Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Kajak-kenu vk: Janics legyőzte Kovácsot

Kilenc arany-, négy ezüst- és három bronzéremmel zárta a magyar válogatott a szegedi Maty-éren a Mol síkvízi, gyorsasági kajakos és kenus világkupát. Az érmek közül kettő arany és egy ezüst jutott Janics Natasának.
Storcz Botond nagyon óvatos volt, amikor azt mondta: tíz érmet vár a magyar válogatottól a Mol-világkupán. Felnőtt kajakosaink és kenusaink szövetségi kapitánya azért tűnt óvatosnak, mert tavaly tizenhárom elsőség plusz négy ezüst- és négy bronzérem jött össze. A szegedi Maty-ér közönsége ezúttal ugyan nem láthatott huszonegy érmes produkciót, de tizenhatot igen. A kilencből hat elsőség a sportágban értékmérőnek számító olimpiai számban (férfi C2 1000 m: Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály; férfi K2 1000 m: Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos; férfi K4 1000 m: Dombi Rudolf, Holpert Ervin, Hadvina Gergely, Boros Gergely, női K1 500 m: Janics Natasa; női K4 500 m: Kozák Danuta, Janics N., Kovács Katalin, Benedek Dalma, női K2 500 m: Szabó Gabriella, Kozák D.) született, második helyből négy, harmadikból pedig három jutott.

Legyőzöttek. Janics a célban, 500 méteren mögötte végzett Idem és Kovács is. Fotók: Karnok Csaba

Legyőzöttek. Janics a célban, 500 méteren mögötte végzett Idem és Kovács is.
Fotó: Karnok Csaba


– Valóban óvatosan becsültem, amikor tíz medált vártam, de azért legbelül bíztam abban, hogy ennél több születik. A visszafogottságom a sok új egységnek szólt. Az érmek száma alapján tehát jól teljesített a válogatott – érvelt Storcz Botond. – Az egészből viszont az a lényeg, hogy hat olimpiai számban az élen végeztünk. Férfi kajakban a tavalyihoz képest jobban teljesítettünk, fejlődtünk, 200 méteren kenu egyesben nem találhattunk magyar döntőst, itt hiányérzetem maradt, a női szakágról pedig szinte csak felsőfokban beszélhetünk. A felkészülés része volt ez a verseny, ezért is hasznos és nagyon jó.

A szegedi Fürdök (balról az első) és Makai (balról a második) a kenunégyessel ötödik lett ezer méteren.Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Fürdök (balról az első) és Makai (balról a második) a kenunégyessel ötödik lett ezer méteren.
Fotó: Karnok Csaba

A mieink mellett a külföldi országok képviselői is jól érezhették magukat – köszönhetően a fantasztikus, közel háromezer fős közönségnek. Mindegy, ki volt a vízen, hogy az A, netán a B döntőben lapátolt, a hajráért, a küzdelemért, az erőfeszítésért és persze a győzelemért megkapta a vastapsot, a kürtölést, a dudálást. Nem véletlen, hogy a nemzetek szeretnek versenyre járni Szegedre.

Azért a legnagyobb tapsot a magyarok, valamint a hazaiak kapták. Az EDF Démász-Szegedi VE válogatott versenyzői közül Janics 500 méteren egyesben egy igazi presztízscsatában legyőzte nagy hazai riválisát, Kovács Katalint, mellette nyert még egy-egy aranyat és ezüstöt, Vajda Attila (C1 500 és 1000 m) sérült háttal kihozta magából a legtöbbet, Sík Mártonnak (K2 500 és 200 m) nincs oka a csüggedésre, a Makai Tibor, Fürdök Gábor duó pedig (C4 1000 m) a fontos válogatók előtt tesztelt egy jót például a fehéroroszok ellen.

A versenyidény megkezdődött.

