Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Kajak-kenu-válogató – nem csak a vízen

A második felnőtt válogatón kiderült, az EDF Démász-Szegedi VE-ből Vajda Attila (C1 1000 m) és Sík Márton (K2 200 m) már biztos világbajnoki induló, erre jó esélye van például a 200 méteres kenuváltó tagjaként Horváth Gábornak is, míg Kárász Anna esetében még nagy csaták lesznek, aki egyes szereplésével az 500 méteres négyesbe kerülhet.
A rajtvonalak és a céltorony között kerékpárral cikázó edzők, klubvezetők, versenyző társak, szülők és szövetségi kapitány, izgalmak szétlövéssel fűszerezve – a második Maty-éri felnőtt kajakos és kenus válogató a létesítményben zajló felújítási munkák mellett változatos és érdekes volt.

Olimpiai számok

Ezek körül forgott minden a második felnőtt válogatón. A pünkösdi Maty-éri esemény az olimpiai számokban nemcsak az Európa-, hanem a világbajnoki indulásról is döntött. Az már a verseny első napján világossá vált, hogy a kenus Vajda Attila második válogatógyőzelmével biztos indulója az augusztusi hazai eseménynek. Vécsi Viktor tanítványa imponáló formában van, az ezerméteres egyes mellett azért még elindult további két olimpiai számban is, így az MTK-s Varga Dáviddal párban ezren (nyolcadik hely), valamint kétszáz méteren egyesben (hetedik hely), de ezek csak apró kitérők voltak a főcsapás mellett. Horváth Gábornak viszont egyetlen esélye volt: 200 méteren egyesben egy sikerrel elérni a szétlövést, ahol aztán minden lehet. A BSE-s Bozsik Attila – aki egyébként a sprinttáv páros versenyében társa, és már másodszor nyert vele – azonban most is legyőzte, ám ha minden jól megy, az egyes produkció alapján helye lehet a vb kenus váltójában.

Sík Márton számára viszont minden jól alakult: Beé Istvánnal (Honvéd) „behúzták" a párost, és szétlövést harcoltak ki a győri fiatalok ellen (lásd később – a szerk.). A női szakágban érződött Dusev-Janics Natasa hiánya – a szegedi összképen mindenképpen. Bár azért Kárász Anna 500 méteren elért ötödik helye elbizonytalaníthatta a négyes összeállításán gondolkodókat. A Dunaújvárosból igazolt kajakos ugyanis a válogató elveinek a vízen megfelelt. Csak hát van az a bizonyos zöld asztal, ahol már az egyéni érdekek is „hajóba szállnak"... Amin indult, Kozák Danuta (Honvéd) mindent megnyert, az ő szereplése még szintén egyezség kérdése.

Világbajnoki résztvevők: a szegedi Sík Márton (jobbról) Beé Istvánnal (Honvéd) párban megnyerte a válogatót, majd a szétlövést is. Fotó: Karnok Csaba
Világbajnoki résztvevők: a szegedi Sík Márton (jobbról) Beé Istvánnal (Honvéd) párban megnyerte a válogatót, majd a szétlövést is. Fotó: Karnok Csaba

Nem olimpiai számok

Kevés figyelmet fordítottak rá a kluvbok és a versenyzők – az előzőek figyelembevételével ez érthető is. A július 15–17. között Szolnokon, a Holt-Tiszán tartandó országos bajnokság ezen számok második válogatója, ez, illetve az esetleges újabb szétlövés dönthet majd arról, ki képviselheti a magyar színeket a Maty-éri vb-n. Reálisan még több szegedinek is van esélye a világbajnoki csapatba kerülni, de ahhoz az ob-n Fürdök Gábornak (C1 5000 m), Gyökös Lajosnak (K1 5000 m, illetve még más számok is szóba jöhetnek), Petrovics Máténak (Gyököshöz hasonló a helyzete) és Bozsik Gábornak (K1 500 m) a formajavulás mellett talán a szerencsére is szüksége lenne. A már említett Horváth Gábor kenupárosban viszont az Eb- és vb-indulás első számú esélyese. Azt már lehet tudni, hogy nem Bozsikkal. Két jelölt neve – nem szegedi – már felmerült, az edzések a héten elkezdődnek.

Megmaradt az esélye Horváthnak (fent 5-ösben) is az augusztusi indulásra. Fotó: Karnok Csaba
Megmaradt az esélye Horváthnak (fent 5-ösben) is az augusztusi indulásra.
Fotó: Karnok Csaba

Szétlövés

Furcsa volt a hétvégi hatalmas nyüzsgés – a felnőttekkel egy időben az ifik első válogatója zajlott – után tegnap a szétlövést végignézni. A Maty-éri létesítményben a jelenlévők kevesebben voltak, az izgalmak viszont fokozódtak. Szemtől szemben harcolt egymással négy pár, közte kétszáz méteren a szegedi, honvédos Sík, Beé kajakpáros is. A győri meglepetésduó, az első válogatót megnyerő Horváth és Szomolányi páros most nem okozott gondot Síknak és társának, így Vajda után újabb szegedi készülhet a világbajnokságra.

