Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Juan Carlos Pastor: erre jövőre lehet építeni

Juan Carlos Pastor (46) egy éve szerződött a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatához. A spanyol szakember remekül kezdte magyarországi munkáját, csapata megnyerte az EHF-kupát. A trénerrel a záró összejövetelen beszélgettünk.
– Azt kapta az egy év alatt, amire számított?


– Jóval többet! Egy teljesen új közegbe kerültem, egy teljesen új csapathoz. A játékosok viszont maximálisan partnerek voltak, ez sokat segített. Egy teljesen új szisztémát valósítottunk, tanultunk meg. Ez még Spanyolországban, a saját közegemben is nehezen ment. A játékosok hihetetlen akarattal, elszántsággal edzettek, így jóval könnyebben ment minden, mint vártam.

– Hatalmas taps köszöntötte az első sportcsarnokbeli edzésen, hatalmas taps köszöntötte közel egy hete a Dugonics téren. Számított ilyen szeretetre?

– Őszintén? Nem. Ez egy ember életében csodás dolog, hogy amikor egy idegen országba érkezik, máris hatalmas szeretet kap, így indult az idény. Azt pedig, ami az EHF-kupa-győzelem ünneplésekor történt, sohasem feledem. Több ezer boldog ember jött el, és ünnepelt bennünket. Szegeden nagyon szeretik a kézilabdát.

– Számított ilyen sikeres idényre?

– Az előző munkahelyemen, Valladolidban hétszer játszottam döntőt, mire sikerült végre nyernünk. Ez most elsőre összejött, fantasztikus érzés elsőnek lenni, a dobogó legfelső fokára állni. Ez a nemzetközi győzelem fontos volt a csapatnak, a szurkolóknak. A siker két dolgot rejthet magában. Ha azt hisszük, hogy most már mindig így lesz, az baj, az gond lehet. Ha viszont arra építünk, hogy ezt kemény munkával értük el, és továbbra is keményen dolgozunk, akkor még további győzelmeket arathatunk. Fontos dolog lesz a nyári kezdéskor, hogy utóbbi tudatosuljon a játékosokban.

Juan Carlos Pastor: erre jövőre lehet építeni. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Többször említette, hogy azért a legnehezebb az volt, hogy távol került a családjától. Került emiatt holtpontra?

 Statisztika

A Pick Szeged 52 éves történetének legnagyobb sikerét érte
el az EHF-kupa megnyerésével. A magyar bajnokságban és kupában ezüstérmes lett.
A 2013–2014-es szezonban 47 (!) tétmeccset játszott a csapat. 40 győzelem mellett csupán hét vereséget szenvedett. Hazai pályán 21 meccsből 20-at megnyert. 1375 gólt dobott a Pick, ez 29,25-ös átlag meccsenként. 1107-et kapott, ez 23,5 gól meccsenként. Az európai kupasorozatban 12 meccset játszott, ebből 10-et megnyert, hazai pályán veretlen maradt.

– Feleségem és a két lányom elfogadta és megértette, hogy Magyarországra szerződtem. Az utolsó valladolidi évem nem volt szép, sok gonddal járt, látták, hogy ez mennyire megviselt, ezért mindenben támogattak. Az EHF-kupa négyes döntője előtt itt voltak nálam, ez sokat jelentett, lelkileg is sokat dobott rajtam, biztos, hogy nagyban hozzájárult ahhoz, hogy én is új „erőre" kapjak. A nyáron is több időt lesznek velem.

– Következik a szabadság, mivel tölti majd az idejét?

– Először otthon pihenek. A lányok még iskolába járnak, utána sokat együtt leszünk, van egy kis víkendházunk medencével, ott leszünk. Imádom a tengert, így biztos, hogy néhány napot ott is eltöltünk. A barátokra is szánok időt, lesz miről mesélni, beszélgetni.

– Mit szólt a Real Madrid labdarúgócsapatának BL-győzelméhez? Megérdemelt volt?

– Érdekes mérkőzés volt. Éppen az jutott eszembe, hogy én is mindig azt hangsúlyozom a játékosaimnak az öltözőben, hogy egy meccs 60 percig tart. A Real is ezt bizonyította, mert ment előre, és végül 120 perc alatt megszerezte a győzelmet. A végeredmény a lényeg, ennek alapján hirdetnek győztest. Real-drukker vagyok, örültem a sikernek. Az egyik lányom „madridista", a másik Barcelona- szurkoló. Ha jön az El Clásico, akkor mezbe beöltözve drukkolnak. El tudják képzelni, mi van ekkor otthon...

– Új játékosok érkeznek a nyáron. Mire számít?

– Arra, hogy őket is sikerül gyorsan beépíteni, elsajátítják azt a taktikát, amit mi játszunk. Ez fontos lesz, mert komoly kihívások várnak ránk, és szeretnénk jövőre is emlékezetes idényt zárni. Ez a mostani egy jó alap lehet ehhez!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda: domaszéki siker

Idén is a Hódtói Sportcsarnokban rendezték a megyei fiú diákolimpia III. korcsoportos (2001. január 1. után születettek) döntőjét. Tovább olvasom