Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Kajak-kenu világbajnokság: szinte tökéletes kavalkád

Elkezdődött a szegedi ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság a Maty-éren, ahol hét magyar egység már be is jutott a hétvégi döntőkbe. Az ingyen látogatható eseményen már első nap sok szurkoló és színes nemzetközi kavalkád fogadott minket.
20 Vajda a vízen.

Nem tévedés, ennyit láthat az, aki a vasárnapig tartó, végig ingyenesen megtekinthető ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság miatt kilátogat a Maty-érre. Persze nem kell megijedni, a szegedi olimpiai bajnok kenusnak nem lett hirtelen sok rokona. Arról van szó, hogy a Vajda Attila nevével fémjelzett hajómárkát ennyi egység használja a vb-n, méghozzá a világ minden tájáról.

A nemzetközi forgatagban egyébként szinte el lehet veszni. Az olimpiai központ utánozhatatlan hangulatát remek időjárás és színes egyéniségek fokozták már a vb első napján is.

Az indiaiak szelfiztek, azaz önfotót készítettek séta közben, a szerbek a tévé előtt gyülekeztek, a csehek mobiloztak, mások táblagépet babráltak. Mindenkinek a keze ügyében volt egy kütyü, a mai fiatalok már csak ilyenek.

A hagyomány kötelez. Irán női versenyzői a Maty-éri kánikulában is csadort viseltek. Fotó: Schmidt Andrea
A hagyomány kötelez. Irán női versenyzői a Maty-éri kánikulában is csadort viseltek. Fotó: Schmidt Andrea

Kiderült, sokan lógtak a Facebookon, ahol például a magyar szurkolók a japánoknak segítettek, amikor az ázsiaiak jelezték, hogy a legfontosabb internetes információkat és közvetítéseket nem találják. Ebből is látszik: a szegediek szívügyüknek tekintik a Maty-ér hetedik kajak-kenus világeseményét.

 Majdnem minden magyar döntőbe jutott

Az ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság első napján a magyar válogatott tagjai nyolc számban voltak érdekeltek a középfutamokban, amelyekből csak egy egység nem kvalifikálta magát a hétvégi döntőkbe. A magyarok eredményei a középfutamokban, junior K4 női 500 m: 1. Lucz Noémi, Jankó Zita, Sólyom Dóra, Papp Cintia. Junior K1 férfi 1000 m: 2. Vidákovich Antal. Junior C1 férfi 1000 m: 3. Hajdu Jonatán Dániel. U23 K1 férfi 1000 m: 1. Dombvári Bence. U23 C1 férfi 1000 m: 2. Khaut Kristóf. Junior K2 férfi 1000 m: 1. Gergely Olivér, Koleszár Mátyás. U23 K2 férfi 1000 m: 1. Ceiner Benjámin, Hufnágel Tibor. U23 C2 férfi 1000 m: 4. Viola Viktor, Bodonyi András Dávid.

Volt, aki a technika mellől el tudott szabadulni, az osztrákok például kölcsönbiciklivel néztek körbe a helyszínen, a görögök pedig nem hazudtolták meg magukat: még ebben a forgatagban is tudtak sziesztázni. Egyvalami viszont mindenkiben közös volt, már ami a férfiakat illeti: csak lesték a szervezésben segédkező gyönyörű magyar lányokat.

– A hangulat fantasztikus, amikor meghallottam a dobokat, még gyorsabban hajtottam – mondta a délelőtti előfutamát megnyerő Khaut Kristóf, pedig erős hajrára nem is volt szüksége, olyan simán nyert.

Nem véletlenül emelte ki a szurkolást, hiszen munkanap ide vagy oda, már csütörtökön is több száz drukker látogatott ki a Maty-érre. Érkeztek piros-fehér hajú lengyel fanatikusok is, és természetesen magyar zászlókat is láthattunk a nézőtéren. A lobogók felirataiból kiderült, hogy Pécsről és Szederkényről is komoly erősítés érkezett.

– 30 fok van erős hátszéllel, ez bárkit megviselhet – hangoztatták délután a magyar edzők a válogatott központjában, majd egyszerre csodálkoztak a tévéközvetítést figyelve: a kánikula ellenére a mozambiki hajóban mindenki talpig fekete melegítőben lapátolt. A hazai tehetségek mentorai egyébként nem csak hüledeztek, hiszen elképesztően profik, az egyik futam lassításait nézve például a „tipikus orosz technika" apró részleteit ecsetelték.

Mobilgeneráció. Mindig volt valami a kezükben. Fotó: Schmidt Andrea
Mobilgeneráció. Mindig volt valami a kezükben. Fotó: Schmidt Andrea

Itt is bebizonyosodott: a magyar stílus továbbra is a világ élvonalában jár, a keretes anyagunkban olvasható hazai eredményekből ez egyértelmű. A nagyszerű helyezések mellett felhívjuk a figyelmet, hogy ma az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzőinek is lehet drukkolni: 10.32-kor és 13-kor Császár Gergely, 10.10-kor, 12.40-kor és 16.55-kor Kárász Anna, 17.45-kor pedig Birkás Balázs rajtol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cselgáncs: szatymazi aranyérem

Nyolcadik alkalommal adott otthont Győr a serdülő cselgáncsozók Európa-kupájának. Tovább olvasom