Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Kajak-kenu: minőség és húzóerő

Elkészült a Magyar Kajak-kenu Szövetség éves összesítője, amely alapján a bajnoki pontversenyben az EDF DÉMÁSZ-Szeged hét korosztályt figyelembe véve a negyedik helyen zárt.
1. Győr, 2. Lágymányos, 3. KSI, 4. EDF DÉMÁSZ-Szeged. Sehol a dobogó közelében az UTE, a Honvéd, a Csepel, a Paks. De a kajakosok, kenusok éves bajnoki pontversenyében ott van, igaz, egyetlen hellyel lemaradva róla az EDF DÉMÁSZ-Szeged. Nyugodtan mondhatjuk, 2014 kiválóan alakult a Tisza-parti klub számára, amelyben találhatunk felnőtt, U23-as és ifjúsági világ- és Európa-bajnokokat, az olimpiai reménységek versenyén győztes hajókat egyaránt.

– Ez a negyedik hely csak egy információ a sok közül. Lehetne jobb, lehetnénk még előrébb is, ez igaz, de azért vagyok mégis elégedett, mert az egyesület az országos viszonylatban húzóerőt jelent. Összesen 111 bajnoki érmet szerzett a klub, ebből 75-öt a kajak és a kenu, a többit az evezős szakosztály. Az utánpótlás országos bajnokságon elindult kajakos, kenus versenyzők 92, minden korcsoportot figyelembe véve 85 százaléka szerzett pontot, azaz végzett az első kilenc hely egyikén. Az egyesület elve, hogy az utánpótlás szintjén minél több és minél eredményesebb sportoló legyen, megvalósult. A szakosztálynak 31 válogatott versenyzője van: 21 kenus és 10 kajakos, akik 28 érmet hoztak haza a nemzetközi eseményekről. Nem baj, hogy nem mindenhol aratunk, de nagyon nagy az a tábor, amelyből könnyen válhat bárki felnőttként is eredményes sportolóvá. A kenu szakág az országban az egyik, ha nem a legjobb. A szegedi Dózsa-iskola révén kiváló az utánpótlás, hosszú ideje hiány nélkül jönnek fel a korosztályok, a tehetségek. Sőt a női kenu fejlődésében a szegedi klub az élen jár. Tegyük hozzá, a pontverseny nem objektív, hiszen voltak egymást fedő viadalok, amelyeket rangsoroltunk. Így például Kárász Anna két vb- cím után nem tudott már úgy pörögni az ob-n, mint egy héttel előtte – persze hogy nem volt olyan eredményes sem.

A cél jövőre? Megtartani azt a minőséget, amelyet a klub az elmúlt tíz évben tudott mind itthon, mind nemzetközi vizeken. Egyetlenegy korosztály és verseny volt 2014-ben, ahonnan nem hoztunk haza aranyat: ez az U23-as Európa-bajnokság. Az összes többin állt EDF DÉMÁSZ-Szeged-sportoló a dobogó tetején – elemezte az évet és a bajnoki pontversenyt statisztikai adatokkal kiegészítve Sík Márton, az EDF DÉMÁSZ-Szeged szakmai igazgatója.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged KKSE: nem akarnak pofozógéppé válni

A női kézilabda NB I újoncaként a Szeged KKSE egyetlen ponttal, győzelem nélkül zárta az évet. Tovább olvasom