Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kanizsai futball a barátság jegyében

A szegedi médiaválogatott a vajdasági Magyarkanizsán játszott barátságos kispályás labdarúgó-mérkőzést. A remek hangulatú találkozón a vendégek 8–1-re nyertek.
Magyarkanizsa. Egy 9000 lelkes község a Vajdaságban. Egy karnyújtásnyira Szegedtől, a magyar–szerb határtól. A szegedi médiaválogatott barátságos labdarúgó-mérkőzésre kapott meghívást. Dukai Ferenc, aki egykor a Szpartak Szabadka és a Vojvodina kapusa volt, egyre szorosabb kapcsolatot épít ki a sport területén Magyarkanizsa és Szeged között.

A közös csapatkép
Sárgák: közös csapatkép

Tavaly nyáron az I. Kanizsa-kupa nemzetközi kézilabdatornán a Pick Szeged csapata is rajthoz állt, és lett a szlovén Celje mögött második.
Hetekkel ezelőtt érkezett a meghívás a barátságos kispályás labdarúgó-mérkőzésre, amelyre nagy izgalommal utazott el a tollforgatók - klaviatúraverők - csapata.

Mivel Röszke bedugult, így Gyálán kelt át a határon a három kocsiból álló csapat. Szerbia nem éppen legfejlettebb és legszebb településein, Gyálán, Keresztúron vezetett át az út – a minősége, hiába volt alsórendű: csillagos ötös –, míg elértük Törökkanizsát, amelyet főként szerbek (30 százaléka magyar) laknak. A Tiszán átkelve 3 kilométer múlva feltűnt célpontunk: Magyarkanizsa. Verőfényes napsütés és mosolygós házigazdák üdvözöltek bennünket a Tisza-parton, a helyi áramszolgáltató üdülőjében. A gyors ismerkedés után a Pick által is ismert csarnokba autózott a két csapat.

A vendéglátó Magyarkanizsa
A vendéglátó Magyarkanizsa

A 2x30 perces meccsen a jóval fiatalabb szegedi gárda magabiztos győzelmet aratott. A tréner, Mádi mester is elégedett volt, a muffintaktika jól működött. A védelem Horváth Levente, Papp Zoltán és Kovács András vezetésével jól rombolt, az ideiglenes, csatárból lett kapus – Dobó Csaba és Teleki Zsolt igazoltan hiányzott –, Süli Róbert az utolsó pillanatig mindent hárított, csak Vajda Attila – nem az olimpiai kenus, csak névrokon – bombáját nem tudta védeni. A Bittmann Emil, R. Tóth Gábor, Süli Péter középső sor rengeteget futott, jól osztogatott, míg a sokat mozgó Fekets, a technikás Mádi pedig állandó veszélyt jelentett a kapura, így a meccs 8–1-es szegedi győzelmet hozott.

A meccs után közös vacsorán vett részt a két csapat. Gyorsan kiderült, hogy jelenleg a községnek negyedik ligában szereplő felnőtt nagypályás csapata van, amely a Csókától szombat délután 4–0-ra kapott ki otthon. Dukai Ferenc elárulta, hogy a nemzetközi kézilabdatornának köszönhetően új kanizsai kézilabda-egyesület alakult, több tucat fiú és lány kezdett el kézilabdázni. Jól alakul a II. Kanizsa-kupa szervezése is, a Metalurg Szkopje, a Zagreb, a Partizan Beograd és a Pick Szeged már biztos résztvevője tornának, de Koper is jelezte indulási szándékát.

A jóval fiatalabb vendlégcsapat
A jóval fiatalabb vendlégcsapat

Az is kiderült, hogy Rácz Gábor, aki Törökkanizsán él, rendszeresen olvassa a delmagyar.hu-t, ez sem véletlen: gyermeke, Laci (16) a HFC megyeegyes csapatában szerepel, sőt vasárnap élete első NB III-as meccsét játszotta a vásárhelyi alakulatban. A vacsorán kis csapatok verődtek össze az asztalok körül – Basa Levente kemencében sült csülköt készített, és tanítani való házigazda volt –, miközben a Tisza a napfényben csodás képét mutatta.

Az est lényegét Dukai Ferenc fogalmazta meg: „Nekünk, az itt élő magyaroknak fontos, hogy hírünket vigyék. Néha bizony úgy érezzük, hogy keveset foglalkoznak velünk az otthoniak, pedig csak néhány kilométerre élünk a határtól. Éppen ezért volt jó ez a kis meccs, megismerhettek bennünket, Kanizsa községet, és új barátságok alakultak!"

Olvasóink írták

 • 2. kanizsa 2012. április 02. 15:44
  „Szodaviz: Az anyag végén a lényeg!
  Az est lényegét Dukai Ferenc fogalmazta meg: ,,Nekünk, az itt élő magyaroknak fontos, hogy hírünket vigyék. Néha bizony úgy érezzük, hogy keveset foglalkoznak velünk az otthoniak, pedig csak néhány kilométerre élünk a határtól. Éppen ezért volt jó ez a kis meccs, megismerhettek bennünket, Kanizsa községet, és új barátságok alakultak!"”
 • 1. szodaviz 2012. április 02. 09:25
  „Mellékesen megjegyzem, hogy Magyarkanizsán 86 százalék a magyarok aránya, a Törökkanizsán meglévő 30 százalékos magyar kisebbség mellett.
  Nem értem ha Magyarkanizsán volt a találkozó, akkor miért érdekes az, hogy az átutazás alkalmával olyan települést értintettek a szegediek, ahol többségében szerbek laknak?
  Igy sincsenek sokan tisztában a szegediek azzal, hogy a várostól 15 km re Vajdaságban olyan települések vannak, ahol 80 százalék feletti a magyarság aránya.
  Ilyen esetekben pont ezt kellene reklámozni, nem pedig azt hogy mennyi szerb él.Kit érdekel az?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teke: megint első a Zalaegerszeg

A férfi tekecsapat Szuperliga négyes döntőjének harmadik fordulóját ma Zalaegerszegen rendezték, és… Tovább olvasom