Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kanyó Dénes nyert, kizárták, megóvták - ő a világbajnok!

Dráma a medencében. Kanyó Dénes világcsúccsal nyert, de kizárták 400 méteres búvárúszásban. A magyar csapat óvott, annak helyt adtak - mégiscsak övé a világbajnoki cím!
Összefoglaló
Fantasztikus világcsúccsal (2:42.90) világbajnok lett Kanyó Dénes a 16. hódmezővásárhelyi világbajnokság 3. napján. A férfi 400 méteres búvárúszás döntője a célba csapásig álomszerű volt. Kanyó óriásit versenyzett, aztán felmászott a rajtkőre, visszaugrott a medencébe, és a sportágnak van egy olyan szabálya, amelyre hivatkozva a vezetőbíró azonnal diszkvalifikálta. A magyar csapat - Juhos Gergely csapatvezetővel az élen - óvást nyújtott be az ügyben, amelyet a versenybírák elfogadtak, így Kanyó Dénesnek hívják a második magyar aranyérmest, aki világcsúccsal győzött.

Moravecz János versenyigazgató szerint az ominózus szabály nem egyértelmű, elsősorban a váltóversenyekre alkották meg, és a Nemzetközi Uszonyos Szakbizottságnak feladata lesz ezt egyértelműsíteni. Kanyó az eredményhirdetés után megköszönte a szurkolást, és elnézést kért a magyar tábortól a fegyelmezetlenségért. A szám másik magyar indulója, Vilhelm Szilárd az ötödik helyen végzett a kiélezett csatában.

Búvárúszó világbajnokság Vásárhelyen: a hétfő képei (Fotók: Karnok Csaba)

A harmadik hétfői magyar finalista, Balog Gábor országos csúcsot úszott 100 méteres uszonyos gyorsúszásban, és ötödik lett. A magyar válogatott két aranyéremmel, egy ezüsttel és három bronzéremmel büszkélkedhet eddig a hódmezővásárhelyi világbajnokságon.

20.10: Köszönöm, hogy kiszurkoltátok nekem, és köszönöm a sorsnak, hogy ilyen ajándékot kaptam! - mondta az éremátadó után. Elképesztő sportember!

19.59: helyt adtak az óvásnak! Kanyó a világbajnok!

19.41: új információk: nem a palack volt a gond, hanem hogy a medence széle helyett annak végén szállt ki a vízből. Elképesztő! A magyar csapatvezetők természetesen óvtak, fél órán belül lesz hivatalos végeredmény... Kanyónak az uszoda aulájában több száz szurkoló tapsolt 5 percig folyamatosan, majd elénekelték neki a magyar himnuszt. Elképesztő pillanat volt.

19.22: nem igaz! Kanyót diszkvalifikálták. De miért? Állítólag azért, mert palack nélkül hagyta el a medencét... Ilyen van?

19.20: 2:42,90 a hivatalos ideje, ez az új világcsúcs. Vilhelm ötödik. Bravó, Dénes!

Búvárúszó világbajnokság Vásárhelyen: a hétfő képei. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

19.18: elképesztő, fantasztikus, fenomenális! Kanyó Dénes világcsúccsal nyerte a 400 méter búvárúszást! Mekkora klasszis!

19.12: jön Kanyóék döntője! Hajrá, Dani!

18.59: a kecskeméti Balog Gábor ötödik lett, nyert az orosz Ivanets (neki is második aranya) új világcsúccsal, 42,85 mp-cel, második az olasz Rampazzo, harmadik fehérorosz Gavrilov.

18.46: jönnek a magyar vonatkozású döntők, az elsőben a kecskeméti Balog Gáborral.

18.44: a vb eddigi legeredményesebb versenyzője, az orosz Kabanov harmadik aranyát nyerte, mögötte két olasz, Nava és Fumarola végzett.

Búvárúszó világbajnokság Vásárhelyen: a hétfő képei. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

18.42: a harmadik finálé a férfiak 100 méteres felszíni úszása, tele klasszisokkal.

18.25: 100 méteres női búvárúszásban kettős kínai siker született: nyert a 23 esztendős Huan-San Csu, második az ötven felszínit szombaton megnyerő Bao-Csen Csu, harmadik az ukrán Artyusenko.

18.17: a tegnap a 400 méteres felszíni úszásban győztes kínai Jiao Liu nyerte a nők 800-as számát is, óriási, az előzőnél hat másodperccel jobb világcsúccsal - az új rekord 6:46,79 perc. Ukrán ezüst, orosz bronz.

18.10: elrajtolt a mai nap döntőinek sora - holnap is egy órával később, 18 órától kerül sor a finálékra.

18.08: - Igazából mára fogtam fel, hogy mit értem el, fantasztikus érzés világbajnoknak lenni - nyilatkozta Senánszky Petra, a magyar csapat eddigi egyetlen aranyérmese. - Nem titok, világcsúcstartóként számítottam éremre kétszázon, az új világcsúcs azonban meglepett. Holnap 100-on állok rajthoz, ott is bízom egy jó szereplésben, az 50 gyors viszont egy lutri, ott bármi lehet - mondta el a delmagyar.hu-nak.

Búvárúszó világbajnokság Vásárhelyen: a hétfő képei. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

17.34: közben kiderült, hogy egy órával eltolták a programot, így csak 18 órától indul a hivatalos program.

17.09: kicsit csúszik a program, egyelőre csak edzegetnek a versenyzők a medencében.

