Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Kajak-kenu: eddig hibátlan

Kajak-kenu - Az előfutamokkal megkezdődött a Maty-éren a III. Mol kajak-kenu-világkupa. A magyar egységek számára az első akadály nem jelentett gondot, és ami különösen örömteli: a Démász-Szeged VE olimpiai bajnokai valamennyi számban egyből a döntőbe jutottak.
Janics Natasáért négy, Vajda Attiláért két számban szoríthatnak a szegedi szurkolók.

– Azonnal jövök, csak gyorsan megdicsérem – válaszolta a kézfogást követően Vécsi Viktor Vajda Attila első napi szereplését firtató kérdésünkre.

Mi tagadás, az olimpiai bajnok kenusnak kijárt a szép szó, miután mind az ezres, mind az ötszázas előfutamban elsőként ért célba, és egyből a döntőbe jutott.

– Mindenképpen meg akartuk spórolni a középdöntőket, így maximálisan elégedettek lehetünk – kezdett az értékelésbe a szegedi szakember. – Attila mindkét távon igen erős ellenfeleket utasított maga mögé, ráadásul ötszázon is egyre markánsabb teljesítményre képes, és ez feltétlenül biztató az idei erőpróbák előtt. Sok a rivális, de egyre világosabban látszik: a londoni olimpiáig az üzbég Menkov lehet a legkomolyabb vetélytárs.

A pekingi hős ezer méteren az emlegetett üzbég „kamikazét" 45, míg ötszázon a román Mironcicot 13 századmásodperccel győzte le, a szurkolók pedig a kiélezett, végül sikerrel megvívott csaták láttán mosolyogva dörzsölhették a tenyerüket. Vajda Attila viszont nem ragaszkodna mindenáron az izgalmakhoz.

Kovács Katalin és Janics Natasa is elégedetten mosolyoghatott a világkupa első napja után. Fotók: Karnok Csaba
Kovács Katalin és Janics Natasa is elégedetten mosolyoghatott a világkupa első napja után.
Fotók: Karnok Csaba

– Fájt mindkettő, de az év első nemzetközi versenyének fájnia is kell – mondta a 26 éves kenus. – Az ötszázas befutónál valósággal könyörögtem az utolsó bójasornak, hogy jöjjön közelebb, de a végén úgy éreztem, Mironcic nyert. Mit mondjak, nem voltam szomorú, amikor a műsorközlő bemondta, hogy enyém az első hely. Örülök, hogy a középfutamban nem kell rajthoz állnom, mert ha kipihenem magam, a mai produkció a döntőben is elég lehet.

Vajdának a klubtárs, Janics Natasa is gratulált. A háromszoros olimpiai bajnok kajakos addigra már túl volt három futamgyőzelmen – 200 egyes, 200 páros, 500 négyes –, amely automatikusan döntős szereplést ért, ám az „élvezetek halmozásának" még nem volt vége, következett ötszázon a páros, Kovács Katalinnal.

– Nem féltem őket, jó formában vannak – mondta a rajt előtt Kovács László, Janics edzője. – Natasa délelőtt ment, mint a vihar. Kétszázon erős szélben olyan időt evezett, mint máskor szélcsendben.

Athén és Peking aranyérmes egysége a várakozásoknak megfelelően ismét igazolta klasszisát, több mint két másodpercet verve a Beck, Hörman német kettősre.

– Menet közben a tempót illetően volt egy apró félreértés köztünk, de most ez is belefért – vallotta be a célba érkezést követően Janics Natasa. – Nem láttuk a németeket, mert a szélső pályán mentek, a döntőben viszont biztosan közelebb leszünk egymáshoz, és érzékelhetjük minden mozdulatukat. Vasárnap még ennél is jobbak leszünk.

A világkupa további programja

Szombat, 8 óra: 200 és 1000, valamint női K–4 500 méteres középfutamok, 14.30: 1000 és női K–4 500 méteres döntők. Vasárnap, 8 óra: 500 méteres középfutamok, 9.55: 200 méteres döntők, 15 óra: 500 méteres döntők.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Donkó meglepetést vár a válogatottól

Kosárlabda - A magyar női kosárlabda-válogatott 2003 után újból szerepel az Európa-bajnokságon.… Tovább olvasom