Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Kajak-kenu: három szegedi vb-arany!

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosai, Birkás Balázs és Kárász Anna is aranyérmet szereztek a Maty-éren zajló ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságon, utóbbi versenyző kettőt is. A magyar válogatott 15 éremmel zárta a vb-t, ebből 10 arany.

A Maty-éren zajló, ingyenesen látogatható ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság utolsó napján az EDF DÉMÁSZ-Szeged három versenyzőjének négy döntőben szurkolhattunk. Balaska Márkkal párban a szegedi Birkás Balázs első lett, egyéniben Kárász Anna két aranyérmet is nyert, Császár Gergely pedig hetedik helyen ért célba a kajaknégyessel.

Délelőtt Birkás Balázs indította el a szegedi aranyesőt. - Az elődöntőben nem mentünk olyan jól, mert a rajt után nem tudtuk gyorsan felvenni a megfelelő tempót. Most viszont minden klappolt, pont úgy és akkor lendültünk bele, amikor terveztük. Fantasztikus döntő volt és nagyon jó érzés a címvédés! Mindenkinek köszönöm a biztatást! - szóltak Birkás Balázs örömszavai, aki a tavalyi junior vb-n egyéniben szerzett aranyérmet.

Kajak-kenu: három szegedi vb-arany! Fotó: Karnok Csaba

- Gondoljunk bele mi zajlik le ilyenkor egy sportoló fejében. 18 évesen egyéni világbajnokként mindenki az aranyat várja tőle, a verseny hazai pályán zajlik és a rajthoz készülődés során a másik eredményhirdetés miatt hazája himnuszát hallja. Ez történt Balázzsal, de minden nyomás és a nagy rivális oroszok remek versenyzése ellenére ez a páros száz százalékos teljesítményt nyújtott. A körülményeket tekintve ez tényleg bravúros szereplés - értékelte Balázs versenyét Petrovics Kálmán, az EDF DÉMÁSZ-Szeged klubigazgatója.

Egy órával később ugyanúgy hangorkán volt a maty-éri lelátón és parton, hiszen az EDF-DÉMÁSZ másik kajakosa, Kárász Anna is világbajnok lett! Az ő fő száma az 500 méter, amelynek döntője majd délután lesz, de bemelegítésként a 200 méteres sprinttáv fináléjában első lett. Magabiztosan, végig vezetve! A célba érés után látszott az arcán, hogy fárasztó volt számára a futam, de biztos van annyi erőtartaléka, hogy az 500 méteres egyéni döntőben (14.46-kor kezdődik) újra örömöt szerezzen a fantasztikus magyar szurkolótábornak.

Kárász is aranynak örülhetett. Fotó:  Szalmás Péter MKKSZ
Kárász is aranynak örülhetett. Fotó: Szalmás Péter MKKSZ

- Tényleg nagyon fáradt voltam a célba érés után. Tudom, hogy magabiztos győzelem volt, de belülről nem éreztem annak Volt egy pont amikor azt hittem, hogy elszáll az éremesélyem, de a vége jól sikerült. Remélhetőleg ki tudom magam pihenni a délutáni döntőre és azután is a dobogóra állhatok - így szolt Kárász Anna gyors értékelése, akit e három mondat után el is engedtünk, nagy szüksége van minden perc pihenésre.

Úgy tűnik, ki is tudta magát pihenni, ugyanis az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzője három és fél órával később az 500 méteres döntőben is magabiztosan versenyzett. Itt már nem a fáradtság, hanem az öröm látszott az arcán, hiszen kétszeres világbajnoknak mondhatja magát, ráadásul a vb-mezőnyt egy hajóval utasította maga mögé.

- Nem volt sok pihenőm, ráadásul a két döntő között doppingvizsgálatom is volt. Az a szerencse, hogy az 500 méteres finálé sokkal könnyebb volt, mint a 200 méteres, így fáradtan, a torokgyulladástól legyengülve is tudtam hozni azt, amit elvártam magamtól. Mondhatjuk, hogy ez életem eddigi legsikeresebb szezonja, de még nincs vége, jön a moszkvai felnőtt világbajnokság, ahol szintén szeretnék két aranyérmet szerezni - jelentette ki Kárász Anna az eredményhirdetés után.

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged harmadik világbajnoki résztvevője, Császár Gergely az U23-as kajaknégyes tagjaként szerepelt a döntőben, de az 1000 méteres távon nem tudott meglepetést okozni a magyar egység, amely hetedik helyen értek célba.

A házigazda válogatott többi tagja is fantasztikusan szerepelt. A férfi egyéni kajakosok között mindkét korosztályban magyar siker született, hiszen a juniorok között Nádas Bence, az U23-asok között pedig Dudás Miklós nyert, majd a junior kenus, Hajdu Jonatán Dániel is a dobogó legfelső fokára állhatott. A zárónap délelőtti döntőiben egy ezüst is jutott hazánknak, Lakatos Zsanett a kenusok között ért célba másodikként, majd az 500 méteres finálék során is volt egy női kenus siker és ey-egy kajakos ezüst és bronz párosban. Így már tíz arany-, három ezüst- és két bronzéremmel áll a világbajnokságon a magyar válogatott!

