Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Kajak-kenu Eb Szegeden: remek magyar szereplés

Remek magyar szereplés, szegedi aranyérmesek, bombariadó - röviden így foglalható össze az ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokság hétvégi eseménysora. Az ifik és a juniorok összesen tíz elsőséggel zártak.
Már csak száz méter volt hátra a vasárnap délelőtt utolsó A döntőjéből. A magyar ifjúsági férfi kajak négyes ötszáz méteren az élen lapátolt, azonban úgy tűnt, fogy az előnye a németek és a spanyolok előtt. Ám az egység robbantott, és a különbséget a hátralévő bójasorokon majd két méterre feltornázva az első helyen ért a célba. Ahogy a célvonalon áthaladt a hajó, előbb a sztrók, a békésszentandrási Kovács László, aztán a szegedi-csongrádi Tóth Róbert, majd a váci Szabó Balázs keze lendült a magasba. Mintha gyakorolták volna. A szegedi Bodor Attila már nem próbálkozott a kézemeléssel, ő inkább megfogta a lapátot, és a még mindig villámgyors hajót túldobva a vízbe hajította azt.

Ez volt az MKB-kupa ifjúsági és U23-as kajakos, kenus Európa-bajnokság szegedi érdekeltségű aranyérmének története. A két démászos, Bodor és Tóth, valamint edzőjük, Czeglédi Gábor korábban érdekelt volt az ezres fináléban is – arra azt mondták, nem az igazi. A tréner csak annyit jegyzett meg ekkor: így történt mindez a válogatón is, azaz ezren nem ment, majd ötszázon nyertek. Czeglédi – amellett, hogy jó tréner – kiváló jós volt. Most is nyertek.

Tóth Róbert (balról a második) és Bodor Attila (jobbról) így örült a dobogó tetején. Fotó: Karnok Csaba (Képgaléria)

Ezek voltak tehát a vasárnap délelőtt eseményei. A délutánt egy kellemetlen közjáték – de akár nevezhetjük egy hitvány ember ócska viccének is – szakította meg. Ha már volt pénteken Szeged belvárosában bombariadó, legyen a Maty-éren is – gondolhatta az az elkövető, aki a délutáni döntők előtt, kb. 13.45-kor arról tájékoztatta a létesítmény biztonsági szolgálatát, hogy bombát rejtett el a lelátó környékén. Innentől nézzük kronológiai sorrendben az eseményeket:

13.58: a Maty-ér biztonságát ügyelő cég emberei sorra járják a lelátót, illetve az alatta lévő helyiségeket, és szólnak, mindenki menjen a Bajai út felé, a 200 m-es rajthoz.
14.15: mindezek ellenére a négy B döntőt megrendezik. Furcsa látvány, hogy a lelátó teljesen üres, miközben a vízen a célhoz közelítenek a versenyzők.
14.25: a hangosbemondó is elhalkul. Ekkor még azt mondja, 15.20-kor tér vissza, ekkor kezdődnek az A döntők.
14.40: a versenyzői területre akkreditáltak (sportolók, edzők) visszamehetnek a helyükre, de csak a lelátó mögött. Vajon ez miért biztonságos?
15.05: újabb halasztás, ezúttal 16 órára tolják el a folytatást, miközben a riadó kezdetén még kb. ezerfős tömeg a versenyzők és edzők hajótárolóhoz történő visszaáramlása miatt alig néhány százra csökken.
15.57: még tíz percet kérnek a rendezők.
16.00: Csipes Tamara megnyeri az ötszáz egyest (összesen három számban győzött!), a lelátó még üres, a nézők a vízpartra özönlenek.
16.05: megszűnt a blokád, futás a lelátóra, mert már Volein és a C1 mezőnye érkezik.

– Kb. 13.45-kor hívta fel valaki a rendőrségi ügyeletet, és közölte: a Maty-ér lelátóján egy fekete táskában bomba van elrejtve. Gyorsan megtörtént a hely biztosítása, majd előkerültek a kutatók a kutyával. Fél háromtól négyig tartott az átvizsgálás – nyilatkozta Horváth András, a létesítmény vezetője. – Hallottam én is feltételezést az elkövetőről, aki talán önkéntesként dolgozott a Maty-éren, és egy sérelem miatt cselekedett így, de ez csak pletyka. A rendőrség majd kivizsgálja az ügyet. A létesítmény két évtizedes történetében még sosem volt ilyen.

