Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kiállítások a csarnokban

Dr. Bali Mihály (88), mindenki Misi bácsija nincs jól. A híres sporttörténész a szegedi 1-es belklinika lakója. Pedig az elkövetkező hetekben nagy feladat várna rá, újabb, immár tizedik sportkiállítását kellene szerveznie, abban segítenie.
Rossz volt Misi bácsit fehér hálóköntösben, fekve látni a 206-os kórteremben. Aki ismeri, tudja, mindig fitt volt, jött, ment, intézkedett, gyűjtötte a relikviákat. Most nem teheti, nem engedi az egészségi állapota.

– Meghalt a feleségem, a fiamat is eltemettem már, eladtam a kis kertes házunkat, hogy tudjak segíteni a menyemnek – mesélte a látogatáskor Misi bácsi. – Beköltöztem egy panellakásba, pedig nagyon nem szeretek ott, megszoktam a régi házat. De takarítani itt is kell, felmostam hát, csakhogy a vizes kövön elcsúsztam. Beütöttem a fejem, és én balga nem mentem időben orvoshoz. Nagy hiba volt, kellemetlen egyensúlyi zavar maradt vissza. Na ezért vagyok most itt.

Misi bácsi arról is beszélt, hogy mennyire hálás a Szegedi Sport és Fürdök Kft.-nek, annak vezetőjének, Bánáti Antalnak, hogy kapott egy mobiltelefont, így legalább nincs egyedül, tudja tartani a kapcsolatot a külvilággal.

Misi bácsinak rengeteget köszönhet a magyar és azon belül a szegedi sportmozgalom. Fotó: Frank Yvette
Misi bácsinak rengeteget köszönhet a magyar és azon belül a szegedi sportmozgalom.
Fotó: Frank Yvette

Szükség is van rá, hiszen rövidesen, egy-két hónap múlva nagy dolog köszönt be az életébe: az újszegedi sportcsarnok aulájában, a megszűnt sportbolt helyén állandó kiállítási termet alakít ki a Szegedi Sport és Fürdök Kft. Az első tárlat az olimpiákról szól majd, aztán a 30 éves szegedi sportuszoda „kerül terítékre". A legnagyobb „beszállító" pedig nem is lehet más, mint dr. Bali Mihály, aki tavaly az olimpiai mozgalomban végzett munkájáért a Schmitt Pál MOB-elnök által átadott életműdíjban részesült.

– Ötven éve kezdtem el gyűjteni a relikviákat, az első kiállításom 1995 májusában nyílt meg – emlékezett a Sándorfalván nevelkedett sporttörténész. – A legbüszkébb a Fekete Házban 1996-ban rendezett „Százéves az olimpia" nevet viselő kiállításomra vagyok. Azzal szereztem országos hírnevet. A legbecsesebb ereklyém pedig nem más, mint az 1936-os olimpiai fáklya. A gyűjtők megadnának érte kétmillió forintot is.

Misi bácsi ugyan nagyon örül, hogy az újszegedi csarnokban végre lesz egy állandó helye a sportkiállításoknak, de záró mondataiból kiderül, akkor lenne igazán boldog, ha a város még nagyobb mellszélességgel állna az ügy mellé.

– Egerben egy kétszintes épület nyolc termében, Cegléden pedig egy kertes ház öt kiállítótermében tekinthető meg a város sporttörténelmét bemutató, állandóan frissülő tárlat. Szeged is megérdemelne hasonlót...

Olvasóink írták

  • 1. artaweb 2009. augusztus 24. 17:10
    „Sajnálattal tudatjuk, hogy "rövid" szenvedés után, 2009.08.22.-én hajnalban, Misi bácsi eltávozott. Temetéséről egyenlőre nincs még információnk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősítés Újvárosból

Röplabda - Utánpótlás-válogatottal, a 197 centiméter magas centerrel, a Dunaferrből érkező Bokor… Tovább olvasom