Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Kajak-kenu vb: Vajda bizonyított a szegedi közönségnek

Nem volt tüdőgyulladása, erőt, magabiztosságot, bizonyítási vágyat érzett a döntő előtt, egy kajakossal készült, a Tankcsapdával gitározhat, törlesztett Gyurta Dániel úszó felé, most jut ideje a pusztamérgesi labdarúgócsapatra is – az EDF Démász-Szegedi VE immár kétszeres világbajnok kenusa, Vajda Attila a 39. Mol sík vízi világbajnokságon, a Maty-éren újra igazolta klasszisát, egyben sokrétűségét.
– Tanulékony.
– Miért is?

– Barátja, Gyurta Dani is olyan hajrával nyert a sanghaji úszó vb-n 200 méter mellen aranyérmet, ahogy Vajda Attila a szegedi vb-n C1 1000 méteren. Ő tanította meg erre a taktikára?
– Nem, ez éppen fordítva történt, és most jólesett, hogy amit megcsinált, azt én is megcsináltam, és bemutattam neki, valójában én hogyan csinálom, hogyan is kell csinálni.

– Az elsők között volt, akihez odament az eredményhirdetés után. Ilyen nagy a barátság?
– Igen. Itt volt a versenyen, örülök, hogy eljött, és átélte mindazt, amit én az ő magyarországi világ- és Európa-bajnoki címei kapcsán átélhettem. Sokat azonban nem tudtunk beszélni, hiszen sikeres sportoló, akinek nem egyszerű ide-oda mozogni. Talán az eredményhirdetéssel visszaadtam neki valamit abból az érzésből, amit én kaptam tőle.

Vajda Attila világbajnok a Maty-éren! Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Egyedi öröme van: az éremátadáson kezet fog a dobogósokkal, és meghajol előttük. Miért?
– Nem ellenségeskedem, és nem tartom jónak, hogy csak egyszerűen felállok a dobogóra. Megadom a tiszteletet a legyőzötteknek. Jó meccset, hatalmas csatát vívtunk, és ez bármikor megváltozhat: lehetek én is vesztes. Ez a tisztelgés már tradíció, hagyomány nálam.

– A díjátadót így tervezte, de vajon az ezerméteres döntőt is?
– Igen, pontosan így. Régóta gondolkodtunk az edzőmmel, Vécsi Viktorral azon, hogyan is kellene menni, ha majd odakerül a sor. Az utóbbi időben egy kajakossal, Ruszkai Krisztiánnal készültem, őt beállítottuk egy tempóra, így hűen tudtuk modellezni azt, ami valójában megtörtént az ezer méter alatt.

Vajda Attila világbajnok a Maty-éren! Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Mit érzett a finálé előtt?
– Erőt, magabiztosságot, illetve hatalmas bizonyítási vágyat 2006 miatt. Akkor harmadik lettem, így hazai közönség előtt szerettem volna első lenni.

– Igaz volt a tüdőgyulladásáról szóló rémhír a döntőt megelőző órákban?
– Nem, csak meghűltem egy kicsit. A tüdőgyulladás amúgy is általában lázzal jár, úgy pedig nem versenyezhettem volna.

– Gondolt arra, hogy a döntő után önnek SMS-ben elsőként gratuláló zenekarral, a Tankcsapdával közösen esetleg egy Vajda-indulót összehoznak?
– Még nem fordult meg a fejemben. Viszont az kétségtelen, hogy a debreceni együttes szereti és értékeli a sportot, én pedig kedvelem a zenéjüket, eljárok a koncertjeikre is, és ígéretem van arra, hogy szeptember végén az S. O. S. Gyermekfalu és a pusztamérgesi iskola dákjainak tartandó szegedi jótékonysági táborban majd a Tankcsapdával közösen gitározunk.

Vajda Attila világbajnok a Maty-éren! Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Jut idő a pihenésre?

– Nem sok, hiszen tegnap, a világbajnokság zárása után már edzettem, két hét múlva előolimpiára utazunk, majd kezdődik a maratoni válogatózás.

– Egy kicsit elhanyagolta a pusztamérgesi labdarúgócsapatot, ami érthető, tud most majd vele foglalkozni?
– Már történtek lépések: átmenetileg én lettem a csapat edzője, és játékosokat is toboroztam, miután Badényi János és öt labdarúgó Gyálarétre távozott. Beválasztottak a sportegyesület elnökségébe is, szóval egy kicsit most rájuk is figyelhetek.

Olvasóink írták

  • 1. katalin41 2011. augusztus 22. 09:58
    „Drága Attila, Peking után láthattunk egy újabb csodát,amivel kimondhatatlan örömet szereztél az országnak,szegednek ! Köszönet érte !!! További sikereket kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB III: négy megyei pont

A megyei csapatok közül a Makó szerepelt a legjobban a labdarúgó NB III Alföld csoport nyitányán, Szarvason tudott nyerni. A Volán Dunaharasztiban ért el döntetlent, a HFC fájó vereséget szenvedett Üllőn. Tovább olvasom