Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Kajakválogatott: káosz

Kajak-kenu - Továbbra sem nyugszanak a kedélyek a magyar női kajakválogatott körül. A Szolnokra, edzésre irányított Janics Natasa és Kovács Katalin végül kedden tréningre jelentkezett, majd a klubjaik vezetőivel közösen úgy döntöttek, hogy maradnak a szövetségi kapitány által meghatározott edzőtáborban.
Miközben a legtöbb versenyző gőzerővel készül a jövő heti szegedi Mol kajak-kenu világkupára, addig a női szakágnál zajlanak az események. Írhatnánk azt is, hogy ez már lassan megszokott dolog, hiszen tavaly óta forr a levegő a válogatott legsikeresebb csapata körül.

Mint ismert, előbb Janics Natasa fordított hátat hazánk legsikeresebb edzőjének, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak, majd Kovács Katalin is edzőt váltott, őt pedig követte két tehetséges kajakos, Kozák Danuta és Szabó Gabi. Végül ők négyen alkották az olimpiai négyest – Fábiánnénak egyetlen megmaradt tanítványa sem volt ott Pekingben –, amely a németek mögött a második helyen végzett.

Már mindenki azt gondolta, hogy a sikeres ötkarikás szereplés (1 arany, 1 ezüst, 1 negyedik hely) után a nyugalom szigete lesz a női szakág. Janics Kovács Lászlóval kezdett el dolgozni, Kovács Katalinék Csípes Ferenccel, míg Fábiánné a szokásos helyszínen, Szolnokon látott munkához a régi, nála maradt kajakosaival.

Nagy volt a csend, senki sem beszélt, nyilatkozott, egészen az első szolnoki tájékoztató versenyig. Ekkor Kati néni – mindenki így szólítja a mesteredzőnőt – borította a bilit, felháborodott, hogy Janics és Kovács annak ellenére rajthoz szeretne állni 200 méteren, hogy előzetesen nem neveztek. Megkezdődött a háború. Erre mondják, hogy valahol érett már a „balhé", hiszen állítólag a sevillai edzőtáborban a női szakág tagjai nem köszöntek egymásnak, Benedekék többször is elfordították a fejüket, többek között átnéztek a háromszoros olimpiai bajnok Janicson.

A szolnoki első szócsata után következett a múlt heti világkupakeret kihirdetése. Storcz Botond kapitány mindenkit meglepett azzal a döntéssel, hogy Janicsékat arra kötelezte: Szolnokon edzenek, a szegedi vk-ra pedig a négyes hajót Fábiánné Rozsnyói Katalin állítja majd össze.

Janics Natasaa szolnoki emigrációban készül a VK-ra. Fotó: Karnok Csaba
Janics Natasa szolnoki emigrációban készül a VK-ra.
Fotó: Karnok Csaba

Hétfőn nem mentek el az „odarendelt" olimpiai bajnokok – Janics és Kovács, és az ezüstös Kozák –, majd kedd reggel kilenc óra előtt néhány perccel végül edzésre jelentkeztek. Ha nem mentek volna, akkor kizáratták volna magukat a válogatottból. A kajakosok edzettek, igaz, Kati néni két tanítványa, Benedek, Paksy és az olimpiai „ezüstös" Kozák végig a hajóban ült, Kovács Katalin és Janics Natasa pedig egymást váltotta. Egyszer az egyikőjük napozhatott a májusi nyárban, majd utána a másikuk. „Nem az a fontos, hogy a lányok a parton legjobb barátnők legyenek, hanem az, hogy tudásuk legjavát adják edzésen és versenyen egyaránt" – nyilatkozta foglalkozás után Fábián Lászlóné.

Ez is bizonyítja, hogy kettejük (Kovács–Janics) közül egyiküknek van csak esélye, hogy ott lehessen a szegedi vk-n. Talán azt sem nehéz megjósolni, hogy erre Janics Natasának van a legkisebb sansza, legalábbis ismerve a tavaly történteket, az edzőelhagyást.

Az új szövetségi kapitány ragaszkodik ahhoz, hogy minden női versenyző Szolnokon készüljön, eddzen, tehát nem térhetnek vissza Szegedre, a világ legkorszerűbb kajak-kenu pályájára.

Sokak számára érthetetlen, hogy miért történik ez hazánk legsikeresebb sportágában, annak is a legeredményesebb szakágában. Végül is lenne egy megoldás: mondjuk, ha Fábiánné Rozsnyói Katalinnak a nyári rezidenciája nem Szolnokon, hanem Szegeden, a Maty-éren lenne, akkor más lenne a felállás; itt edzenének.

A döntés háttere

Tegnap este döntés született: Janicsék maradnak Szolnokon, ott tréningeznek. „Profi sportolók Natiék, ezért döntöttünk úgy, hogy ha ez az elvárás, hogy Szolnokon kell lenniük, akkor ott maradnak. Ennek ellenére a szövetség vezetőinek írásban jelzem, hogy nem értünk egyet azzal, hogy a versenyzőinkkel így bánnak. Van, aki mindent megtehet, másnak viszont semmit sem szabad" – foglalta össze a szegedi klub döntését Petrovics Kálmán, a Démász Vízisport Egyesület igazgatója.

