Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kása Ferenc: szeretet, érzelem, alázat

Szeged - Új sorozatot kezdtünk lapunkban Legendás edzők, testnevelők Csongrád megyében címmel. A második részben az EDF DÉMÁSZ-Szeged kenus edzőjét, a Dózsa általános iskola testnevelő tanárát, Kása Ferencet (62) mutatjuk be.
– Ősszegedi vagyok, Béketelepen nőttem fel. Egy nagy legelő volt mellettünk, valamint egy kisebb és egy nagyobb tó. Így megoldottuk az úszást, éjjel-nappal futballoztunk a legelőn, és az iskolában is megvolt minden a sportoláshoz. Teljesen sportos beállítottságú ember vagyok, szinte egész nap mozogtunk, de akkor egyébként is ez volt a trend. Régi élharcosa vagyok a mindennapos testnevelésnek, és örülök, hogy újra bevezetik, ám fontos, hogy éljünk a lehetőséggel. Nagyon várom, hogy a közeljövőben meglegyen az eredménye, a létesítményhiány viszont még probléma. Ám állítom, mindent meg lehet oldani, csak hidegben például pulcsi, melegítő kell hozzá. Az a lényeg, hogy a gyerekek életében az igény szintjére emelkedjen a rendszeres mozgás, a tehetség pedig úgyis utat tör magának – vélte Kása Ferenc.

A szakember kenus mesteredző, nagy kérdés, hogy a futball és az egyéb sportágak mellett hogyan került a kenu közelébe.

Kása Ferenc a tornateremben és a vízparton is otthonosan mozog.  Fotó: Karnok Csaba
Kása Ferenc a tornateremben és a vízparton is otthonosan mozog.
Fotó: Karnok Csaba

– A jelenlegi munkaadóm, a Dózsa általános iskola növendéke voltam. Itt alakult meg az első kajakos, kenus vízi úttörőcsapat 1955-ben. Már akkor kitalálták a délutáni testnevelést, és mentünk is a vízre. Nyáron túráztunk, gyakran két heteket is Szolnokra vagy Tuszaburára. Akik ügyesebbek voltak, azokat átirányították az akkori versenyszakosztályba. Úszni tudtunk, volt vízi jártasságunk, tudtuk használni a lapátot, a hajót, így a klub kész embereket kapott. Ez úgy működött, mint a labdarúgásban a grund, és én ezt az érzést próbálom nyaranta a kenuban is meghonosítani. A futball? Portörő Gabi bácsi meglátott, amikor éppen futballoztunk, és elhívott edzésre többek között Vass Feri, Kozma Misi mellé, közé a SZEAC-ba. A Radnóti-hétfőkön is sokat játszottam, talán jó eredményeim is lettek volna, ha folytatom, de a társaság a kenusoknál jó volt, így három edzés után visszatértem. Később aztán a gatyát is lehúztuk az aktív labdarúgókról, nem is szerettek minket, kenusokat, kajakosokat ellenfélként – nevetett Kása Ferenc.

Kenusként egyszer volt válogatott, majd nyert hat bajnoki címet. A Dózsa-iskolában már nyolcvan különböző korosztályú válogatottat nevelt ki, ez a piramis csúcsa, de a gyerekeket úgy próbálja nevelni, hogy mindenki szeresse a kenuzást.

– Kevesen tudják, de a válogatott Laczkó Zsolt, illetve a bátyja, a Szeged 2011 védője, Laczkó Jani is kenusként kezdte. Megkapták az alapokat, és ugyan más sportágban, de kamatoztatják, amit tanultak. A mottóm: szeretet, érzelem, alázat. Ezek nélkül nem megy az élet, és nekem ez az életem. Csak így lehet a saját sportágamban boldogulni, de ha a labdarúgókat vittem országos versenyekre, akkor is így gondolkodtam. Az állandó tanulás is motivál, 55 évesen végeztem el például a pécsi egyetemet. 1988 óta minden olimpián volt dózsás kenus, a vezérvonal tehát működik. Most is 120 gyerekkel dolgozhatok a fiammal, Péterrel együtt, és ez hihetetlen érzés. Az első korosztályomban 1959–60-as születésű gyerekek voltak, miközben most a 2001-eseket edzem – mondta végül Kása Ferenc.

Olvasóink írták

  • 2. csonakos 2012. szeptember 14. 07:30
    „Kedves Kacsa! A te életed, bizonyíték a tanítás és a sport mellett! Jó egészséget kívánok neked és síma vizet a versenyzőknek akik a te kezed alatt lettek elkötelezettjei a sportnak!”
  • 1. Booth 2012. szeptember 13. 23:02
    „Minden Tisztelet az Övé! Nagy ember, nagy szívvel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Antal mester könnycseppjei

Biacsi Ilona harmadik, ikertestvére, Bernadett a negyedik lett a londoni paralimpián 1500 méteren. Antal Andor tanítványai egyelőre pihennek. Tovább olvasom