Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Juan Carlos Pastor és a nagy kihívás

Szeged - Juan Carlos Pastor lesz a nyártól a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának mestere. A 44 éves spanyol szakemberrel beszélgettünk, aki 18 évig irányította a Valladolid együttesét, és 2005-ben világbajnoki címet szerzett a spanyol férfiválogatottal.
– Biztosan sokakat meglepett a hír, hogy a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának mestere lesz. Miért vállalta el a magyarországi munkát?

– Úgy gondoltam, itt az ideje elhagynom Spanyolországot. Remek ajánlatot kaptam a Pick Szegedtől. Az is fontos volt számomra, hogy az igazgatóság engem akart edzőnek, és ragaszkodtak hozzám. Véleményem szerint egy jó csapatot alkothatunk közösen, amely elérheti azokat a célokat, amelyeket kitűzünk magunk elé. A legnehezebb dolog, hogy otthon kell hagynom a családom, de készen állok erre is, izgalommal várom a szegedi munkát.

– Az élete a kézilabdáról szól. Hogyan ismerkedett meg a sportággal?

– Az iskolában kezdtem. Egy kézilabda-megszállott vett rá Valladolidban, hogy a labdarúgást a kézilabdára cseréljem, így csöppentem bele a sportágba.

– Családos ember, hány évesek a gyerekek? Kézilabdáznak már?

– Két lányom van, 11 és 14 évesek. Ők nem kézilabdáznak, hanem röplabdázni szeretnek, mint az édesanyjuk.

Juan Carlos Pastor, a spanyol tréner menedzsere, Mezei Richárd és Szűcs Ernő Péter a szerződés aláírása után. Fotó: Szögi Nándor
Juan Carlos Pastor, a spanyol tréner menedzsere, Mezei Richárd és Szűcs Ernő Péter a szerződés aláírása után. Fotó: Szögi Nándor

– Mit tud Magyarországról, Szegedről?

– Őszintén szólva jelenleg nem túl sok mindent. Jártam már Szegeden a Valladoliddal, de akkor nem sok időm volt elhagyni a szállodát. Remélem, gyorsan megismerem a várost, az embereket, és amikor a munkám engedi majd, szeretnék megtudni minél többet a magyar kultúráról.

– A Valladolid mestereként már szerepelt az újszegedi sportcsarnokban. Milyen volt ellenfélként pályára lépni a katlanban?

– Szerettem Szegeden játszani, mindig szoros mérkőzéseket vívtunk, és a szurkolók mindig megtöltötték a lelátót, megállás nélkül biztatták a csapatukat. Remélem, ez továbbra is ilyen remek lesz, mert bármelyik csapat, amelyik fejlődni akar, azt a szurkolóival közösen tudja csak megtenni.

– Mit vár a szegedi munkásságától?

– Szeretnék úgy dolgozni, ahogy eddig is tettem a Valladolidnál vagy a spanyol nemzeti válogatottnál. Egy olyan csapatot építeni, amely jó kézilabdát játszik, és szórakoztatja az embereket. Úgy hiszem, sok-sok munkával minden lehetséges. Nagyon fontos, hogy minden szurkolót, támogatót és szponzort rávegyünk arra, hogy részt vegyen ebben a tevékenységben, mert csak velük közösen sikerülhet. Erőt mindig az alázatosságból, az erőfeszítésekből és a napi munkából kell majd merítenünk.

– Mi a hitvallása?

– Mind a csarnokon belül, mind kívül egy csapatot kell alkotnunk. A védelem jó szereplése mindenképpen elvárt, és mindig meg kell próbálnunk gyors kontrákat játszani. Támadásban nagy szervezettséggel és széles repertoárral kell kézilabdáznunk, meg kell találni minden egyes játékosnak a legjobb lehetőséget, maximálisan kiaknázva az erényeiket. A csapat sokkal fontosabb, mint a benne lévő egyének. Sok videoelemzést tartunk, hogy kiküszöböljük a hibáinkat, illetve felkészüljünk a mérkőzésekre.

– Mikor érkezik Szegedre?

– Amint a spanyol bajnokság befejeződik, Szegedre repülök. El akarom készíteni az alapozás tervét és menetrendjét. Ki kell választanom a lakóhelyemet, és meg kell ismernem a munkahelyemet. Ez könnyebbé teszi az alkalmazkodást, és ígérem, az alapozás első napjára százszázalékosan felkészülten érkezem.