Az érmek közül kettő arany és egy ezüst jutott Janics Natasának.Fotó: Karnok Csaba
Az érmek közül kettő arany és egy ezüst jutott Janics Natasának.
Fotó: Karnok Csaba

Eredmények

Mol-világkupa, Szeged, Maty-ér, A döntők, a magyar egységek eredményei. 1000 m, férfiak, K1: 6. Kucsera, K2: 1. Kammerer, Vereckei, 2. Kökény, Szalai. K4: 1. Magyarország I. (Dombi, Holpert, Hadvina, Boros), 8. Magyarország II. (Tóth D., Szabó, Dudás, Noé). C1: 4. Sarudi, 7. Vajda. C2: 1. Sáfrán Má., Sáfrán Mi., 4. Mike, Tóth M. C4: 2. Magyarország I. (Széles, Varga D., Kiss, Sarudi), 5. Magyarország II. (Korisánszky, Makai, Fürdök, Vass). Nők, K1: 7. Bara, K2: 1. Medveczky, Benedek, 3. Hegyi, Dira. 500 m, férfiak, K1: 3. Szalai, 7. Dombi. K2: 1. Kammerer, Kucsera, 8. Sík, Boros. C1 (Kolonics-emlékfutam): 5. Vajda. C2: 4. Széles, Varga D., 6. Sáfrán Má., Sáfrán Mi. Nők, K1: 1. Janics, 3. Kovács. K2: 1. Szabó, Kozák, 9. Hegyi, Vad. K4: 1. Magyarország (Kozák, Kovács, Janics, Benedek). 200 m, férfiak, K1: 7. Molnár, K2: 5. Boros, Sík. C2: 4. Végh, Kovács, 6. Németh, Nagy. Nők, K1: 2. Janics, 4. Hegyi. K2: 4. Hegyi, Vad. C1: 9. Marschalkó. 5000 m, férfiak, K1: 5. Winkler, 8. Holpert. C1: 2. Kövér, 10. Kiss. Nők, K1: 1. Csay.

Vélemények

Fürdök Gábor (EDF Démász- Szegedi VE):
– Először mentünk ebben az összeállításban, így a két hét kevés volt a felkészülésre. Éreztük az edzéseken gyakorlás közben is, hogy problémás lehet a rajt, amely nem is sikerült jól, és utána már csak üldöztük a mezőnyt. A lelkesedés, az akarat megvolt, szerettünk volna jobbat menni. Most a cél három hét múlva a válogatón az ezer és az ötezer egyesben való minél jobb szereplés lesz.

Janics Natasa (EDF Démász- Szegedi VE): – Az 500 méteres fináléban jó erőben kajakoztam, most nem voltak gondjaim, mint a korábbi években, és magabiztosabbnak is éreztem magam. Talán mert sokat gyakoroltuk a számot. A 200 méteres döntőben a japánra figyeltem, és csak az utolsó métereken vettem észre a portugált.

Sérülten, túlhajtva. Vajda az 500 méter egyes után így ért partot. Fotó: Karnok Csaba
Sérülten, túlhajtva. Vajda az 500 méter egyes után így ért partot.
Fotó: Karnok Csaba

Kovács Katalin (Honvéd):
– Az 500 méteres döntő közben eszembe jutott, lehet, hogy nem is leszek dobogós, de 250 méternél elindítottam a hajót, és örülök, hogy lépésről lépésre előrehaladva végül mégis bronzérmes lettem.

Vajda Attila (EDF Démász- Szegedi VE):
– Elfáradtam az elmúlt három napban, amely igen megterhelő volt. A Kolonics-emlékfutamon az aktuális világ- és Európa-bajnoktól csak másfél hajóval kaptam ki, azaz még így, fájós háttal is tartottam velük a lépést. Nem vagyok csalódott, mert tisztában voltam azzal, hogy nem topformában érkeztem a versenyre. Most három nap pihenőt kaptam, legközelebb csütörtökön kell edzésre jelentkeznem.

Sík Márton (EDF Démász- Szegedi VE):
– Összességében nem volt rossz a verseny, a hangsúly mégis a három hét múlva jövő első, majd a nyolc hét múlva következő második válogatón van, utóbbi a vb miatt. Az 500 méteres futamban nem mentünk túl jó pályát. Hosszú volt a verseny előtti felkészülés, a viadal is, örültem volna, ha jobban alakul a világkupa, de így sem csüggedek.

Olvasóink írták

  • 2. Jázmint 2010. május 31. 18:08
    „Hajrááááááááááááá Natasa!!!! Szép volt nagyon a többiektől is!!!!

    Jajjj vajda meg ne haljál, mit csináltál felkészülés alatt?!”
  • 1. bélás 2010. május 31. 10:41
    „Büszkék vagyunk rátok.
    azt hoztátok, ami várható volt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc arany a vége - magyar remeklés a vk-n

Elrajtolt a Mol síkvízi, gyorsasági kajakos és kenus világkupa a szegedi Maty-éren. Részletes online tudósítás a Maty-érről. Tovább olvasom