Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Kárász Anna csak tartalék a duisburgi vb-n

Eldőlt az EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosának sorsa:
hiába nyert a négyessel nemrég Európa-bajnokságot, a második válogatón elért eredmény, a hazai válogatási elvek és az erős mezőny miatt mégsem indulhat a világbajnokságon Kárász Anna, aki Duisburgban tartalék lesz.
Olyan szépen alakult minden. A 21 éves Kárász Anna nemcsak bekerült az Európa-bajnoki válogatottba, hanem a négyessel ötszáz méteren Eb-címet szerzett. Aztán viszont jött a második válogató, amely a vb-re kvalifikált. Mivel az EDF DÉMÁSZ-Szeged fiatalja – igaz, sérülten – 500 méteren csak hatodik lett egyesben és harmadik párosban, 200 méteren pedig ötödik egyesben és szintén harmadik párosban, így hiába volt a nagyszerű Eb-szereplés, kevés esélye maradt a duisburgi részvételre. A szövetségi kapitány, Storcz Botond ugyan azt nyilatkozta, elképzelhető, hogy Kárász mégis vb-csapattag lesz, az utóbbi napok eseményei után eldőlt: utazhat Németországba, de csak tartalékként.

– Döntöttem, és ezt közöltem is Anna edzőjével, Kovács Lászlóval: nem tudtam helyet szorítani neki a keretben, azaz kétszáz méteren a párosban. Komolyan sajnálom a dolgot, de nézzük pozitívan: az Eb-aranyérmet viszont megnyerte – mondta érdeklődésünkre Storcz, aki elárulta, Kárász tartalék lesz Duisburgban, amely a brazíliai Rió helyett rendezheti meg az idei vb-t.

Megbeszélték: Kovács László tudja, hiába csak tartalék a vb-n Kárász Anna, az elvégzett munka nem vészhet kárba. Fotó: Schmidt Andrea
Megbeszélték: Kovács László tudja, hiába csak tartalék a vb-n Kárász Anna, az elvégzett munka nem vészhet kárba.
Fotó: Schmidt Andrea

Petrovics maratoni vb-induló

Idei harmadik világeseményére készülhet a szegedi maratoni kajakos, Petrovics Máté, aki az Európa-bajnokság és a világjátékok után immár vb-induló is – köszönhetően a szövetség könnyebbségi döntésének.

– Egy körlevélben kaptuk meg, hogy a kolumbiai világjátékok győztes hajói lesznek a maratoni világbajnokság A egységei – az augusztus végi válogató nélkül. Ez érinti Csay Renátát egyesben és párosban, a Noé testvérek alkotta kajakos, a Györe, Kövér összeállítású kenupárost, valamint az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzőjét, Petrovics Mátét. Ezek az egységek, amelyek aranyérmet nyertek Caliban, már most készülhetnek a szeptember 20–22. közötti koppenhágai világbajnokságra – nyilatkozta Petrovics Kálmán, a szegedi klub igazgatója, nem mellékesen Petrovics Máté édesapja.

– Elfogult vagyok a versenyzőmmel szemben: egy számot lehetett volna adni neki, hiszen az Eb-n ugyan nyert, de ott meg egy számot nem kapott meg. Egy fiatalnak a következő olimpia miatt fontos lett volna a vb-szereplés, és ha kap akár csak egy nem olimpiai számban is feladatot, nem okozott volna kárt senkinek. Meglepődtem, mert ezt a kijelentést megtehette volna korábban is a szövetségi kapitány, de az elvégzett munka nem veszhet kárba, hiszen a vb után egy héttel országos bajnokság lesz Szolnokon, amely fontos neki és a klubnak is – nyilatkozta Kovács László.

– Vasárnap tudtam meg, amikor az edzőm felhívta Storcz Botondot, aki közölte vele a végleges döntést. Számítottam rá, és nem is vagyok különösebben csalódott. A második válogató eredménye, annak feldolgozása volt inkább nehezebb, amely két hétig lelki problémát okozott. Csak hasznomra válhat a duisburgi verseny, az ottlét, az egész verseny megtekintése a helyszínen. A társakkal együtt vagyok, velük mozgok, és ez nekem pluszmotiváció. Ifjúsági koromban megtanultam, mi fontos az élsporthoz, a szüleim és a párom pedig most is sokat segít ilyenkor – nyilatkozta Kárász.

Kárász Anna hiányában a magyar küldöttségben azért két szegedit még találhatunk: a 2008-as olimpiai bajnok Vajda Attila C1 1000 és 5000, míg Sík Márton a paksi Boros Gergellyel K2 500 méteren startolhat az augusztus 28-án kezdődő eseményen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SzKSC: bajnoki érmek

Bajnoki dobogós helyezéseket értek el a Szegedi Kerékpáros Sport Club versenyzői Pécsett, a hegyi… Tovább olvasom