Hüttner Csaba, szövetségi vezetőedző értékelése: - A Maty-éren is bebizonyosodott, hogy a világ minden kontinensén vannak olyan versenyzők, akik egy világbajnokságon a legjobbak közé tudnak érni, egyre erősebb a mezőny, 23 nemzet sportolói állhattak itt dobogóra. Nagyon büszkék vagyunk, hogy egy ilyen vb-n tudtunk 15 éremmel zárni, ebből 10 arany, így kimondhatjuk: ez a magyar válogatott történetének legjobb ifjúsági és U23-as kerete, ami igen biztató a jövőre nézve. Néhány versenyzőt ki lehet emelni, elsőként talán Kárász Annát, aki bizonyította, hogy óriási versenyző. Alig volt ideje pihenni, a torokgyulladás legyengítette, ennek ellenére simán maga mögé utasította a vb-mezőnyt.

Petrovics Kálmán, az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE klubvezetőjének értékelése: - Birkás Balázs teljesítményét már méltattam, most Kárász Annán a sor. Fantasztikus amit ma mutatott! Egy ilyen, a lehető legrosszabbkor érkező betegség egy komplett szezont is tönkre tud tenni, ennek ellenére pár órán belül két aranyérmet nyert, ez szinte hihetetlen! Látszott a szemén, hogy mindent megtesz majd a sikerért, és így is lett, hiszen az ő állapotában ez volt a maximum, amit valaki kihozhat magából. Minkét versenyen a technikára helyezte a hangsúlyt, abból tudott nagyon sokat kamatoztatni, hiszen fizikailag nem volt a toppon. A lényeg, hogy megvannak az aranyérmek, és hogy a felnőtt világbajnokságra teljesen regenrálódhat. Egyesületünk másik versenyzőjét, Császár Gergelyt nagyon sajnálom, hiszen egyenként a négyes hajó összes tagja a legjobbak között van korosztályában, de együtt nem tudták kihozni azt, amit az egyéni képességeik alapján gondolna az ember. Ez is bizonyíték arra, hogy szükség lenne a négyes hajók között is válogató versenyekre.

Vasárnapi magyar eredmények, Adöntők: Junior K1 férfi 200 m: 1. Nádas Bence.  Junior K1 női 200 m: 6. Piller Szabina. Junior C1 férfi 200 m: 1. Hajdu Jonatán Dániel. Junior K2 férfi 200 m: 1. Birkás Balázs, Balaska Márk. U23 K1 férfi 200 m: 1. Dudás Miklós. U23 K1 női 200 m: 1. Kárász Anna. U23 C1 női 200 m: 2. Lakatos Zsanett. U23 K2 férfi 200 m: 4. Dudás Dudás Miklós, Tótka Sándor. Junior K4 férfi 1000 m: 4. Gergely Olivér, Nádas Bence, Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté. Junior K1 női 500 m: 7. Takács Tamara. Junior C2 női 500 m: 8. Bónyai Regina, Miskolczy Fruzsina. U23 K1 női 500 m: 1. Kárász Anna. U23 C2 női 500 m: 1. Takács Kincső, Lakaztos Zsanett. U23 K4 férfi 1000 m: 7. Császár Gergely, Ilyés Róbert, Noé Bálint, Bárdfalvi Márk. Junior K2 női 500 m: 2. Lucz Noémi, Sólyom Dóra. U23 K2 női 500 m: 3. Szilágyi Anett, Simán Fanni. B-döntők: Junior C1 női 200 : 2. Molnár Rebeka. U23 C1 férfi 200 m: 8. Korisányszky Dávid György.

Szombati magyar eredmények, A-döntők: Junior K4 női 500 m: 3. Lucz Noémi, Jankó Zita, Sólyom Dóra, Papp Cintia. Junior K1 férfi 1000 m: 8. Vidákovich Antal. Junior C1 férfi 1000 m: 1. Hajdu Jonatán Dániel. U23 K1 1000 m: 1. Dombvári Bence. Junior K2 férfi 1000 m: 4. Gergely Olivér, Koleszár Miklós. Junior C2 férfi 1000 m: 2. Hajdu Jonatán, Balla Levente. U23 K2 férfi 1000 m: 1. Ceiner Benjámin, Hufnágel Tibor. U23 C1 férfi 1000 m: 6. Khaut Kristóf. U23 K4 női 500 m: 5. Hagymási Anita, Hagymási Réka, Farkasdi Ramóna, Simán Fanni. B-döntő, U23 C2 férfi 1000 m: 1. Viola Viktor, Bolonyi András Dávid. Elődöntők, Junior C1 női 200 m: 5. Molnár Rebeka. U23 K1 férfi 200 m: 1. Dudás Miklós. U23 K1 női 200 m: 1. Kárász Anna. Junior K1 férfi 200 m: 1. Nádas Bence. Junior K1 női 200 m: 2. Piller Szabina. Junior C1 férfi 200 m: 1. Hajdu Jonatán Dániel. U23 C1 férfi 200 m: 5. Korisánszky Dávid György. Junior K2 férfi 200 m: 1. Balaska Márk, Birkás Balázs. U23 K2 férfi 200 m: 1. Dudás Miklós, Tótka Sándor.