Több ezren dolgoznak a pálya világhírének megőrzéséért, a külföldiek dicsérték a rendezvényt, és mindezt egy telefonhívás képes percek alatt lerombolni. Remélem, nem ez a két óra marad meg az emlékekben. A rendőrség és a szakértő bombakutatók, a biztonságiak gyorsan, hatékonyan intézkedtek, köszönet érte.

A lelátó mögött csak rendőrök, biztonságiak tartózkodtak a bombariadó alatt

Ami a magyar csapatot illeti, minden úgy alakult, ahogy a felnőtteknél megszoktuk. Éremeső a nagy melegben – röviden összefoglalva ez történt a világ vízi versenyekre alkalmas legszebb pályáján, a szegedi Maty-éren. Az ifjúságiak négy arany-, egy ezüst- és két bronz-, míg a juniorok hat arany-, két ezüst- és két bronzérmet szereztek.
Szerencsére csak ők robbantottak...

Nyilatkozatok

Weisz Róbert, az ifik szövetségi kapitánya: – Teljesült az előzetes várakozásom: négy aranyérmet nyert a korosztály. Külön öröm, hogy az elsőségek száma megoszlott a szakágak közt, hiszen a női és a férfi kajakosok, valamint a kenusok is szereztek aranyat. Tavaly is nyolc érmet hoztak az ifik, csak akkor ötöt a lányok. Kiegyensúlyozott lett a csapat, ez adja az erősségét. Nagyon sok a fiatal, aki még jövőre is ezt a korcsoportot erősíti.

Nagy László, az U23-as válogatott szövetségi kapitánya:
– Tavaly Belgrádban is hat aranyat nyertünk, de az akkori csapatunkból négyen most az olimpiára készülnek. A változatlan sikeresség azonban azt mutatja, megvan a folyamatosság, és kiválóak az utánuk következők.

Czeglédi Gábor, az Eb-első férfi K4 500 m-es egység trénere:
– Elégedett és boldog edző vagyok, bár az ezerméteres ötödik hely még mindig bennem van. Mivel nyertek, tökéletesre értékelem a futamot, és a kis hiba ellenére is biztosnak a sikert.

Tóth Róbert, a Démász-Szegedi VE friss Eb-első (K4, 500 m) kajakosa:
– Ezren mindig úgy alakult, hogy egyszer jót mentünk, aztán meg rosszabbat. Sajnos most a döntő napján jött ki az utóbbi forma. Az ötszáz méter rövidebb táv, csak húzni kellett.

Bodor Attila, a Démász-Szegedi VE friss Eb-első (K4, 500 m) kajakosa:
– Óriási érzés hazai közönség előtt, hazai pályán nyerni. Száz méternél volt egy kis baki, amit helyrehoztunk. Titokban már gondolok a 2012-es olimpiára, de addig még rengeteget kell dolgozni. Jövőre Eb és vb is lesz, de az már az U23-asok között.

Ludasi-gyász Szegeden

A kedden történt tragédia, Kolonics György halála óta csak néhány nap telt el, edzője, Ludasi Róbert viszont óriási lelkierőről téve tanúbizonyságot megjelent a két korosztályos szegedi Európa-bajnokságon. Tetőtől talpig feketében volt – ha nincs rajta a napszemüveg, talán még könnyeket is láthattunk volna. Ennek ellenére készségesen beszélt bárkivel, aki megszólította.

– Pár nap már eltelt Kolonics György halála óta. Hogy van?
– Ahogy ilyenkor lehet az ember: nem jól. Ahogy telik az idő, úgy lesz egyre rosszabb. Sajnos ez a valóság, nehéz feldolgozni, elfogadni.

– Másfél éve volt egy infarktusa, a drámai események miatt nem fél attól, hogy az egészsége tovább romolhat?

– Sokan kérdeznek erről. Most egy kicsivel több nyugtatót szedek.

Ludasi Róbert. Fotó: Segesvári Csaba
Ludasi Róbert. Fotó: Segesvári Csaba

– Itt van Szegeden. Feltöltődni, feledni vagy szakmai okok miatt nézett ki az Eb-re?

