Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Károlyi az első roma a megyei közgyűlésben

A Csongrád megyei közgyűlés történetében először ül a képviselők között roma származású politikus. Károlyi Sándor, Apátfalva cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke a jobboldal listájának 12. helyéről került a testületbe. A szociális bizottság elnökhelyetteseként úgy véli, sokat tehet a megyében élő cigányságért.
Károlyi Sándor elkeserítőnek nevezte a megye cigányságának szociális és gazdasági helyzetét Fotó: Frank Yvette
– Nem ült még a Csongrád megyei képviselők soraiban cigány származású képviselő. Károlyi Sándor, az apátfalvi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke hatékonyan szeretné képviselni a romák érdekeit a közgyűlésben.

– Történelminek is nevezhetnénk, hogy a megyei intézményeinek fenntartását vállaló testület tagjai között a jelentős döntésekben immár megfogalmazhatjuk a cigányság szempontjait is, hiszen erre eddig még nem volt példa. Persze a kisebbség mellett pártom, a Fidesz érdekeit is szem előtt kell tartanom – mondta Károlyi Sándor. A roma politikus a jobboldal listájának 12. helyéről jutott be a testületbe. Károlyi szerint jelenleg a Fidesz képviseli leghatékonyabban a válságos szociális, egészségügyi helyzetben lévő cigány kisebbséget.

– A megyei közgyűlésen belül tapasztalható változások pozitívan érintik a hátrányos helyzetűeket, hiszen az eddigi nyolc bizottság mellett felállt a kilencedik, amelyiket a szociális és kisebbségi ügyeknek szentelt a testület. Ebben elnökhelyettesi posztra javasoltak képviselőtársaim, amit el is fogadtam. Nagyon örülök annak is, hogy helyet kaptam az oktatási bizottságban is, amit a cigányság szempontjából az egyik
Károlyi: Olaszliszkán időzített bomba robbant

„Az általam mélységesen elítélt olaszliszkai eset példázza: a cigányság ma Magyarországon kilátástalan helyzetben lévő népcsoport. A konkrét eset egyik oka a szegregált körülmények mellett a nincstelenségből és a semmittevésből fakadó feszültség" – mondta a vasárnapi gyilkosság kapcsán Károlyi Sándor. Szerinte a megoldatlan kisebbségi probléma maga az az időzített bomba, ami most robbant. Úgy véli: amíg nem születik megoldás, nem lehetünk biztosak abban, hogy nem történik hasonló eset. Szerinte a döntéshozók legfontosabb feladata a bűnmegelőzés, a cigány fiatalok felvilágosítása és a szociális feszültségek okainak felszámolása.  
legfontosabb területnek tartok. Itt küzdeni fogok a falusi iskolák fennmaradásáért, hiszen a centralizáció egyenes út a cigányság szegregációjához. Ha a helyi iskolákat bezárják, sok roma fiatalnak esélye sem lesz a műveltséget, a jólétet jelentő képzettség megszerzésére – hangsúlyozta a képviselő.

A megye cigányságának szociális, gazdasági helyzetét elkeserítőnek nevezte Károlyi. Elmondta: a roma lakosság körében 90 százalékos a munkanélküliség. Persze, van ennél súlyosabb helyzetben lévő területe is az országnak, de átgondolt önkormányzati munkával csökkenthető lenne a társadalmi feszültség. Ennek megvalósítását tartja egyik fő feladatának a képviselő, aki szerint üdvös, hogy a megyében 17 cigány kisebbségi önkormányzat alakult, amelyekben ciklusról ciklusra mind több szakképzett, diplomás roma képviseli a kisebbség érdekeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a sérült a Pickben

Sérüléshullám vonul végig a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatán. Jelenleg Andjelkovicsra és… Tovább olvasom