Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Kajak-kenu ob: irreális versenykörülmények

A kajakos, kenus sík vízi országos bajnokság pénteki szolnoki 500 méteres döntőiben az EDF Démász-Szegedi VE versenyzői alkotta egységek egy arany- és ezüstérmet szereztek.
A legjobb edzés a verseny – mondta Vécsi Viktor, az EDF Démász-Szegedi VE kenusainak edzője még a szolnoki országos bajnokság előtt. Ennek megfelelően egyik tanítványa, a klub olimpiai bajnoka, Vajda Attila az ob első napján, az ötszáz méteres számokban két döntőben is érdekelt volt. Egykor sokat próbálkozott ezen a távon is az egyessel – amikor még olimpiai szám volt. Ám mivel a 2012-es londoni ötkarikás játékok programjában már nincs ez az egyébként oly sok magyar sikert hozott szám – gondoljunk csak az elhunyt Kolonics Györgyre, aki például 2000-ben Sydney-ben éppen C1 500 méteren lett olimpiai első –, így egy kicsit háttérbe is szorult. De a vb-n ott lesz, így aztán Vajda is elindult. Próbálkozása nem volt rossz, hiszen kevesebb mint másfél másodperccel kapott ki a győztes paksi Kozmann Györgytől, ám végül negyedik helyen végzett. A négyest viszont aranyéremmel zárta a szegedi kiválóság: az előbb rosszat jelentett a másfél másodperc, a rendkívül látványos számot viszont majdnem ennyivel nyerték meg a riválisok előtt. Igaz, ez a szám viszont nincs a vb programjában.

A nők mezőnyében már nincs kérdés, hiszen minden számban megvan a világbajnoki csapat. De akkor is dicséretet érdemel a szegedi kvartett, Csernák Petra, Csernák Edina, Horváth Alexandra, illetve az ezúttal dunaújvárosi színekbe „visszaversenyző" Kárász Anna – a magyar szövetség versenyszabályzata megengedi ezt, hogy a nevelőklub értékes ob-pontokhoz jusson –, amely második helyen ért a célba.

– Az ob lebonyolítása jócskán hagy kívánnivalót maga után, hiszen K2 500 méteren például olyan páros nyert, amely az előfutamban negyedik lett, nem is jutott a fináléba, a szövetségi kapitány, Storcz Botond viszont élve döntési hatáskörével, 10. csapatként betette az MTK-s Pintért és Paumannt egy kedvező, szélső pályára, amely a viharos széllökések közepette szélcsendes volt, és a kettős nyert, így mehet a szétlövésre. Nem elég, hogy a válogatót jelentősen befolyásolta, még a csapatpontversenyt is komolyan felborította – mondta Petrovics Kálmán, a szegedi klub igazgatója, aki azt is elmondta: ez a pálya nem alkalmas ilyen jellegű, súlyú verseny lebonyolítására. – Nincs rajtgép, a tizedik pályán már hajófogó sincs, teljesen irreális eredmények születhetnek.

Eredmények

Kajakos, kenus sík vízi országos bajnokság, Szolnok, Holt-Tisza, 500 méteres döntők. Az EDF Démász-Szegedi VE versenyzőinek döntős eredményei, férfiak, K1: 9. Bozsik Gábor. K2: 6. Sík Márton, Beé István (utóbbi Honvéd), 10. Petrovics Máté, Császár Gergely. K4: 4. Császár G., Kovács László, Tóth Róbert, Ruszkai Krisztián. C1: 4. Vajda Attila. C4: 1. Vajda A., Sarudi Pál (Szolnok), Balázs Péter (BSE), Végh Attila (BSE). Nők, K1: 9. Horváth Alexandra. K4: 2. Csernák Petra, Csernák Edina, Horváth A., Kárász A. (utóbbi Dunaújváros).

A további program, ma, 9 órától: 200 méteres elő-, majd középfutamok; 15 órától: 200 méteres döntők; 17.25-től: 5000 méteres döntők. Vasárnap, 8.30-tól: 1000 méteres elő-, majd középfutamok; 14.30-tól: 1000 méteres döntők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosara országos csúcsa

Szép eredményekkel tették emlékezetessé a szegediek a Miskolcon zajló junior uszonyos- és búvárúszó… Tovább olvasom