Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Kajak-kenu: vízen Portugáliától az USA-ig

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged összesen nyolc versenyzője utazhat el vagy utazott már el meleg vízi edzőtáborba. A riói olimpia évében mindennél fontosabb a minél optimálisabb körülmény biztosítása - ezt tudja kajakos, kenus, evezős és klub is.

Az evezős Matyasovszki Dániel már egy hete Görögországban edzőtáborozik, a kajakos Kárász Annategnap kora reggel utazott el az Amerikai Egyesült Államokba. Rajtuk kívül hamarosan útra kel a kenus Vajda Attila, a kajakos Szénási Zsófia, Horváth Alexandra, Birkás Balázs, Császár Gergely és Nádas Bence.
 
Költségek

Egy-egy versenyző táboroztatása elég széles pénzügyi skálán mozoghat. Nem mindegy, hogy teljes ellátásról van szó (ilyen például a portugáliai Montebelo, a Nelo hajógyártó központi helye), vagy csak a szállás van leszervezve, a többi szükséges feltételt (például hajóbérlés, kísérő motoros bérlése, konditerem) a helyszínen kell megtalálni és finanszírozni. Így például az utóbbi esetben az ellátás kijöhet személyenként  napi 10 ezer forintból, az előbbi esetben viszont akár 18 ezer forint is lehet a napi átlag. Hozzátesszük, nem biztos, hogy drágább a helyi kutakodás és logisztika megszervezése, megtalálása.

Nem meglepő a tendencia, hiszen az év ezen szakaszában a vízi sportok, így az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzői keresik az optimális és ideális felkészülés lehetőségeit, mindezeket pedig külföldön meg is találják.
Szerte a világban. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged sportolói megkezdik a meleg vízi munkát.
Szerte a világban. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged sportolói megkezdik a meleg vízi munkát.

– A meleg vízi edzőtábornak két nagyon fontos előnye van: olyan körülmények között edzhetnek a versenyzők, amelyek optimális felkészítést biztosítanak. A jeges Tiszában is lehetne edzeni, de azért az mégsem ugyanaz, mint egy kellemes égövi helyen. A másik előny pedig a környezetváltozás, amely könnyebbé teszi a monotonitást. Az a tendencia, hogy mindenki igyekszik eljutni meleg vízi edzőtáborba, sőt egyre hosszabb ideig, és ez egyre jobb eredményeket hoz. A versenyzők nem engedik el ennek lehetőségét, hiszen a saját maguk által elvárt eredményekhez szükség van rá, mi pedig megteremtjük a lehetőséget. Minden év más, vannak kötelező táborok, amelyekre számíthatunk, így ezeket észszerű keretek között megpróbáljuk megoldani. Az elitversenyzők vannak előtérben, így Kárász, Vajda, Birkás és Nádas, de természetesen a második vonal is számíthat a segítségünkre. Szövetségi és egyesületi közös teher az edzőtábor finanszírozása, ám akad, amikor a sportoló érdekében a szülő is vállal áldozatot – nyilatkozta Sík Márton, az EDF DÉMÁSZ-Szeged szakmai igazgatója.
A legfrissebb

Az EDF DÉMÁSZ-Szegedből a legfrissebb az evezős Matyasovszki Dániel volt. Ő már az elmúlt hetet is Görögországban, Giannitsában töltötte Szierer János irányításával. A fiatal sportoló február 13-án egy hétre hazatér, majd visszamegy a görögökhöz, aztán újból eltölt néhány napot itthon, végül március közepén Olaszországba, Mantovába teszi át a helyét, ahol egy felmérő versennyel zárja a három részletből álló meleg vízi felkészülését.
– Minden oké velünk, bár a többi versenyző között vannak, akik elkaptak kisebb betegségeket. Jól megy az egység, dolgoznak a srácok– mondta Szierer János, Matyasovszki és a szolnoki Furkó Kálmán kétpárjának edzője.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorskorcsolya: közel volt a vb-érem is

A Szegedi Korcsolyázó Egyesület 17 esztendős tehetsége, Jászapáti Petra bravúrt hajtott végre a junior rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon. Tovább olvasom