Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

KÉSZ-akadémia: kísérlet, egyben példa is

Szeged - A szegedi KÉSZ Labdarúgó Akadémia Alapítvány öt befejezett tanévnél jár. A módszertanuk merőben új és más, mint amelyet más egyesületek, klubok alkalmaznak, illetve követnek.
– Abból indultunk ki, hogy a szülő a gyermekét tízéves koráig nem szívesen engedi egyedül edzésre – mondta Dlusztus Imre, a KÉSZ Labdarúgó Akadémia Alapítvány titkára a kezdetekről.

– Ugyanakkor, ha a futballban eredményt akarunk elérni, már ötéves korban el kell kezdeni a képzést. Ezt pedig csak úgy lehet, ha az óvodába visszük be a képzést, majd ugyanezt tesszük az iskolával is – a tanórán belül vagy a szabadidős sávban. Így pedig a legtehetségesebbeknek a délelőtti heti három edzés után további három-négy mozgásuk van délután, ezért komolyabb lehet a fejlődés. Az akadémiákra 13–14 évesen kerülnek a gyerekek, hiányos az alapjuk, egyenetlen a fejlettségi szintjük. Ezért vagyunk országos szinten ott, ahol... A diákvárosi körülmények között, mint amilyen Szeged is, hálózatos elven, az iskolai sporttagozatos osztályokon keresztül lehetne kiépíteni és fejleszteni a városi sportiskolát, amelyben a futballon kívül minden más sportág is megtalálhatná a kapcsolatot a gyermek korosztályokhoz. Főleg úgy, hogy elindul a mindennapos testnevelés. Ha hatékony lenne a magyar labdarúgás szervezete, el lehetne érni, hogy kiemelt helyeken, csoportbontással vagy futballosztályok létrehozásával intezívvé tegyük a képzést az iskolai keretek között. A KÉSZ LA kísérletet végez, egyben példát mutat, hiszen egyedülálló az elképzelésünk – fogalmazott.

Hazai siker a KÉSZ-kupán. Fotó: Gyenes Kálmán (galéria)

A futballképzésben három dolgot kell egyszerre figyelembe venni: a tömegesítést, a folyamatos kiválasztást és a tehetséggondozást. Öt és tíz éves kor között mindháromra egyszerre van szükség.

– A KÉSZ alapítványa az óvodákban, iskolákban végzi a tömegesítést, a tornákon a kiválasztást, és létrehoztuk a saját tehetséggondozó műhelyeinket is. Az egyik a SZEAC, azaz a Szentkorona Akadémiai Club, ahol a nagyon tehetségesek, a másik a KÉSZ Focisuli SE, ahol pedig a tehetségesek szerepelnek. A hálózathoz tartozik az UTC, amely megnyerte a megyei előkészítő bajnokság egyik csoportját; a Tápéi ESK, ahol már felépült az utánpótláscsoport; valamint nyártól együttműködünk a Marosmenti UFC-vel, amely révén az NB II U13-as és U15-ös bajnokságában közös csapattal indulunk – sorolta Dlusztus.

A hálózat ma már kiterjedt: két iskolafenntartó önkormányzattal, a szegedivel és a kistérségivel kötött megállapodásra építve 11 általános iskolában, 20 óvodában és két középiskolában van jelen az alapítvány. Több tornán is remek eredményeket értek el a csapatok, kiemelkedő a román–magyar Interliga-1. helye a 2002-esek mezőnyében, ahol például a Debrecen és a Temesvár előtt végzett a KÉSZ-SZEAC.

– Miért és kinek jó ez, teszik fel többen a kérdést. Például annak a több száz gyereknek, akinek sportos életszemlétetet adunk. A javából minőségi labdarúgó, vagy minőségi szurkoló lehet, és tud mit kezdeni a szabadidejével. A KÉSZ alapítvány közszolgálatot teljesít, amit a szülők és a nagyszülők jó néven vesznek. A végcél az, hogy kialakuljon a SZEAC teljes felmenő rendszere, játékost termeljen a szegedi felnőtt labdarúgásnak. Az ideális az lenne, ha együtt tudnánk működni az első számú csapattal – tette hozzá végül Dlusztus.