– Nem vagyok olyan, aki csak azért megy el valahová, hogy magát mutogassa. Két tanítványom, Korisánszky Péter és Volein Viktor is érdekelt volt az U23-asok közt a kontinensbajnokságon, előbbi ezer, utóbbi ötszáz méteren egyesben. Őket próbáltam meg lelkileg is felrázni. Mert őket is megviselték a történtek. Kolonics halála után szerdán még úgy éreztem, nem jövök el, de végül másképp döntöttem.

– Edzett már együtt az új olimpiai induló egység?

– Már a tragédia után ezen kellett gondolkodnunk, nem állhattunk meg. Éppen ezen a hétvégén volt az első tréningjük. Egészen jól mentek elsőre, bár egy hónapjuk sincs, hogy összeszokjanak. Pekingben akár az ezer méter A döntőjébe is bekerülhetnek, de ez most csak másodlagos. Azt mondtam a 21 éves Kiss Tamásnak, ne akarja Kolót helyettesíteni, legyen ő Kozmann György mögött az, aki: Kiss Tamás.

Eredmények

Ifjúsági és U23-as kajakos, kenus Európa-bajnokság. 1000 m, döntők (a magyarok eredményei), ifjúságiak, nők, K1: 6. Hagymási Anita. K2: 1. Kárász Anna, Fónagy Veronika. Férfiak, C1: 1. Vass András. C2: 6. Fábián Roland, Lakatos Zsolt. C4: 5. Magyarország (Lantos Ádám, Müller Gergely, Vasbányai Henrik, Takács Timót). K1: 3. Slezsák István. K2: 4. Katona Norbert, Soós Péter. K4: 5. Magyarország (Kovács László, Tóth Róbert, Hamar Péter, Bodor Attila).
U23, nők. K1: 1. Csipes Tamara. K2: 1. Medveczky Erika, Faldum Bereniké. Férfiak, C1: 4. Korisánszky Péter. C2: 1. Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály. C4: 3. Magyarország (Nagy Péter, Szeles Gábor, Varga Dávid, Németh Gergő). K1: 8. Holpert Ervin. K2: 4. Tóth Dávid, Paumann Dániel. K4: 2. Magyarország (Dombi Rudolf, Molnár Péter, Dobos András, Hadvina Gergely).
500 m, döntők, ifjúságiak. nők, K1: 1. Kárász A. K2: 4. Dira Zsófia, Groholy Orsolya. K4: 5. Magyarország (Hagymási A., Tóth Dzsenifer, Szakolczai Fédra, Szabó Petra). Férfiak, C1: 2. Vass A. C2: 7. Lantos Á., Takács T. C4: 4. Magyarország (Vass A., Vasbányai H., Fábián R., Koletics Péter). K1: 3. Dombvári Bence. K2: 3. Holicza Péter, Dudás Miklós. K4: 1. Magyarország (Kovács L., Tóth R., Szabó Balázs, Bodor A.).
U23-asok, nők, K1: 1. Csipes T. K2: 1. Hegyi Zomilla, Csipes T. K4: 5. Magyarország (Sarudi Aliz, Csernák Petra, Csernák Edina, Bara Alexandra). Férfiak, C1: 6. Volein Viktor. C2: 5. Németh G., Nagy P. C4: 3. Magyarország (Nagy P., Szeles G., Varga D., Németh G). K1: 2. Dobos A. K2: 4. Papp Sándor, Szalay Tamás. K4: 1. Magyarország (Dombi R., Molnár P., Dobos A., Hadvina G.).

Olvasóink írták

  • 1. theseus 2008. július 21. 10:48
    „Gratulálok a magyar sportolóknak, akik így helytálltak a tragédia után.

    Döbbenetes a bombariadó, a telefonáló nemcsak a szerezőkkel szúrt ki kegyetlenül, hanem a nézőkkel és a sportolókkal is! Remélem, elkapják és megbüntetik.

    A cikk is jó, de nagyon hiányzik az országonkénti éremtáblázat és a pontverseny. Az eredménylista is csak részlegesnek tűnik, így nehéz pontos képet kapni a magyar szereplésről is, a megadott eredményeket böngészve. Lehet, hogy nem minden olvasót érdekelnek a részletek, de sokakat igen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puljezevics nehéz évet jósol

A kiváló hálóőrnek most semmije sem fáj, de a Vladimir Bankovics erőnléti edző diktálta gyakorlatok… Tovább olvasom