Birkás Balázs Balaska Márkkal párban nyert az elődöntőben.
Birkás Balázs Balaska Márkkal párban nyert az elődöntőben.
Fotó: Karnok Csaba


Kárász Anna, az EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosa megnyerte 200 méteres elődöntőjét, így vasárnap 11:05-kor és 14:46-kor is szurkolhatunk neki a döntőben, hogy kétszer is dobogóra állhasson a magyar közönség előtt.

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged másik kajakosa, Birkás Balázs is első helyen ért célba a 200 méteres elődöntőben Balaska Márkkal párban, nekik vasárnap 10:05-kor szurkolhatunk a döntőben.

Dombvári Bence: arany!
Dombvári Bence: arany!


Dombvári Bence: - Tökéletes volt a verseny, a szurkolás pedig fantasztikus! Ilyen hazai közönség előtt valószínűleg nagyobb élmény nyerni egy utánpótlás vb-t, mint külföldön egy felnőtt világeseményt.

Dombvári Bence világbajnok


Maty-éri szurkolás = Magyar arany


Ceiner Benjámin és Hufnágel Tibor megvédte világbajnoki címét!Hüttner Csaba szövetségi vezetőedző értékelése a szombati vb-döntők utánKorábban:


A Maty-éren zajló, ingyenesen látogatható ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság második napján az EDF DÉMÁSZ-Szeged és a magyar válogatott összes versenyzője továbbjutott.

– Ez a kajak-kenu Mekkája, a sportág minden szereplője szeretne itt világversenyen esélyt kapni a bizonyításra – ezt sok, joggal elfogult szegedi is mondhatta volna a Maty-éri olimpiai központról, de az ifjúsági és U23-as világbajnokság második napján épp Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára nyilatkozta ezt nekünk.

 A magyar eredmények

Középfutamok, Junior K1 női 500 m:
2. Takács. U23 K1 női 500 m: 1. Kárász. Junior K2 női 500 m: 2. Lucz, Sólyom. U23 K2 női 500 m: 2. Szilágyi, Simán. Szegedi előfutamok, U23 K4 férfi 1000 m: 3. Császár, Ilyés, Noé, Bárdfalvi.
U23 K1 női 200 m: 1. Kárász. Junior K2 férfi 200 m: 1. Balaska, Birkás.
A szegediek hétvégi futamai, Kárász Anna: szombat 16.30 (döntőbe jutás esetén vasárnap 11.05), ill. vasárnap 14.46. Birkás Balázs: szombat 17.05 (döntőbe jutás esetén vasárnap 10.04). Császár Gergely: vasárnap 15.20.

– A jövő évi felnőtt-világbajnokság főszervezője direkt el is jött most ide, hogy tanuljon tőlünk. Csodálkozott, hogy milyen apróságokra figyelünk, és biztosított arról, hogy nagyon sok tapasztalatot szerzett már az első két napon is, amelyeket Milánóban mindenképp hasznosít – árulta el Ábrahám Attila, majd hozzátette: a 2019-es olimpiai kvalifikációs felnőtt-világbajnokságra hamarosan le kell adni a rendezési pályázatokat, amelyek között valószínűleg ott lesz a nagy eséllyel induló szegedi is.
Ha itt lesz az a vb, az EDF DÉMÁSZ-Szeged tehetségei a lehető legjobb korban lesznek, és már pénteken is bizonyítottak. Kárász Anna például mindkét futamát megnyerte, annak ellenére is, hogy az elmúlt napokban torokgyulladással küzdött.

– Legyengítettek az antibiotikumok, de péntek este veszem be az utolsót, vasárnapra pedig jó formában lehetek, és minden adott lesz egy aranyhoz – nyilatkozta a felnőttként kétszeres Európa-bajnok kajakos. Klubtársa, Császár Gergely is eltökélt volt.

Kajak-kenu: döntőkben a szegediek is. Fotó: Frank Yvette (galéria)


– A hatodik legjobb idővel jutottunk döntőbe, ha következő két napban csiszolnunk az összhangon, meglehet az érem – mondta Császár, aki mellett a harmadik szegedi, Birkás Balázs is továbbjutott előfutamából, így hétvégén mindannyiukért szoríthatunk. A magyar válogatott is tökéletes napot zárt, minden hazai egység előrelépett a pénteki futamokból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9 másodpercen múlt az arany

A második alkalommal megrendezett Tiszavirág-kupán ezüstérmet szerzett a magyar U18-as férfi vízilabda-válogatott, miután egy góllal kikapott a Montenegró elleni, mindent eldöntő mérkőzésen. Tovább olvasom