Olvasóink írták

 • 6. Együgyű 2012. július 21. 17:43
  „Tisztelt 5. akadémia 2012.07.21. 12:01
  Nekem ennyi elég is és úgy döntöttem, hogy más kérdést fel sem teszek.
  Az írásodból a megfelelő következtetéseket le tudtam vonni! Most, már ha akarja minden szülő levonhatja a saját következtetését egyéni véleménye alapján. Én senkit nem akarok befolyásolni.
  Köszönöm a fáradozásodat!
  Üdvözlettel!
  OFF.”
 • 5. akadémia 2012. július 21. 12:01
  „Tisztelt Együgyű!
  Pár válasz a kérdéseidre:a főszponzor a KÉSZ Zrt. a teljes név KÉSZ LABDARÚGÓ AKADÉMIA ALAPÍTVÁNY és itt az alapítvány a lényeg ezért van csak minimális tagdíj!
  A felszerelésen kívül mást nem kell vinned,de a többnapos tornáknak néha van kisebb költsége.
  A délelőtti heti három edzés az 0 órában van de ez kb.30 perc.
  A gyermekek nem profi élsportolók de a kellő versenyeztetést megkapják.
  KÉSZ Labdarúgó Akadémiában a gyerekek nincsenek leigazolva,SZEAC-ban viszont már igazolt játékosok
  http://www.keszakademia.hu/
  Remélem tudtam kérdéseidre válaszolni!
  Üdvözlettel.”
 • 4. Együgyű 2012. július 21. 10:45
  „Tisztelt 3. akadémia 2012.07.21. 08:28
  Legyen ez, úgy ahogyan te leírtad még negyven évig!
  De mivel ,,3.akadémia" a neved ne haragudj kétségeim támadtak! De kérlek, írd meg a bizonytalanságom megszüntetéséhez, hogy a szülőknek az akadémia egyéb költségeihez mennyivel kell még hozzájárulniuk. Kik a szponzorok és mennyivel és mennyi időre biztosítják a felmerülő költségeket. Nehogy ez az akció is úgy járjon, mint a Bozsik program régen.
  Meg ne sértődj, de a tudásom alapján ,,a délelőtti heti három edzés" a fiatalkori szervezetnek nem tesz jót az egyéb kötelezettségeket figyelembe véve. Talán a fiataloknál idő előtt jönnének elő a porcsérülések, izomsérülések, stb., nagyobb korukban. Ezek a gyermekek ugye nem profi élsportolók? Az igazolásokkal az akadémia nem 5-1o évre akarja magához láncolni a fiatalokat? Ha máshova akarnának igazolni, szülők igazoltatni gyermekeiket, azt minden feltétel nélkül megtehetnék? Az egyéb felmerülő kérdéseimet a válaszod után meg feltenném. Megszeretném, jegyezni, hogy kérdéseimet ne akadékoskodásként fogd fel. Sajnos a Dlusztus Imre név a felnőtt Szegedi labdarúgásnál már sajnos többször is lejáratódott.
  Persze én is tudom, hogy minden szülő a saját gyerekéért felelős! Isten lelkükre!!!
  Várom a megtisztelő válaszodat! A várható jelentkező szülők nevében is.
  Üdvözlettel.”
 • 3. akadémia 2012. július 21. 08:28
  „Tisztelt Együgyű!
  KÉSZ-akadémián 1000 ft. a tagdíj ezzel az összeggel a nem tehetős szülők is elbírnak! Csak érezd 1000ft=1 doboz cigi!”
 • 2. Együgyű 2012. július 21. 06:57
  „,,KÉSZ-akadémia: kísérlet, egyben példa is"
  Anyagilag Kész lesz a szülő a KÉSZ akadémia után? Ma már minden bóvlit Magyarországon akadémiának hívnak. Vélelmezem az alábbiakat. Az egész arra jó, hogy szép és vonzó köntösbe bujtassák az aktuális pénzlenyúlást. A tehetős szülőket evvel megtévesztik a Labdarúgó Akadémia Alapítvány tulajdonosi köre. Köztudott, hogy 16 éves korig a fiatal szervezet fejlődik és csak korlátoltan terhelhető. Tehát én úgy vélelmezem, hogy az eddig életkorig a szülőnek gyermekük érdekében a fenti életkorig megfelelnek az olyan egyesületek, klubok, akik a játékosságra és (12-16) a labdakezelés elsajátítására koncentrálnak és nem a sport szintű eredményhajszolásra. Tizennégy éves korig annyit változnak a gyermekek, hogy addig egy ügyetlenből ügyes is válhat vagy fordítva. A gyermekek kiválasztása az élvonalbeli sporttevékenységre ekkor is elég lenne. Ezen pénzhajhász helyek csak a tehetős szülőknek a gyerekeinek adnak helyet anyagi okok miatt. Mennyi is itt a tagdíj és a sportoláshoz szükséges anyagiak biztosítása? Vélelmezem, hogy egyes e helyeken még az edzők is a szülők nekik adott anyagiak szerin ,,ítélik" meg a gyermekeket. Ez pedig a gyermekeknek nagyon árt, mert köztudott, hogy ezen időszakban a gyermekeknek még megvan az igazságérzetük. Kérdezem én a nem tehetős szülők, sőt a szegények gyermekeivel mi lesz, ha ezen, sportot akarnák űzni? Sajnos én tudom! A sport közelébe sem kerülnek így elveszni sem tudnak. Vízióimban azt látom, hogy az új Puskás Öcsik csak az alábbi kritériumok alapján lennének felfedezhetők. A sport fenntartó tulajdonosnak és edzőknek csak 3ooo-Ft-ot szabadna maximum elkérni a szülőktől vagy gyermekektől. Minden a sportoláshoz szükséges egyéb feltételt a tulajdonosoknak, szponzoroknak, kellene biztosítani. A fent leírtakat meg talán irányadónak kellene tartani a 21. századi Magyar labdarúgás érdekében? ,,Abból indultunk ki, hogy a szülő a gyermekét tízéves koráig nem szívesen engedi egyedül edzésre - mondta Dlusztus Imre, a KÉSZ Labdarúgó Akadémia Alapítvány titkára a kezdetekről." Ez a mondat meg egy nagy embervakítás. Gusztustalan Dlusztus úr most a gyermekekből akar pénzt csinálni? Mind, ha az óvodába vinnék be a képzést, majd ugyanezt tennék az iskolával is - a tanórán belül vagy a szabadidős sávban. Mind, ha Dlusztus úr az Ő általa felhozottaknál mindezen dolgoknak a szülők fele történő anyagi vonzatát nem említené meg ebben a cikkben!
  Más véleménye mindenkinek lehet a demokrácia jegyében.
  OFF.”
 • 1. favágó 2012. július 20. 13:09
  „"Dlusztus Imre, a KÉSZ Labdarúgó Akadémia Alapítvány titkára" :-) Most éppen ez! Amibe ez az ember belefog, az számomra mindig büdös! És nem vagyok ezzel egyedül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elrajtolt a 113. evezős országos bajnokság: bajnok a szegedi nyolcas

Már az első napon rendeztek döntőket a vasárnapig a Szeged melletti Maty- éren zajló 113. evezős országos bajnokságon. Tovább olvasom