Olvasóink írták

 • 10. Yossarian 2009. május 28. 18:52
  „kérdés, hogy az, hogy valaki olimpiai bajnok, felmentést ad-e a tisztesség alól? vagy ha már valaki olimpiai bajnok akkor neki mindent szabad??? és kedves Matek, kedves Buksi, a janics nem nektek nyert olimpiát, hanem saját magának. és nem azért szarkupac, mert olimpiai bajnok, hanem mert gerincetelen. és miért mondanám én jó magyar embként egy szerb lánynak, hogy szép volt???!”
 • 9. Buksi 2009. május 28. 09:00
  „Yossarian, te IDIÓTA vagy !!!”
 • 8. matek 2009. május 28. 05:57
  „Erről beszéltem!!! Ami jó (OLIMPIAI BAJNOK LETT) az szarkupac.
  Ennek az úrnak 100évig mondhatod,hogy szép volt lányok,Neki az előbb említett jelző a véleménye.”
 • 7. Yossarian 2009. május 27. 21:22
  „az hogy háromszoros olimpiai bajnok, nem garancia a tisztességére. és mivel épp a Fábiánné csinált belőle olimpiai bajnokot legalább illene tiszteletet tanusítania iránta. janics gerincességéről meg annyit, hogy eleve azért jött el szerbiából, hogy bajnok legyen. és azért jött át épp a Kati nénihez mert tudta, hogy bajnokot farag belőle. és a janics nagy ívben leszarja, hogy nem szerb szinekben lett bajnok, és azt is, hogy véletlenül magyar válogatottkén olimpiai bajnok. még a magyar himnuszt sem ismeri.
  ahhoz pedig nem kell kajakozni, hogy tudjam, az edzőnek tekintélye van. és az a törvény amit ő mond. ha megkérdőjelezem az előírásait, akkor tönkre teszem a munkáját.
  tehát ezért lehet a janicsot trágyakupacnak nevezni. mert gerinctelen ember.”
 • 6. tiszai 2009. május 27. 19:52
  „Yossarian!
  Nem tudom ki vagy és volt-e valaha közöd a kajak sporthoz, de az általad trágyakupacnak titulált Janics Natasa háromszoros Olimpiai Bajnok, ami valószínű rólad nem mondható el. Így ha Ő szerinted trágyakupac, akkor rólad mit lehet elmondani.
  Miért lenne megkérdőjelezhetetlen Fábiánné Rozsnyói Katalin tekintélyét. Az elmúlt években többen is megkérdőjelezték az emberi kvalitásait, és nem a sportszakmait.
  Tájékoztatásul, a válogatott edzőtábor eredetileg Szegeden lett volna, erről elnökségi határozat is van, csak bizonyos érdekek ezt felülírták, és ezek nem a kajak sport érdekei. erről ennyit.”
 • 5. Yossarian 2009. május 27. 18:24
  „na végre. már kíváncsi voltam mikor kezd itt néhány agyatlan komcsizni.
  egyébbként pedig azért van a szövetségi kapitány, hogy meghatározza a feladatokat. és ha ő azt mondja, hogy Szolnok, akkor oda kell menni. itt az ideje véget vetni annak, hogy a farka csóválja a kutyát!
  a Janicsot pedig haza kéne zavarni Szerbiába, hogy vége legyen már ennek a szarkavarásnak.
  mert őnagysága igencsak ért ezen tevékenységhez. jobb lenne ha a hazájában csinálná!!!
  egyébbként pedig a világ értelmesebbik felén sosem engedték volna, hogy egy Janics féle trágyakupac megkérdőjelezze egy olyan szakember tekintélyét, mint Fániánné.”
 • 4. matek 2009. május 27. 12:15
  „Egyetértek az előttem szólóval(minnél rosszabb,annál jobb) Tipikus komcsi felfogás,40-50évet nem lehet ilyen gyorsan helyre tenni,sajnos ez igaz a sportra is,félő.hogy Egy ÉVSZÁZAD is kevés lesz hozzá.”
 • 3. xene@freemail.hu 2009. május 27. 11:55
  „Megszokott magyaros történet...amit lehet, azt szét kell verni, ha jól működik is!!!”
 • 2. Szurkoló 2009. május 27. 09:49
  „A női négyesünk nem negyedik lett Pekingben, hanem második!

  Ez az egész hangulat pedig nem újkeletű, sajnos évek óta izzik a levegőben.

  Attól tartok, hogy sem a világkupán, sem az EB-n, sem a VB-n nem várható olyan teljesítmény, amivel évek óta megörvendeztetnek bennünket kajakosaink-kenusaink. Férfi kajakban is áll a bál, csak arról nem írnak.

  Mindezektől függetlenül reméljük a legjobbakat.

  Hajrá magyarok!!!”
 • 1. csonakos 2009. május 27. 09:44
  „Most möglátszik ki is irányítja a válogatottat! No, ez nem a Storcz Botond! Ő csak egy báb! Kati néni bábja! Bár én másként hívom de az nyomdafestéket nem bír! A világ legjobb pályája helyett egy pocsolyában edzeni! Ezt nevezem! El kéne most azonnal zavarni ezt a vezetést! Nem Janicsék miatt, hanem a nemtelen fölkészítési helyszín miatt. Aljas egy nő ez a Fábiánné!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Montenegróval játszik a HNKC

Kézilabda - Az ASA-Consolis-HNKC és a Kiskunhalas vegyes csapata szerdán 18 órától barátságos mérkőzést játszik a montenegrói női kézilabda-válogatottal. Tovább olvasom