Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Kárász Annának nincs ideje a mozizásra

Még csak 19 éves, de már túl van egy ezüstérmes Európa- bajnoki bemutatkozáson a felnőttek között – az EDF Démász-Szegedi VE kajakosa, Kárász Anna az SZTE GTK gazdálkozás–menedzsment szakos hallgatója, és szerdán a Bevezetés a helyi gazdaságfejlesztésbe című vizsgája után beszélgettünk vele.
– Sikerült?
– Úgy érzem, igen, bár eredményt még nem hirdettek. Szerintem nem volt nehéz.

– Rövid időn belül két vizsgán is eredményesen van túl...

– Hogy is van ez?

– A négyesben elért felnőtt Európa-bajnoki második hely után következett ez a kollokvium.

– Ó, értem már. Elég sűrű volt az eddigi hetem, hiszen vasárnap este értünk haza Belgrádból, hétfőn már edzettem, most ez a vizsga, aztán hétvégén meg jön az U23-as válogató. Ma már utazunk is Szolnokra, így aztán sem szellemileg, sem fizikailag nem sikerült magamat kipihennem, szóval kicsit szétszórt vagyok. Igen, valóban jól alakultak ezek a próbák, akár a vízről, akár a szárazföldről legyen szó.

Fotó: Karnok Csaba
Kárász Anna tegnap vizsgával hangolt a feladatokra.
Fotó: Karnok Csaba

– Túl van 2011 legjelentősebb viadalán?
– Az év fő eseményének a felnőtt Eb-t tartottam, de ugyanolyan fontos számomra az U23-as Eb is, azaz van még kihívás. Három olimpiai számot indulok Szolnokon: 500 méteren egyest, párost és négyest. Abszolút szegedi egységek lesznek ezek, hiszen a párom Horváth Alexandra, a négyesben pedig Alexandra mellett a Csernák testvérek, Edina és Petra ül még.
Névjegy

Kárász Anna 1991. szeptember 20-án született Dunaújvárosban, majd ott is kezdte a sportpályafutását 2002-ben. Eddigi fontosabb nemzetközi eredményeit még nem felnőttként érte el: ifjúsági Európa-bajnok 2008-ban K2 1000 méteren és K1 500 méteren – éppen Szegeden, a Maty-éren –, az olimpiai reménységek versenyén K1 500 méteren első, K1 1000 méteren és K2 500 méteren második, míg az ausztráliai olimpia fesztiválon K1 500 méteren negyedik, K2 1000 méteren második, K4 500 méteren pedig első helyen végzett. Élete első felnőtt viadalán, a belgrádi Európa-bajnokságon pedig bekerült a végül második helyen záró kvartettbe.


– Tavaly szeptember óta az EDF Démász-Szegedi VE versenyzője. Hol kezdődött a pályája?
– Dunaújvárosban végeztem a középiskolát, és mivel egyetemre szerettem volna beiratkozni, Szeged és Budapest került képbe. Azért esett végül Szegedre a választás, mert egyrészt edzettem már együtt Dusev-Janics Natasával, másrészt a főváros nekem túl nagy. Így is nehéz a sportot és az iskolát összeegyeztetni, ott aztán még a közlekedés is bajos. Szeged barátságos, könnyen beilleszkedtem, Dunaújvároshoz képest pedig minden megvan, amire a velem egykorúnak szüksége lehet a szabadidejében. Mondjuk szegedi moziban még nem voltam.

– Kivel és hogyan közölte először a jó hírt, az Eb-ezüstöt?
– A szüleimet hívtam először, miközben már rengeteg gratuláló SMS-t kaptam. Anyáék szerették volna megnézni a tévében a verseny összefoglalóját, de lelőttem a poént azzal, hogy elmondtam: ezüstérmes lettem. Azóta viszont még nem sikerült velük találkozni, talán majd Szolnokon.

– A média fokozott érdeklődése mennyire teher vagy öröm?
– Változó érzéseim vannak. Az azért rosszul esett, és terhemre volt, amikor a döntőben beértünk, a stéghez eveztünk, és máris nyilatkoznom kellett, miközben kiköptem a tüdőmet, hiszen alig kaptam levegőt. Viszont jó dolog, hogy foglalkoznak velem. Ifjúságiként is volt ilyen időszakom, hiszen ott is egyik napról a másikra robbantam be az élmezőnybe. Akkor jobban zavart, most már nem annyira.

– A női vb-csapat már adott, gondolom, nyári unatkozásra mégsem gondol.
– Még ki kell vívnom az U23-as Eb-indulás jogát, ha ez sikerül, akkor jövő héten megyek Zágrábba. Aztán pedig lesz még két országos bajnokság: előbb a felnőtt, ahol szegedi színekben indulok, majd az ifjúsági és az U23-as, amelyen meg visszaversenyzek a dunaújvárosiakhoz. Ott lett belőlem kajakos Czere József, Antal Iván, majd Hubik András révén, ott szerettem bele a versenyzésbe, a sportba, és hiányoznak az ottani társak, még szép, hogy segítek a klubnak.

Minden héten játék a honlapunkon

A kajak-kenu világbajnokságig hátralévő időben minden héten lehet játszani kajak-kenus ajándékcsomagokért honlapunkon, a delmagyar.hu-n. Csütörtöktől a következő hét szerdájáig tartanak a fordulók, a sorsolás eredményét pedig mindig a következő forduló indulásakor ismertetjük. Tartsanak velünk, próbáljanak szerencsét a delmagyar.hu-n!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Alex győzelme

A vásárhelyi Nagy Alex is részt vett a vasárnap Nyáregyházán megrendezett magyar nyílt nemzetközi… Tovább olvasom