Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Két Petrovics Portugáliában

Portugál kisváros az ország északi részén, Braga közelében. Itt rendezik péntektől vasárnapig a maratoni kajakosok, kenusok Európa-bajnokságát. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosa, Petrovics Máté (26) ma hajnalban indult útnak, és szombaton versenyez.
A világ kajakosai és kenusai igen sokfelé megfordulnak. Akad olyan hely, például a lengyelországi Poznan, a németországi Duisburg vagy Szeged, ahová egy világverseny ürügyén rendszeresen, majdnem évente visszatérnek. Ám a maratoni kajakos, kenus Európa-bajnokság idei helyszíne igazi kuriózum.

– Portugáliában már versenyeztem, de az Eb-nek otthon adó észak-portugáliai kisvárosban, a Braga melletti Pradóban még nem jártam – mondta Petrovics Máté, az EDF DÉMÁSZ-Szeged 26 éves kajakosa, aki egyesben kvalifikálta magát a viadalra. – Országonként két sportoló indítható minden távon, így igen komoly mezőny gyűlhet össze. Főleg a spanyolok és a portugálok erősek, közöttük több korábbi világbajnok is található.

Keményen készült: két válogatón is túl van Petrovics Máté, ebből az egyik maratoni Európa-bajnoki indulást ért. Fotó: Karnok Csaba
Keményen készült: két válogatón is túl van Petrovics Máté, ebből az egyik maratoni Európa-bajnoki indulást ért.
Fotó: Karnok Csaba

Petrovics Máté ebben a szezonban két hazai maratoni válogatón van túl – mindkettő jól sikerült.

 Válogat az utánpótlás

A hétvégén Szegeden is lesz egy rangos verseny – igaz, nem a felnőtteknek, hanem az utánpótlásnak. A Maty-éren péntektől vasárnapi rendezik meg az U23-as és ifjúsági válogatót, amelyen az EDF DÉMÁSZ-Szeged nyolcvanfős csapattal vesz részt. A viadalon délelőttönként az elő- és középfutamokat, délután pedig a döntőket bonyolítják le – pénteken és szombaton 15, vasárnap 14 órától.

– A győri, 30 kilométer távú viadal volt az első, azon erre az Eb-re lehetett kvalifikálni. Én nyertem meg, míg rajtam kívül a második győri Salga István jutott még ki Portugáliába. A második verseny Szegeden, a Maty-éren volt, amelyen a kolumbiai, nem olimpiai sportágak világjátéka volt a tét. Ezen 11,9 kilométer volt a táv, és hatalmas csatában, egy másodperccel a váci Noé Milán mögött második lettem. Mivel Noé párost szeretne menni a testvérével, ezért mint második én mehetek Caliba augusztusban. A távból is látszik, érdekes a kolumbiai verseny, hiszen 11,9 kilométert lapátolunk – kétszer. Először az előfutamban, majd a döntőben. És mivel a fináléba csak tíz versenyző juthat, az előfutam, ahonnan öt-öt sportoló mehet tovább, még keményebb és nehezebb lesz – mesélte Petrovics.

A szegedi kajakos ezután visszakanyarodott az e hétvégi viadalhoz.

– A célom? Előzetesen kár és nem is nagyon lehet bármit is mondani, de az első négybe szeretnék kerülni. Aztán hétfőn Szolnokon kell jelentkeznem edzőmnél, Hüvös Viktornál, hiszen három hétig ott készülünk, miközben a jövő héten lesz még két vizsgám a gödöllői Szent István Egyetemen. És akkor még nem beszéltem a júliusi kazanyi Universiadéről, ahol terveim szerint ezer párosban indulok majd – mondta Petrovics Máté.

A kajakos édesapja, a szegedi klub igazgatója, Petrovics Kálmán már szerdán elutazott Portugáliába mint a magyar küldöttség csapatvezetője. Ha minden összejön, Máténak még egy jelenése lehet: a dániai Koppenhága ad otthont a maratoni vb-nek, ahová megint Győrön és egy válogatón át vezethet az út.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

García Parrondo először áll légiósnak

33 évesen először vág bele a légióséletbe Roberto García Parrondo, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának új jobbszélsője. Tovább olvasom