Olvasóink írták

 • 14. istike189 2013. január 18. 21:56
  „bambulla!
  Balszél (Nemanja Ilic, Partizan, szerb válogatott 22 éves)
  Irányító ( Ruesga)
  Beálló ( Sz.Sz)
  Ezeknek van valami alapja ?”
 • 13. istike189 2013. január 17. 15:54
  „Köszi bambulla! :) A nevek nem publikusak véletlenül ?:)”
 • 12. bambulla 2013. január 17. 15:17
  „istike189
  bal szélre, irányítóba, beállóba ( Sz.Sz.) hoznak embert illetve egy lövőt aki védekezni is tud
  a spanyol vonalban az új edző ( Pásztor Karcsi ) és Bartók Csabi segít
  amúgy az utóbbi segítsége is kellett ahhoz, hogy a Veszprém és a Szeged trénere is spanyol legyen
  HAJRÁ PICK !”
 • 11. istike189 2013. január 17. 14:08
  „bambulla
  Azt megtudnhatnám, hogy a szerb és spanyol játékos milyen erőt képvisel nemzetközi mércén számolva, és milyen poszton játszanak, esetleg válogatottak ? :) Vagy ezeket e-amielen ??”
 • 10. pala1964 2013. január 17. 10:05
  „roxper, bocs, de értem... ahogy azt is, hogy az ideális az lenne, ha az új igazolásunk egy éppen 16-éves, legalább 100-szoros dán vagy spanyol vagy francia válogatott de magyar állampolgár lenne, aki minimum 2 méter magas és 100 kg-os lenne, technikailag-taktikailag érett, lehetőleg egyformán bal- és jobbkezes.
  majd elfeledtem, 10+10 évre szerződtetve...

  azért komolyra fordítva, nevezett éppen 24 éves, ez pedig igenis az ideálisan fiatal kategória... akit te vizionálsz, az nem fiatal, hanem egy még tapasztalatlan ígéret, vagy egyenesen A Világklasszis...

  természetesen Zubai Szabi párjaként tartanám SzSz-t ideálisnak ide, a Pickbe, éspedig min 3-4 évre: rokonszenves, ügyes, alázattal kéziző, és máris nemzetközi szintű beállós, jobb Suchnál”
 • 9. bambulla 2013. január 17. 10:05
  „istike189
  szig-biz
  ha megállapodnak, akkor hamarosan bejelentik
  egy spanyol és egy szerb is várható”
 • 8. sati40 2013. január 16. 20:26
  „Nincs elég magyar szakember ebben a kicsike kis országba???????Még a tolmácsot is fizetik????Az utánpótlásra
  marad -e pénzmag?????”
 • 7. istike189 2013. január 16. 13:58
  „2. bambulla !
  Ez a hír hiteles, van alapja, vagy csak belökted?? Ha igaz, honnan tudod ?”
 • 6. kacsaboy82 2013. január 16. 11:06
  „Csak az a kérdés Zubai vagy Pribanic helyett jönmert az nem mindegy.”
 • 5. roxper 2013. január 16. 11:05
  „Nem érted, teljesen mindegy ki megy el, nem egy minőségi igazolásról beszélünk, a vb-n is csak akkor ért valamit, mint pl tegnap, amikor egy eldőlt meccsen a védekezni nem nagyon akaró horvát b ellen játszott... Ez az elvileg komoly célok eléréshez nagyon kevés!
  Az hogy nemzetközi szintű lenne az hatalmas csúsztatás, mondjuk úgy hogy a harmatgyenge csurgóban bohóckodik, az hogy fiatal lenne 24 évesen, az megint nézőpont kérdése, nálam a fiatal kézis 18-20 körül kezdődik, stb!”
 • 4. pala1964 2013. január 16. 10:31
  „3, szvsz egyik tagmondatoddal sem értek egyet:
  a) ez egyáltalán nem gáz, hanem jó hír;
  b) nem leszünk Vele többen, nyilván ezzel párhuzamosan felszabadul egy jelenlegi játékosunk;
  c) jobbak leszünk Vele, nemzetközi szintű játékos...
  nyilván a kevésbé fontos meccseken az utóbbi nem feltétlenül jön majd ki, de a komoly meccseken igen, ebben biztos vagyok, éspedig a VB-meccseken nyújtott teljesítménye és hozzáállása alapján; egy fiatal, ambíciózus, remek felépítésű és hozzáállású magyar játékos, pont olyan, amilyen kell ide”
 • 3. roxper 2013. január 16. 09:13
  „2.
  Az gáz, akkor vele is csak többen leszünk, de nem jobbak...”
 • 2. bambulla 2013. január 16. 08:46
  „Szőllősi Szabi is Szegedre igazol !”
 • 1. bambulla 2013. január 16. 08:43
  „üdvözlünk Szegeden Pásztor Karcsi :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágó Attila újból kapitány

Azonnali hatállyal Vágó Attila veszi át a női válogatott szövetségi kapitányi tisztségét –… Tovább olvasom