16.43: köszöntünk mindenkit a vásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodából. A vb-n ma öt finálét rendeznek három magyar résztvevővel. Az utolsóban Kanyó Dénes első, Vilhelm Szilárd második idővel lett finalista, egyértelműen éremesélyesek. Vilhelm a címvédő.

Délelőtt

A hódmezővásárhelyi világversenyen a hétfői selejtezők során ugyanis Vilhelm Szilárd és Kanyó Dénes is futamgyőztesként jutott be a szám fináléjába.

A férfi 100 méter uszonyos gyorsúszás selejtezőjéből Balog Gábor a 7. legjobb idővel jutott tovább, Keresztes Mátyás 9. lett.

A 400
A 400 méteres búvárúszásban is van esély magyar éremre.
Fotó: Vörös Nándor/buvar.hu

Női 100 méteres búvárúszásban Nagy Dorottya tizenharmadikként, Kovács Zsófia pedig tizenhatodikként fejezte be az előfutamot, nem lesz döntősünk a férfi 100 méteres uszonyos úszásban sem: Kövy Bence 19., Danyi Gábor 27. lett.

Korábban írtuk

A vb harmadik napján öt döntőt rendeznek, ebből magyar éremre leginkább a 18.15-kor kezdődő 400 méteres búvárúszásban lehet számítani. A döntőkről folyamatosan frissülő online tudósításban számolunk majd be.

A mai program

A XVI. uszonyos- és búvárúszó-világbajnokság programja, augusztus 1., hétfő, előfutamok, 9.15–12.00: 800 m felszíni úszás, férfiak (Dimák Dávid, Németh Dávid), 100 m búvárúszás, nők (Nagy Dorottya, Kovács Zsófia), 100 m felszíni úszás, férfiak (Kövy Bence, Danyi Gábor), 100 m uszonyos gyorsúszás, férfiak (Balog Gábor, Keresztes Mátyás), 400 m búvárúszás, férfiak (Vilhelm Szilárd, Kanyó Dénes). Döntők, 17.00: 800 m felszíni úszás, nők; 17.15: 100 m búvárúszás, nők; 17.35: 100 m felszíni úszás, férfiak; 17.55: 100 m uszonyos gyorsúszás, férfiak; 18.15: 400 m búvárúszás, férfiak.

Olvasóink írták

 • 7. Tudi 2011. augusztus 02. 13:22
  „Azért én még mindig nem értem, hogy miért akarták kizárni Danit. Mit csinált? Jogosulatlan előnyt szerzett? Nem. Sportszerűtlen volt? Nem. Csak örült és örömet okozott. Sikerült neki az, amiért olyan sokat dolgozott. És ezt az örömét osztotta meg velünk, akik ott voltunk. Miért kell olyan szabályokat hozni, vagy úgy értelmezni a szabályokat, hogy megakadályozza a sportoló örömét? Nem azért sportol valaki, hogy sikereket érjen el és ennek örüljön? Mi nézők pedig nem azért megyünk ki, hogy örüljünk a sikerének, és osztozzunk az örömében? Már a fociban sem igazán értetettem egyet a "túlzott" gólörömért adott sárga lapot. És ő csak sárga lapot kap, nem veszik el gólját!!! Dani esetében pedig ez történt volna.Sőt sokkal több, hiszen a világbajnoki címét és a világcsúcsát akarták elvenni!! Ha fog fejlődni az a sportág, ami ilyen drasztikusan akarja büntetni az örömöt? Ki fogja egy ilyen a sportágat választani? Ki fog olyan versenyeket megnézni, ahol nem lehet örülni a sikernek, mert ha megteszi a versenyző, akkor kizárják? Azért ezen a sportág vezetőinek érdemes lenne elgondolkodnia!!

  Szép volt Dani!! Hajrá Dani!!!”
 • 6. szomorúfűzfa 2011. augusztus 02. 12:45
  „Ő tudja a TUTI-t, hogy mit is kell enni. :)”
 • 5. TUTI 2011. augusztus 02. 12:19
  „Ha evett is volna felkészülés alatt, akkor milyen jól úszott volna :)”
 • 4. szomorúfűzfa 2011. augusztus 02. 09:31
  „Figyelt-figyelt-figyelt. Végig figyelt és fegyelmezett volt, azért tudott ilyet produkálni. A végén persze, hogy tombolt. Nagyon kevés embernek adatik meg, hogy pár km-re otthonától, barátai előtt érjen el ilyen eredményt.
  Ott voltam, szemtanúja voltam az egésznek. Együtt örültünk, tapsoltunk, aztán sírtunk, énekeltük a himnuszt az előtérben, vártunk-vártunk-vártunk, majd végre hivatalosan is "ünnepelhettünk".
  Katartikus érzés volt!”
 • 3. unknown 2011. augusztus 02. 08:36
  „Természetesen magam is örülök a sikernek, de tényleg, figyelhetett volna arra a több évtizedes úszó szabályra, hogy csak oldalt lehet kijönni a medencéből. Még ha örül is az ember. Figyeljenek a többiek is erre a következő programok során. További sikeres szereplést kívánok.”
 • 2. eljensokaszeged 2011. augusztus 02. 08:30
  „Szép volt fúik és lány! Büszkék vagyunk rátok!”
 • 1. szomorúfűzfa 2011. augusztus 01. 14:54
  „Hajrá Dani!
  Hajrá magyarok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vilhelm Szilárd: kicsit fejben fáradtam el a végére

Világcsúcstartóként csak a harmadik helyen végzett a 800 méteres búvárúszás versenyszámában Vilhelm Szilárd: higgadtan értékelte kissé váratlan eredményét. Tovább olvasom