– Egy kicsit hullámos volt a víz, de jól elkaptuk a rajtot, ez pedig fontos volt. Azt terveztük, hogy mindkét válogatót megnyerjük, és nem kell szétlőni, de azért így sem rossz. Régóta ismerjük egymást Beével, és a versenyzési összhangunk egyre jobb, érettebb lesz – mondta Sík.

Ma reggel szakmai, majd elnökségi ülés következik a szövetségben – a zöld asztalnál –, aztán Storcz Botond szövetségi kapitány csapatot hirdet, csütörtökön pedig a válogatott elindul a belgrádi Európa-bajnokságra. Vajon mennyi szegedivel?

Eredmények

A 2. felnőtt kajakos, kenus Eb- és vb-válogatón a döntő győzteseinek és az EDF Démász-Szegedi VE versenyzőinek eredményei, Szeged, Maty-ér.
Olimpiai számok, 1000 m, férfiak, K1: 1. Dombvári Bence (Honvéd), K2: 1. Kökény Roland, Dombi Rudolf, 6. Petrovics Máté, Császár Gergely. K4: 1. Kucsera Gábor (FTC), Vereckei Ákos (Honvéd), Kammerer Zoltán (Győr), Boros Gergely (Paks). C1: 1. Vajda Attila, 4. Makai Tibor. C2: 1. Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály (KSI, Dunaferr), 5. Szabó Gábor, Szabó Kristóf (utóbbi UTE), 8. Vajda A., Varga Dávid (MTK). 500 m, nők, K1: 1. Kozák Danuta (Honvéd), 5. Kárász Anna. K2: 1. Szabó Gabriella, Kozák D. (Honvéd), 4. Horváth Alexandra, Kárász A., 6. Csernák Petra, Csernák Edina. 200 m, férfiak, K1: 1. Molnár Péter (Tiszaújváros). K2: 1. Sík Márton, Beé István (utóbbi Honvéd). C1: 1. Bozsik Attila (BSE), 2. Horváth Gábor, 7. Vajda A. Nők, K1: 1. Kozák D.
Nem olimpiai számok, 1000 m, nők, K1: 1. Csipes Tamara (Honvéd), 6. Horváth A. K2: 1. Szabó G., Kovács Katalin (Honvéd), 3. Horváth A., Kárász A., 6. Csernák P., Csernák E. 500, férfiak, K1: 1. Kugler Attila (MTK), 9. Bozsik Gábor. K2: 1. Tóth Dávid, Kulifai Tamás (MTK), 5. Petrovics M., Császár G., 8. Tóth Róbert, Kovács László. C1: 1. Korisánszky Péter (Csepel), 6. Makai T. C2: 1. Széles Gábor, Nagy Péter (Győr), 8. Szabó G., Szabó K. Nők, C2: 1. Obermayer Dorina, Takács Kincső (MTK, Győr). 200 m, férfiak, C2: 1. Bozsik A., Horváth G. Nők, K2: 1. Kozák D., Kovács Katalin. C1: 1. Takács K. 5000 m, férfiak, K1: 1. Paumann Dániel (MTK), 12. Gyökös Lajos, 18. Petrovics Máté. C1: 1. Varga D. (MTK), 3. Fürdök Gábor, 4. Makai T., 8. Szabó G. Nők, K1: 1. Csipes T., 5. Horváth A.
Szétlövés, 200 m, férfiak, K1: 1. Molnár P., K2: 1. Sík, Beé. Nők, K1: 1. Kozák D. 1000 m, férfiak, C2: 1. Sáfrán Má., Sáfrán Mi.
I. masters magyar kupa, férfiak, 200 m, K1, 35–44 évesek: 1. Siha Zsolt (Csongrádi Kajak-kenu Klub). 45–54 évesek: 1. Pető László (Csongrád). 55–64 évesek: 1. Boros József, 3. dr. Lőrinczy György (mindkettő EDF Démász-Szegedi VE). 65–74 évesek: 2. Bozsó Tibor (EDF Démász-Szeged). C1, 40–49 évesek: 2. Farkas Árpád (EDF Démász-Szeged). 50–69 évesek: 1. Szénási András (EDF Démász-Szeged).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válogató: Síkék indulhatnak az Eb-n és a vb-n

A férfiaknál K-1 200 m-en Molnár, K-2 200 m-en a Sík, Beé duó, C-2 1000 m-en pedig a Nagy, Széles kettős képviselheti Magyarországot a belgrádi Eb-n, valamint a szegedi vb-n. Tovább olvasom