még nem a finomhangoláson van a hangsúly, hanem a kilométerszerzésen. Persze szükséges a csapat, de most még nincs akkora hangsúly a közös munkán. Fontos, hogy minél hamarabb vízre szálljunk, és ezért jók a külföldi edzőtáborok. Ha itthon fagypont körüli a hőmérséklet, akkor főképp szükséges. Ám a mostani, 10 Celsius-fok körüli idő tökéletesen megfelel nekem. Tudom, mit akarok, fontos számomra az év, és nem a munka alól akartam kibújni, hanem így állapodtam meg az edzővel és a klubbal. A fentieket figyelembe véve mondom: semmi hátrányom nem származik abból, hogy nem a csoporttal vagyok.

Az olimpiai ciklus győztese: Démász-Szeged

A Magyar Olimpiai Bizottság bonyolult pontértéktáblázata az elmúlt olimpiai ciklust (2004 és 2007 között) értékelte. A statisztikába a felnőtt és utánpótlás nemzetközi versenyek (ötkarikás játék, vb-k és Eb-k) olimpiai számai kerültek, és a legfrissebb adatok szerint ezt a versenyt a kajakos és kenus egyesületek közt a Démász-Szeged nyerte, megelőzve olyan nagy hagyományokkal rendelkező kajakos és kenus klubokat, mint a Honvéd, az MTK, a Győr, vagy a KSI.

– Az elmúlt két olimpiai ciklusban a következő stratégia mentén haladtunk: előbb neves versenyzőket igazoltunk, pl. Storcz Botond, Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert, ők hozták magukat, miközben felnőttek a fiataljaink, akik mára átvették a szerepüket. A kilenc démászos válogatott közül már csak Gyökös Lajos és Keresztesi Alexandra nem tősgyökeres szegedi, igaz, előbbi Szegedre költözött, míg a további hetet Janicsot is beleértve annak mondhatjuk. Ezért is vagyok különösen büszke arra, hogy a saját műhely révén értük el ezt az eredményt, és előztük meg a riválisainkat – nyilatkozta Petrovics Kálmán, a Démász-Szeged klubigazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Attila blogja

Vajda Attila, a Démász-Szeged világ- és Európa-bajnok kenusa társaival Ausztráliában edzőtáborozik.… Tovább olvasom