Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Kajak-kenu vb: Szeged, netán Csepel?

A pályázás biztos, az ellenfelek és a helyszínek ismertek – csak azt nem tudni, hogy Magyarország Szegeddel, vagy a még csak tervekben létező csepeli létesítménnyel indul.
Magyarország pályázik a 2019-es olimpiai kvalifikációs kajakos, kenus világbajnokságra. Az ellenfelek Oroszország (Moszkva), Németország (Duisburg) és Kanada (Dartmouth) – de hogy ki a magyar kihívó, azt egyelőre nem lehet tudni. Hogy miért? Mert a magyar szövetség által kiadott információban csak mint remek 2006-os és 2011-es referenciaként említik a szegedi Maty-ért, lehetséges otthonként viszont nincs megadva egy helyszín, így Szeged sem.

– A Magyar Kajak-Kenu Szövetség üdvözölte, hogy egy újabb pálya épülhet Csepelen, hiszen ez növeli a sportág népszerűségét. Viszont nyilvánvaló, hogy egy nagy nemzetközi esemény esetén csak olyan helyszín jöhet szóba, amelyen már voltak meghatározó rendezvények. Az igazi erős ellenfél Duisburg, amely nemcsak azért rivális, mert sok világeseményt rendezett, hanem mert a német lobbi a sportágban és a nemzetközi sportéletben is komoly. A kajak-kenu elkötelezettjei nagyon szeretik Szegedet, a világ legjobb pályájának, reális helyszínnek tartják, amelyen közel van minden, a komfortérzet is magas szintű, és aki idejön, az olyan kiszolgálást kap, amely példaértékű. A nemzetközi szövetség az éves összefoglaló filmjeiben hetven, nyolcvan százalékban a szegedi képeket használja – nyilatkozta a magyar szövestég főtitkára, Schmidt Gábor.

Lelkes nézők. A szegedi kajakos, kenus versenyek népszerűek szerte az országban – a Maty-éri a világ egyik legjobb pályája. Fotó: Karnok Csaba
Lelkes nézők. A szegedi kajakos, kenus versenyek népszerűek szerte az országban – a Maty-éri a világ egyik legjobb pályája. Fotó: Karnok Csaba

A 2011-es magyarországi világbajnokságot a nemzetközi mezőny és a nemzetközi szövetség (ICF) is minden idők legjobb kajak-kenu regattájaként tartja számon. Négy éve a döntők három napja alatt több mint 50 ezer szurkoló fordult meg a szegedi Maty-éren, a verseny televíziós közvetítésének színvonala pedig azóta is etalonnak számít például a flycam, a go cam és a HD bevetésével. A londoni olimpia előtt egy évvel beugróként rendezte meg Szeged a kvalifikációs vb-t, miután a nemzetközi szövetség visszavette a rendezés jogát a franciáktól.

Ami biztos: a kormány már tárgyalt arról, hogy támogatná a magyarországi szervezést és a napokban jártak Baráth Etelével, a magyar szövetség elnökével a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójánál, Szabó László Zsoltnál is, aki biztosította őket arról, hogy a televíziós közvetítés lebonyolításában a közmédia 2019-ben is partnerük lesz, ha újra lehetőséget kapnak egy olimpiai kvalifikációs világbajnokság megszervezésére.

A csepeli vetélytárs

Csepelen olimpiai evezős- és kajak-kenu pálya épülhet – adta hírül minden sajtóorgánum tavaly októberben. A kormány döntése értelmében Csepel északi részénél épülhet új pálya – jelentette be akkor a csepeli önkormányzat sajtótájékoztatóján Vígh László sportberuházásokért felelős miniszteri biztos. A létesítmény alkalmas lesz világ- és Európa-bajnokságok, valamint egy esetleges budapesti nyári olimpia versenyszámainak lebonyolítására is. Ehhez hozzájárult, hogy Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke 2014 szeptemberében kijelentette, a MOB teljes mellszélességgel kiáll amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. A csepeli terület hetvenhektáros, és a tízmilliárdos nagyságrendű beruházást 2017–2018-ban adhatnák át.

A németek Duisburggal, az oroszok Moszkvával, Kanada Dartmouth-szal pályázik, előbbi 2013-ban, utóbbi tavaly volt házigazda, azaz a legutóbbi három rendező száll majd harcba a 2019-es vb-ért. A döntést az ICF március 19. és 21. közötti marokkói kongresszusán, Marrákesben hozzák meg – várhatóan az utolsó napon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége: visszalépett az UTC

Visszalépett a férfi futsal NB I küzdelmeitől az UTC FT: a szegedi együttes tegnap az alapszakasz 17. fordulójában Veszprémben lépett volna pályára, ám nem utazott el a találkozóra. Tovább olvasom